Quad 20,000 - 30,000 zł

Co kupić, na co wymienić, jaki najlepszy na początek...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Paulus71
Quad:: Renia 1000 XXC
Imię: Paweł

Re: mój syn posiada prawo jazdy am i szukam dla niego quada

Post autor: Paulus71 » wt 04 lis, 2014

Zgodnie z przywołaną do rodzaju „samochodowy inny” (kod 16) zalicza się następujące podrodzaje:

1)      czterokołowce lekkie (kod 02, kategoria homologacyjna L6e);

2)      czterokołowce (kod 01, kategoria homologacyjna L7e);

3)      inne (kod 99).

Niestety definicja pojęcia czterokołowiec lekki i czterokołowiec, wynikające z Prawa o ruchu drogowym, nie pokrywają się z definicjami stosowanymi w prawie wspólnotowym dla kategorii homologacyjnych odpowiednio L6e i L73.

Otóż zgodnie z art. 2 pkt 42c za czterokołowiec lekki uznaje się czterokołowiec, którego masa własna nie przekracza 350 kg i konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h. Definicja kategorii homologacyjnej wymaga dodatkowo, aby były to pojazdy:

1)      których pojemność skokowa nie przekracza 50 cm3, w przypadku silnika z zapłonem iskrowym (dodatni), lub

2)      których maksymalna użyteczna moc wyjściowa nie przekracza 4 kW, w przypadku innych silników ze spalaniem wewnętrznym, lub

3)      których maksymalna ciągła moc znamionowa jest niewiększa niż 4 kW, w przypadku silnika elektrycznego.

Z kolei zgodnie z art. 2 pkt 42b czterokołowiec to pojazd samochodowy przeznaczony do przewozu osób lub ładunków (z odpowiednimi wyłączeniami), którego masa własna nie przekracza 550 kg w przypadku przewozu rzeczy i 400 kg w przypadku przewozu osób. Różnice z określeniem odpowiedniej kategorii homologacyjnej (L7e) są tutaj jeszcze większe. Do kategorii L7e należą bowiem pojazdy czterokołowe, których masa bez ładunku nie przekracza 400 kg (550 kg dla pojazdów przeznaczonych do przewożenia towarów), nie wliczając w to masy akumulatorów w przypadku pojazdów elektrycznych i których maksymalna moc użyteczna nie przekracza 15 kW z wyłączeniem pojazdów spełniających warunki dla kategorii homologacyjnej L6e.

Ze względu na sposób sformułowania tabeli w załączniku nr 4 wydaje się jednak za konieczne do przyjęcia klasyfikowanie pojazdów na potrzeby rejestracji przy uwzględnieniu dodatkowych wymagań stawianych przez poszczególne kategoria homologacyjne. Zatem co do zasady pojazdy należące do rodzaju samochodowe inne mają moc użyteczną nie przekraczającą 15 kW.

Wyjątek od tej zasady mogą stanowić pojazdy zaliczone do podrodzaju „inne” (kod 99). Następuje to na podstawie świadectwa zgodności WE albo świadectwa zgodności wraz z oświadczeniem zawierającym dane i informacje o pojeździe niezbędne do rejestracji i ewidencji pojazdu, dopuszczenia jednostkowego pojazdu, decyzji o uznaniu dopuszczenia jednostkowego pojazdu albo świadectwa dopuszczenia indywidualnego WE pojazdu, albo wyciągu ze świadectwa homologacji, albo zaświadczenia o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu.
mods in progress :-)

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Post autor: Ikar » wt 04 lis, 2014

Innymi słowy kupisz synowi quadzika 50ccm - czyli takiego komunijnego ale sam na niego nie wsiądziesz - cenowo plasuje się to mniej więcej około 1000 zł.
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
Paulus71
Quad:: Renia 1000 XXC
Imię: Paweł

Post autor: Paulus71 » wt 04 lis, 2014

syn ma pewnie 14 lat
jeśli jest bardzo niski to może się zmieści na jakimś japończyku 50cm3

jeśli wyrośnięty to nie ma sensu iść w quada
mods in progress :-)

Przemek132
Quad:: obecnie nie mam , szukam :)
Imię: Przemek

Post autor: Przemek132 » wt 04 lis, 2014

syn ma 16 lat :)

Przemek132
Quad:: obecnie nie mam , szukam :)
Imię: Przemek

Post autor: Przemek132 » wt 04 lis, 2014

Słyszałem o takich przypadkach że został zakupiony quad yamaha grizzly 700 i zarejestrowano go jako pojazd inny właśnie . czym to się ma?

Awatar użytkownika
Ikar

Zgadza sie to typowa rejestracja dla quadow kategoria l7e. Wymagane minimum b1 - wniosek prosty syn musi iść na prawko.
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
demonic
Quad:: Out XXC

Post autor: demonic » wt 04 lis, 2014

Panowie czytajcie ze zrozumieniem ;-) budżet jaki koleżanka posiada dla syna to 30 tyś PLN :-) i syn posiada prawko ....

i przy dołożeniu pare groszy można zakupić moją perełkę :-)

http://allegro.pl/can-am-500xt-2013-wsp ... 79214.html

Jest zarejestrowany i ma wszystko co jest potrzebne do spokojnego bezstresowego poruszania się po drogach publicznych :-)

Zapraszam
Było ich trochę ;-) Hondy, Can-amy, Polarisy, Yamahy, Chińczyki ...

Awatar użytkownika
Ikar

Dobry sprzęt tylko jedną rzecz prawko AM
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
demonic
Quad:: Out XXC

Post autor: demonic » wt 04 lis, 2014

Moim zdaniem jeżeli quad ma blachy i jest zarejestrowany to nie zdarzyło mi się żeby kontrolowali za 7 lat jazdy na gadzie.Jest takie zamieszanie w przepisach że sami policjanci nie do końca wiedzą jakie ma być na quada prawo jazdy ...
Było ich trochę ;-) Hondy, Can-amy, Polarisy, Yamahy, Chińczyki ...

Awatar użytkownika
Ikar

Tak czy siak - jazda na prawie jazdy kategorii AM, quadem powyżej 50 ccm - czyli umówmy się że obecnie każdą produkowaną maszyną pomijając komunijne chińczyki jest po prostu niezgodne z prawem.

Widzę 2 opcje :
- synek robi prawko B1
- synek jeździ na nielegalu :)

Z góry odradzam zakup chińskiej 50 bo się chłopak wstydu naje a koledzy z krzesła spadną ze śmiechu. Tym bardziej że budżet dość wysoki.

Tatuś też by chciał pojeździć więc propozycja demonica moim zdaniem bardzo ciekawa. Outlander 500 świetny sprzęt na pierwszy raz zarówno dla syna jak i ojca - a przede wszystkim z pewnych rąk.
Ozo Drapers Squad

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jakiego quada wybrać...”