Kto pokrywa koszty ?

Wasze doświadczenia i problemy z quadami Yamaha Raptor (YFM 250/350/660/700)
ODPOWIEDZ
Damian__99
Quad:: Yamaha Raptor 350
Imię: Damian

Kto pokrywa koszty ?

Post autor: Damian__99 » pn 22 lip, 2013

Mam pytanie zamówiłem nową część (czujnik luzu) od Serwisu Yamaha leż po jego dostarczeniu okazało się że ten czujnik jest zakrótki i jest on do wstecznego zadzwoniłem co mam zrobić serwis Yamaha powiedział że mam wysłać a ja się spytałem kto pokryje koszty przesyłki oni powiedzieli że ja!
Mam pytanie kto powinien pokryć koszty przesyłki skoro to oni zły przysłali ?

Sylwexter
Imię: Maksymilian

Re: Kto pokrywa koszty ?

Post autor: Sylwexter » pn 17 lut, 2014

Cześć, mi się wydaje ze oni powinni pokryć koszt, bo to oni zły przysłali.
Jak byś ty zły zamówił to w tedy musisz płacić, ale nie jak oni zły przysłali.

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Re: Kto pokrywa koszty ?

Post autor: oolsztyniak » pn 17 lut, 2014

Skoro reklamacja jest uzasadniona a to sprzedający popełnił błąd przy wysyłce i umyślnie bądź nieumyślnie wysłał zły produkt jest zobowiązany do zwrotu kosztów wysyłki.
Niekiedy koszt wysyłki przewyższa wartość zamówionego towaru dlatego ktoś w końcu się za to wziął.

Tu ustawa :

Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. (Dz.U. Nr 141, poz. 1176)

Art. 8.
[Uprawnienia kupującego]

1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.

2. Nieodpłatność naprawy i wymiany w rozumieniu ust. 1 oznacza, że sprzedawca ma również obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności kosztów demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego zamontowania i uruchomienia.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Yamaha Raptor (YFM 250/350/660/700)”