![Wink ;)](https://quadzik.pl/forum/images/smilies/icon_wink.gif)
Otóż wzięło mnie ostatnio na dłuższe podróże quadem - przy czym dłuższe u mnie to znaczy "200-400 km w jedną stronę". Mam w związku z tym kilka pytań, bo jedną taką wyprawę mam za sobą i skończyła się... niezbyt ciekawie. Zacznę może od początku.
Mój quad to Zipp 4-Cross 200. Taki tam, chińsko-tajwańsko-koreańsko-jakiś tam-polski. Na silnik nie narzekam i nie narzekałem nigdy. Miałem z nim jednak problemy natury czysto... yh... chińskiej.
Z Gorzowa wybrałem się do Pobierowa (nad morze jak coś). Już na początku napotkałem problemy - na szczęście po drodze był warsztat. Okazało się, że przy większych prędkościach quad nie dostawał paliwa: wymieniliśmy filtr paliwa na nowy. Cyc malina!
Przejechałem może 30 km z pełną prędkością (maks obroty, 70-75km/h). Zrobiłem sobie malutki postój. Takie 2 minutki. I zaczęły się problemy - quad zaczął mi dziwnie wyć i powoli ruszać, czasem miał całkowite opory w ruszaniu. Ale no nic, dojechałem tak do Pobierowa. Wracając, koło Szczecina quad całkowicie odmówił mi posłuszeństwa. Silnik chodzi, lecz ani do przodu ani do tyłu nie pojadę... no porażka. U mechanika okazało się, że poszła uszczelka i prawie cały olej wylał mi się do skrzyni - cud, że nie zatarłem silnika.
Po odebraniu quada 10 minut później okazało się... że urwałem łańcuch, bo spadł mi napinacz. Masakra. :< Wkurzyłem się więc i zakupiłem porządny łańcuch DID w porządnym sklepie. Teraz quad działa przecudnie. No więc czas na moje pytania:
1. Czy generalnie quady przystosowane są na takie dłuższe, asfaltowe wyprawy? Mam kostkę na oponach, generalnie nie dobiję jej jeżdżąc po asfalcie? Jakie powinno być ciśnienie w takich oponach na dłuższe podróże?
2. Coś tam słyszałem, żeby napinać ręcznie łańcuch co 200km? Tak "w razie czego". Prawda to, fałsz przeogromny?
3. Co jaki czas robić sobie postoje, skoro quad męczy te maksymalne obroty kilka godzin pod rząd?
4. Czy nie jestem wariatem wybierając się chińczykiem z Gorzowa do Bydgoszczy?
![Very Happy :D](https://quadzik.pl/forum/images/smilies/icon_biggrin.gif)
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.