Quad 20,000 - 30,000 zł

Co kupić, na co wymienić, jaki najlepszy na początek...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Re: jaki nowy quad do 30 tys przeprawowy z homologacją

Post autor: DKfan » wt 02 wrz, 2014

szymoneski pisze:wybrałbyś teraz zamiast kingquada polarisa? za 2 tys mniej?

ps. czy miałeś jakieś problemy z kq?
Nie nie wybrałbym Polarisa ponieważ chciałem kupić wersję z EPS, a chora polityka cenowa sprawia że ceny obu tych pojazdów w wersjach ze wspomaganiem się zrównują. W tej samej cenie zaś kupując Kingquada otrzymuje pojazd mocniejszy, lżejszy, lepiej się prowadzący , mniej zawodny.
Gdyby różnica w cenie była taka że KQ kosztuje 38tys ,a 570ka 33-34tys wybrałbym Polarisa i kombinował z jego zawieszeniem ale skoro tak nie jest to nadal uważam że KQ był dobrym wyborem.

Jeżeli chodzi o awarie KQ (oby tylko nie zapeszyć tfu tfu) do tej pory nie wymieniłem nawet żarówki, klocki mimo 2200km nadal są wystarczająco grube, więc pozostaje sama eksploatacja olejowa i regulacja zaworów wykonana przy 1000km.
Raz zalałem świecę w wodzie po siedzenie, ale na razie po uszczelnieniu otworu spustowego sytuacja się nie powtórzyła.
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Post autor: Ikar » wt 02 wrz, 2014

DKfan pisze:
Jeżeli chodzi o awarie KQ (oby tylko nie zapeszyć tfu tfu) do tej pory nie wymieniłem nawet żarówki, klocki mimo 2200km nadal są wystarczająco grube, więc pozostaje sama eksploatacja olejowa i regulacja zaworów wykonana przy 1000km.
Raz zalałem świecę w wodzie po siedzenie, ale na razie po uszczelnieniu otworu spustowego sytuacja się nie powtórzyła.
Kingquady są zgoła mało awaryjne, ciekawe kiedy przyjdzie czas zmiany klocków. Ja w foczce właśnie do tego dotarłem... Tył przejechał 10k :shock:
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » wt 02 wrz, 2014

szymoneski pisze: to jest cała odpowiedz jaką dostałem drogą mailową, pytałem o homologację na ciągnik rolniczy.

czy homologacja europejska się czymś różni?
Kup sobie od razu trójkąt ostrzegawczy i zamontuj na stałe :P

Ogólnie, żeby zarejestrować pojazd jako "Samochodowy inny" musi mieć on taką homologację, numer wpisywany jest do dowodu rejestracyjnego.

Jacek, Ty masz traktor, możesz mi powiedzieć jaką moc masz wbitą w dowód?
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

szymoneski

Post autor: szymoneski » wt 02 wrz, 2014

oolsztyniak pisze: Kup sobie od razu trójkąt ostrzegawczy i zamontuj na stałe :P

Ogólnie, żeby zarejestrować pojazd jako "Samochodowy inny" musi mieć on taką homologację, numer wpisywany jest do dowodu rejestracyjnego.

Jacek, Ty masz traktor, możesz mi powiedzieć jaką moc masz wbitą w dowód?
ciekawa sprawa z tym trójkątem, bo większość standardowych ciągników takiego nie posiada. Sam mam John Deera i nawet nie pomyślałem o jego zamontowaniu. Policja jakoś się nie czepia.

może to taki pretekst żeby nękać quadowców na takiej rejestracji.
Macie z tym jakieś doświadczenia?

Awatar użytkownika
DKfan

oolsztyniak pisze: Jacek, Ty masz traktor, możesz mi powiedzieć jaką moc masz wbitą w dowód?
W dowodzie mam 37KW
szymoneski pisze: ciekawa sprawa z tym trójkątem, bo większość standardowych ciągników takiego nie posiada. Sam mam John Deera i nawet nie pomyślałem o jego zamontowaniu. Policja jakoś się nie czepia.

może to taki pretekst żeby nękać quadowców na takiej rejestracji.
Macie z tym jakieś doświadczenia?
Trójkąt ostrzegawczy wymagany jest w przypadku pojazdów wolnobieżnych, natomiast ciągnik jest szczególnym rodzajem pojazdu wolnobieżnego wyłączonym z ograniczenia prędkości do 25km/h a to ono determinuje trójkąt ostrzegawczy. Odpukać jeszcze mnie nikt nie nękał, Policja sprawdza czy mam tablicę rejestracyjną i nawet nie zatrzymuje do kontroli, być może widok zamontowanej w widocznym miejscu gaśnicy przekonuje ich że nie mają czego u mnie szukać.
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator

Niestety nasze prawo różnie to interpretuje

"Rozporządzenie ws warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (stan 2013-02-26) - Warunki techniczne ciągnika rolniczego, leśnego i pojazdu wolnobieżnego oraz przyczepy przeznaczonej do łączenia z tymi pojazdami"

"§ 52. 1. Ciągnik rolniczy i pojazd wolnobieżny oraz przyczepa przeznaczona do łączenia z tymi pojazdami powinny być oznakowane trójkątną tablicą wyróżniającą."

