Zakup Quada

Co kupić, na co wymienić, jaki najlepszy na początek...
ODPOWIEDZ
MarekF

Zakup Quada

Post autor: MarekF » pt 06 gru, 2013

Już się przywitałem dlatego pozwolę sobie na zadawanie pytań czekając na odp. fachowców;
1.Mam określony budżet na zakup Quada i muszę się w nim zmieścić to jest 20000
2. Chodzi mi po głowie CF Moto 500 tylko nie wiedziałem że to Tajwan myślałem że to jest Szwecka maszyna i nic o nim nie wiem tylko tyle co na różnych forach szczątkowe informacje
3. Czy wiek 50+ nie jest no za duży bo szczerze mówiąc boje się bardzo wywrotki jestem po wypadku i mam wątpliwości czy dam sobie radę . Mi się podoba zmiana sposobu spędzania wolnego czasu -życia .
4. Na jakie wydatki powinienem być przygotowany dodatkowo np, w sprawie ubrania jakiejś zbroi, kasku itp czy jest to konieczne
No tyle mi przychodzi do głowy nie znam się na quadach i dlatego szukałem czegoś na gwarancji . I nie wiem czy 500 to nie za duża moc . Chociaż sam ważę 110 kg i mam 194 cm wzrostu. będę wdzięczny za opinie i pomoc.

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Re: Zakup Quada

Post autor: oolsztyniak » pt 06 gru, 2013

Może zacznę ja ;-)

Miałem CF Moto 500 , jak widać po profilu wymieniłem na trochę mocniejsze ale też ze stajni CF Moto.

Krąży wiele opinii, mitów i faktów na temat tej maszyny.
Moja przygoda zaczęła się od czegoś o pojemności 250 cm , później zakup CF 500
Dla mnie na początku był to szatan :lol:
Moc nie jest za duża, poza tym przy zakupie nowego jest on zablokowany, dopiero po którymś przeglądzie będziesz mógł odblokować.
Obiektywnie stwierdzisz czy mocy Ci starczy czy nie.

Pewnie pojawią się tu informacje, że quad to złom, że więcej stoi niż jeździ, żebyś dozbierał trochę albo kupił starą Yamahę, Hondę lub Suzuki.

Pamiętaj, że to Ty dokonujesz wyboru, to Twoja kasa i to Ty będziesz jeździł.
Wiek jest ok, znam starszych co jeżdżą :-)

O wywrotkę się nie martw, jak kupisz wersję L czyli dłuższą będzie jeszcze bezpieczniej.
Wiadomo, że nie będziesz "wspinał" się na początku po skarpach ani trawersach, grunt to poznać swoją granicę i granicę sprzętu.

Swoją gadzinę sprzedałem w sumie przez przypadek, wystawiona w internecie w celu określenia zainteresowania - sprzedana była tego samego dnia.

Zrobiłem nim 7300 km i oddałem wydaje się w dobre ręce dobrego quada.
Awarie - czujnik stopu x2, czujnik temperatury, przekaźnik rozrusznika x2 (z mojej winy), przekaźnik kierunkowskazów, wiatrak chłodnicy, elementy gumowe zawieszenia, spawany tłumik (przepalił się), przekaźnik od świateł.
Wszystkie naprawy oscylowały w granicach rozsądku i zużycia materiału jak dla mnie.
Nie były kosztowne ani uciążliwe, przez 4 lata miało po prostu prawo się coś zepsuć.

Poza tym okresowe przeglądy, oleje filtry i więcej nic.

Zmieniłem tylko dlatego, że sprzedał się przypadkowo i zaczynało brakować mi już mocy, chciał się czegoś żwawszego, większego, nowego - dlatego, że CF 500 nie popisało się żadną awarią kupiłem kolejne, pewnie kolejne też będzie z tej stajni ale to za jakieś trzy lata pewnie i może jak wejdzie tysiąc :D

Na pewno wadą są dość sztywne plastiki, które potrafią się połamać - ja połamałem cztery błotniki te z podstopnic :lol:

Ogólnie dla mnie CF Moto 500 jest na TAK.

Jeśli potrzebujesz większej ilości szczegółów to pisz.

