Witam...
Koledzy ...użytkownicy i posiadacze quadow....
Kilka dni temu moja zona jadac rowerem miała kontrole POLICJI i po powrocie do domu oznajmila mi ze jako użytkownik roweru(a) musi mieć na sobie kamizelke odblaskowa...ok...o tym sie trabi w mediach już od jakiegoś czasu i popieram ten pomysl aby rowerzysta był widoczny..
Ale pan Policjant pouczyl ja w tym temacie ze każdy użytkownik pojazdu bez kabiny czyli rowerzysta bądź kierowca skutera,motocykla tez musi mieć na sobie taka kamizelke....
Quad jest tez pojazdem bez kabiny i czy my jako użytkownicy i kerowcy naszych sprzetow tez musimy jezdzic w kamizelkach ...??
Czy ktoś już miał taka sytuacje lub wie cos na ten temat??
Pytam bo mogą posypać sie mandaty dla przypomnienia i to pewnie nie będą niskie kwoty ...
Kamizelka Odblaskowa
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Quad:: osiołek :)
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Re: Kamizelka Odblaskowa
Wydaje mi się, że pojazd homologowany po to ma właśnie odblaski i światła?
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś
w trakcie szukania nowego kierunku...
www.pingwin.com.pl
Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś
w trakcie szukania nowego kierunku...
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
Ten policjant mocno uderzył się w głowę coś mi się wydaje.
A żonie daj też pouczenie, że jechała bez kamizelki.
Kosztuje ona 8 zł a widoczność nieoceniona.
Masz pojazd homologowany, masz światła i odblaski więc nie potrzebujesz kamizelki.
Zauważ, że kierowcy motocykli czy skuterów nie robią tego bo im każą tylko po to, żeby być lepiej widocznym. Ty jedziesz w las więc po co masz być widoczny?
Jeśli faktycznie tak jest to głupi przepis ale rowerzystów i pieszych poruszających się poza terenem zabudowanym lub idących/jadących ulicą powinni srogo karać za brak kamizelki (patrząc z perspektywy kierowcy)
A żonie daj też pouczenie, że jechała bez kamizelki.
Kosztuje ona 8 zł a widoczność nieoceniona.
Masz pojazd homologowany, masz światła i odblaski więc nie potrzebujesz kamizelki.
Zauważ, że kierowcy motocykli czy skuterów nie robią tego bo im każą tylko po to, żeby być lepiej widocznym. Ty jedziesz w las więc po co masz być widoczny?
Jeśli faktycznie tak jest to głupi przepis ale rowerzystów i pieszych poruszających się poza terenem zabudowanym lub idących/jadących ulicą powinni srogo karać za brak kamizelki (patrząc z perspektywy kierowcy)
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc![Sad :(](https://quadzik.pl/forum/images/smilies/icon_sad.gif)
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
![Sad :(](https://quadzik.pl/forum/images/smilies/icon_sad.gif)
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
![Twisted Evil :twisted:](https://quadzik.pl/forum/images/smilies/icon_twisted.gif)
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
- DKfan
- Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
- Imię: Jacek
Próbowałem gdzieś znaleźć ten przepis w jego pełnym brzmieniu ale jakoś nie mogę trafić.
W sieci można znaleźć tylko informację że nowelizacja obejmuje pieszych poruszających się po zmroku poza terenem zabudowanym. Nie wiem nawet czy ten przepis obejmuje rowerzystów, w końcu rower powinien mieć własne , sprawne oświetlenie.
W sieci można znaleźć tylko informację że nowelizacja obejmuje pieszych poruszających się po zmroku poza terenem zabudowanym. Nie wiem nawet czy ten przepis obejmuje rowerzystów, w końcu rower powinien mieć własne , sprawne oświetlenie.
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad
M&M sQuad
- Tomek_LS500cb
- Quad:: lucky star 500cb
- Imię: Tomek
Re: Odp: Kamizelka Odblaskowa
Tak jak powiedzial Oolsztyniak... czyli pojazd homologowany jako pojazd samochodowy inny czy tez motocykl/motorower .. jego kierowca nie jest zobowiazany poprzez prawo do korzystania z komizelki odblaskowej...
Natomiast pieszy czy rowerzysta pod grozba wystawienia mandatu sa zobowiazani do korzystania z elementu odblaskowego poza terenem zabudowanym i sadze ze jest to bardzo dobre rozwiazanie...
sam osobiscie kilkakrotnie mialbym pieszego na masce bo poprostu go nie widzialem az do samego konca.
Nie jest to dla naszej wygody ze MY ich lepiej widzimy... to jest dla ICH bezpieczenstwa.. bo po wypadku to nie kierowca traci zdrowie/zycie tylko PIESZY/ROWERZYSTA!!!
Takze wedlug mnie wielki uklon dla ustawodawcy za branie tego pod uwage!!!
I pamietajcie ze ustawa nie zobowiazuje do noszenia KAMIZELIKI ODBLASKOWEJ ale do umieszczenia ELEMENTU ODBLASKOWEGO !!!czytaj opaska odblaskowa czy tez jakiego kolwiek bryloka odbaskowego ktory bedzie widoczny z przodu jak i z tylu osoby znajdujacej sie na drodze.
Natomiast pieszy czy rowerzysta pod grozba wystawienia mandatu sa zobowiazani do korzystania z elementu odblaskowego poza terenem zabudowanym i sadze ze jest to bardzo dobre rozwiazanie...
sam osobiscie kilkakrotnie mialbym pieszego na masce bo poprostu go nie widzialem az do samego konca.
Nie jest to dla naszej wygody ze MY ich lepiej widzimy... to jest dla ICH bezpieczenstwa.. bo po wypadku to nie kierowca traci zdrowie/zycie tylko PIESZY/ROWERZYSTA!!!
Takze wedlug mnie wielki uklon dla ustawodawcy za branie tego pod uwage!!!
I pamietajcie ze ustawa nie zobowiazuje do noszenia KAMIZELIKI ODBLASKOWEJ ale do umieszczenia ELEMENTU ODBLASKOWEGO !!!czytaj opaska odblaskowa czy tez jakiego kolwiek bryloka odbaskowego ktory bedzie widoczny z przodu jak i z tylu osoby znajdujacej sie na drodze.