Mam pytanie zamówiłem nową część (czujnik luzu) od Serwisu Yamaha leż po jego dostarczeniu okazało się że ten czujnik jest zakrótki i jest on do wstecznego zadzwoniłem co mam zrobić serwis Yamaha powiedział że mam wysłać a ja się spytałem kto pokryje koszty przesyłki oni powiedzieli że ja!
Mam pytanie kto powinien pokryć koszty przesyłki skoro to oni zły przysłali ?
Kto pokrywa koszty ?
-
- Quad:: Yamaha Raptor 350
- Imię: Damian
Re: Kto pokrywa koszty ?
Cześć, mi się wydaje ze oni powinni pokryć koszt, bo to oni zły przysłali.
Jak byś ty zły zamówił to w tedy musisz płacić, ale nie jak oni zły przysłali.
Jak byś ty zły zamówił to w tedy musisz płacić, ale nie jak oni zły przysłali.
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
Re: Kto pokrywa koszty ?
Skoro reklamacja jest uzasadniona a to sprzedający popełnił błąd przy wysyłce i umyślnie bądź nieumyślnie wysłał zły produkt jest zobowiązany do zwrotu kosztów wysyłki.
Niekiedy koszt wysyłki przewyższa wartość zamówionego towaru dlatego ktoś w końcu się za to wziął.
Tu ustawa :
Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. (Dz.U. Nr 141, poz. 1176)
Art. 8.
[Uprawnienia kupującego]
1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.
2. Nieodpłatność naprawy i wymiany w rozumieniu ust. 1 oznacza, że sprzedawca ma również obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności kosztów demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego zamontowania i uruchomienia.
Niekiedy koszt wysyłki przewyższa wartość zamówionego towaru dlatego ktoś w końcu się za to wziął.
Tu ustawa :
Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. (Dz.U. Nr 141, poz. 1176)
Art. 8.
[Uprawnienia kupującego]
1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.
2. Nieodpłatność naprawy i wymiany w rozumieniu ust. 1 oznacza, że sprzedawca ma również obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności kosztów demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego zamontowania i uruchomienia.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.