Wymiana łańcuhca i zębatek na inne...

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Apiekarenka
Quad:: EGL Motor Mad Max 250
Imię: Artur
Kontakt:

Wymiana łańcuhca i zębatek na inne...

Post autor: Apiekarenka » pt 17 sty, 2014

Witam,

Ostatnio chodzi po głowie mojemu koledze wymiana łańcucha i zębatek w chińskim sportowym quadzie o pojemności 250cm na zestaw markowy i trwały. Zastanawia się także nad wymianą tylnej zębatki na większą dlatego poprosił mnie o zadanie tutaj kilku pytań.
1) czy znacie jakiś sprawdzony sklep, w którym dając na wzór obecny chiński zestaw dobiorą coś markowego i trwałego?
2) czy taki markowy zestaw, który kosztuje kilku krotnie więcej niż chiński wytrzyma także kilka razy dłużej zanim będzie trzeba go wymienić?
3) w chwili obecnej kolegi quad rozwija prędkość maksymalną ok. 87km/h i można wrzucić go na tylne koła podczas ruszania strzelając z klamki sprzęgła przy jednoczesnym dodaniu sporej ilości gazu.
Jaka będzie przybliżona prędkość maksymalna zakładając tylną zębatkę powiedzmy o 20-30% większą? O 20-30% mniejsza? Czy zakładając taką tylną zębatkę uzyska efekt unoszenia przedniej osi przy samym dodawaniu gazu na starcie? Czy do takiego efektu przy takiej małej mocy silnika trzeba założyć zębatkę o wielkości kierownicy od Stara? :-).
Z góry dziękuję Wszystkim za odpowiedź.
Pozdrawiam

Artur P.
gg: 440087

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc

Re: Wymiana łańcuhca i zębatek na inne...

Post autor: Ikar » pt 17 sty, 2014

Dodaj z przodu jeden ząbek i wystarczy ;)
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
Apiekarenka
Quad:: EGL Motor Mad Max 250
Kontakt:

Re: Wymiana łańcuhca i zębatek na inne...

Post autor: Apiekarenka » pt 17 sty, 2014

Powiększenie przedniego koła zębatego = wyższa prędkość maksymalna przy jednoczesnym mniejszym przyspieszeniu... Koledze zależy na odwrotnej sytuacji...

Odbiegając od tematu jestem rozczarowany tym forum...
Jedynie tylko Ty Ikar odpowiadasz na maile...
Pisząc na forum motocyklistów, na którym jestem zalogowany w ciągu godziny zazwyczaj dostaje się z 10 podpowiedzi... A tutaj cisza...
Pozdrawiam

Artur P.
gg: 440087

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”