Ogólnie chodzi tu o to, że np ja nic do tego nie mam :) ale jeśli trafi się jakaś upierdliwa menda to przyczepi się do wszystkiego - trójkąt, gaśnica, światło wsteczne itd - wszystko jest dla ludzi ale jak trafisz na służbistę różnie może to interpretować (nikomu oczywiście nie życzę).

Kolega w Grizzly 700 ma chyba 39 kW i wpisane jako ciągnik rolniczy - niestety nikt nie chce podbić mu przeglądu - twierdzą, że stosunek mocy do masy jest jakiś tam i w związku z tym nie można wykonać badania technicznego - nie znam się na tym więc nie wiem jak można opinię tą zdementować.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był CF Moto 800

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
DKfan

No trudno więc będę płacił mandat skoro tak jest, trójkąt sobie niech na głowie przylepią, na 10 ciągników jeżdżących u mnie po wsi żaden nie ma trójkąta, jeden ma ale nie jeździ bo ma jakieś 30 lat, a od kilku mieszkają w nim koty, myszy i pająki. Gdzieś na forum czytałem że trójką musi się pojawić na ciągniku wraz z informacją o właścicielu jeżeli nie jest zarejestrowany, a na pojeździe wolnobieżnym z wyłączeniem ciągnika w każdej sytuacji. Nie chce mi się teraz szukać przepisów na ten temat, jak ktoś się przyczepi to nawet się nie będę kłócił tylko zapłacę 50 zł za brak wyposażenia i tyle.

Kwestia przeglądu też mnie nie rusza, za 3 lata albo podbiję albo zmienię wpis o rodzaju pojazdu łącznie za max 1000zł w tym czasie oszczędzając 7tys zł na AC. Jakkolwiek zapewne wcześniej i tak zmienię quada więc problem nie będzie mnie dotyczył.
M&M sQuad

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Post autor: Ikar » wt 02 wrz, 2014

Panowie może się czepiam ale czy tak często spotykacie się z niebieskimi ? Ja też mam zarejestrowanego Rincona na L7e, 14kW wbite w dowodzie i z policją nie miałem jeszcze problemu.

Natomiast wożenie oprócz tablicy trójkąta to już profanacja :D :D :D A co jak się urwie i odleci w warunkach terenowych ? To samo tyczy się blachy moja niespecjalnie chce się trzymać quada (przy dalszych wypadach to obowiązek ale dookoła komina???) :)

Pozdrawiam.
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator

Jacku chyba o tym mówisz
§ 52 / 6. Pojazd wolnobieżny powinien być wyposażony także w tabliczkę o wymiarach nie mniejszych niż 25 x 15 cm, umieszczoną na prawym boku pojazdu, podającą imię i nazwisko (nazwę) właściciela pojazdu oraz jego adres; jeżeli jeden właściciel posiada kilka pojazdów, na tabliczce należy dodatkowo umieścić numer kolejny pojazdu.
Ikar pisze:Panowie może się czepiam ale czy tak często spotykacie się z niebieskimi ? Ja też mam zarejestrowanego Rincona na L7e, 14kW wbite w dowodzie i z policją nie miałem jeszcze problemu.

Natomiast wożenie oprócz tablicy trójkąta to już profanacja :D :D :D A co jak się urwie i odleci w warunkach terenowych ? To samo tyczy się blachy moja niespecjalnie chce się trzymać quada (przy dalszych wypadach to obowiązek ale dookoła komina???) :)

Pozdrawiam.
Mówimy o skrajnych przypadkach i "służbistach" a nie, że każdego trzepią i do każdego się czepiają, to zwykła wymiana informacji bo np mnie ciekawi jak to jest z rejestracją "ciągnika rolniczego" i dalszymi działaniami w tej kwestii między innymi przeglądy, obowiązkowe wyposażenie itd.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był CF Moto 800

Team Father&Son

szymoneski

Post autor: szymoneski » pt 05 wrz, 2014

a co myślicie o Kawasaki Brute Force kvf 750? jak wypada w w porównaniu do kq ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jakiego quada wybrać...”