Wentylator X8 umarł - pytanie o zamiennik?

Wasze doświadczenia i pytania związane z quadami CF Moto
Awatar użytkownika
Pingwin Legnica
PingwinSquad
Quad:: osiołek :)
Imię: Daniel
Kontakt:

Re: Wentylator X8 umarł - pytanie o zamiennik?

Post autor: Pingwin Legnica » pn 04 sie, 2014

GnuS pisze:Co do temperatury to uczulałem go już ale to ciężki pacjent :)
:lol: :lol: :lol: :lol:
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl

Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś

w trakcie szukania nowego kierunku...

Awatar użytkownika
GnuS
Quad:: AC 1000 MudPro był CF Moto X8
Imię: Artur

Post autor: GnuS » pt 05 wrz, 2014

Troche odgrzewam temat nie będąc w 100% pewny, ale... tak na 90% jestem pewien że temat da się ogarnąć, tzn:

Oryginalny wentylator w CF X8 jest Panasonic: SSW9782LW
http://industrial.panasonic.com/ww/products_e/product_cat2/ALD1000_e/ALD1000_e.html

Jak widzicie jest on w grupie "motoryzacyjnej" więc zacząłem szukać z czego może pasować silnik... i chyba znalazłem że Honda (motory) wsadza Panasonic'i narazie mam, dzięki uprzejmości znajomego, od Hondy 1000, niestety brakuje mi czasu i pewnie będzie musiało to zaczekać do przyszłego tygodnia, ale jestem tak na 90% pewien że będzie pasował. Dam znać jak potwierdzę.

Dlaczego o tym mówię, to spytajcie się u Siebie w serwisie ile wentylator do naszych gadzin kosztuje... nie będę tego komentował bo mimo iż nie żałuję pieniędzy na gadzinę to, to jest lekka przesada IMHO.

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » pt 05 wrz, 2014

Ja nie będę pytał bo mi policzyli za czujnik temperatury 320 zł a Andrzej sprzedał mi ten sam czujnik za 60 zł :lol: (do poprzedniej CF), filtr oleju u nich kosztuje 75 zł :lol: a ja kupiłem za 25 zł, olej motul kosztuje 280 zł a ja kupiłem za 99 zł.
Wiem, że każdy chce zarobić , ale przebitki na poziomie 100-120% czy 400% dla mnie jest po prostu chore. Nie dość, że kroją na częściach to jeszcze robotę wykonują niefachowo albo coś psują i taka jest prawda.
Trzeba szukać alternatywy, zamienników dostępnych od innych modeli czy producentów bo bardzo często są identyczne jak oryginał albo i lepszej jakości.

Wystarczy zerknąć pod mojego quada jak założyli osłony aluminiowe - śruby są z podkładką wklęsłą żeby nie zahaczały o przeszkody - u mnie tych śrub jest połowa - a gdzie jest reszta ???????????? Czyżby komuś były bardziej potrzebne niż mi czyli temu kto za to zapłacił??????????????
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
GnuS
Quad:: AC 1000 MudPro był CF Moto X8
Imię: Artur

Post autor: GnuS » pn 08 wrz, 2014

Strzał w dziesiątkę aż mi się micha cieszyła wczoraj :)

Więc do sedna i mam nadzieje że komuś się przyda, silnik do naszych wentylatorów (CF MOTO X8 rocznik 2013 całkiem możliwe że wszystkie) pasuje na pewno od:
Honda ST 1100

Na 99% pasuje również od:
HONDA CBR1000 RR

Osobiście polecam, jeżeli padnie wam wentylator a nie chcecie/nie macie pieniędzy kupić nowy wentylator (ja usłyszałem cenę około 800 lub 1000 z dość dużym kawałkiem) polecam wyciągniecie silnika z wentylatora i udanie się na szrot z motocyklami. Z moich oględzin wynika że Honda stosuje takie same silniki w wentylatorach jak CF. Mój "zamiennik" kosztował 50zł :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „CF Moto”