Co do ciuchów to wszystko zależy od tego jak, gdzie i kiedy będziesz jeździł.
Na pewno kask , taki przyzwoity ~250 zł, gogle 100 zł, rękawice 50-100 zł - dla mnie to taka podstawa. Co do reszty czy będzie Ci potrzebny buzer czy zbroja czy inne ochraniacze sam musisz zadecydować.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

MarekF

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz--- dziękuję . Potrzymałeś mnie na duchu . Mieszkam na obrzeżach miasta i polnych ścieżek jest dużo trochę lasów. Dużo w roku jeździsz na quadzie w roku ? Czy tylko latem ? czy zima także? .Czy można nim jeździć po mieście ( np do pracy) jak wtedy z oponami i ich zdzieraniem . Tak pomyślałem że Cf-ka jest takim optymalnym wyborem pomiędzy ceną i jakością. Nie mam ochoty na rozpoczynanie przygody od załatwiania części .aha czy Cf maja homologację na jazdę po ulicach? tyle na razie dziękuję i pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Post autor: Ikar » pt 06 gru, 2013

CFmoto produkowane jest w Chinach - tak jak wiele części do quadów japońskich, ale tu bym go nie dyskwalifikował. Dalej, co by tu polecić - zależy od tego czy jesteś majsterkowiczem czy nie ?

Jeśli tak - kup używanego japońca bez gwarancji, sprzęt dużo bardziej wytrzymały od CFmoto, dużo więcej frajdy lepsze wykonanie itp. Minus jest taki że na początek jak to z używkami bywa trzeba go dobrze obejrzeć - niektórzy ludzie kantują i można wyłapać minę i wpakować się w koszty. JEDNAK jeśli sprzęt jest w stanie bardzo dobrym to i tak przeżyje kilka Cfmoto 500. Tutaj polecę Ci : Yamaha grizlly 450/550, Honda Rubicon/Foreman 500 - ze zmianą biegów na kierownicy, Suzuki Vinson, Suzuki Kingquad 700.

Jeśli nie to udaj się do autoryzowanego serwisu i zakup sobie CF moto 500, albo jakieś fajne przeprawowe Kymco. Masz gwarancję, masz sprzęt nowy, ale przed sobą debilne przeglądy co 700 km za które kasują po 500 zł. W japońcach robisz wszystko sam bo nie masz gwarancji - mnie przegląd wychodzi max 200 zł.

Biorąc pod uwagę to, że prowadzisz spokojny tryb życia, polecę Ci sprzęt nowy czyli CF moto 500/Kymco mxu. Masz gwarancję i masz wszystko w d***, a jak się gwarancja skończy to się sprzeda. Do jazdy po bułki/pracy na spokojne wypady zdecydowanie wystarczy. Tylko uważaj serwisy autoryzowane często lecą w chuchuchu...a :(

Co reszty pytań - cf moto i kymco mają homologację. Polecam wersję 2 osobową. Zima jedną z fajniejszych por do jazdy. Do rekreacji po polnych drogach polecam buty za kostkę (wojskowe trapery) i kask otwarty - oczywiście nie skuterowy. Jazda po asfalcie - jak jest mokro to łatwo uzyskać nadsterowność, jak jest sucho opony szybko lecą (brak mechanizmu różnicowego), no i oczywiście koszty paliwa też nie są małe (około 11-12l/100km)
Ozo Drapers Squad

MarekF

Bardzo dziękuje jestem zadowolony z twojej wypowiedzi.\nie napisałeś nic na temat wieku za to też dziki. Nie jestem majsterkowiczem i owszem mogę dbać o quada jak o samochód ok ale bieganie i szukanie części nie na tym etapie jak się wciągnę ok. Chcę podejść do tego w miarę profesjonalnie chcę iść na jakąś naukę może jazdy dodatkowe itp .Owszem na początek chce jeździć w miarę lajtowo--- Czy to źle ?Dzięki i jak będę mógł do ciebie zwrócić się z konkretnymi pytaniami ? Hej

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Post autor: Ikar » pt 06 gru, 2013

Jasne wal na pw jak będzie problem.

Co do wieku 50 lat w niczym nie przeszkadza, znam starszych których cały czas nie mogę dogonić ...
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » pn 09 gru, 2013

MarekF pisze: Dużo w roku jeździsz na quadzie w roku ? Czy tylko latem ? czy zima także? .Czy można nim jeździć po mieście ( np do pracy) jak wtedy z oponami i ich zdzieraniem .
Dużo jeżdżę i więcej wiosna/jesień/zima niż w lato - są inne rozrywki poza tym jak jest ciepło to strasznie się kurzy ;-)

Można jeździć po mieście jeśli masz homologacje - CF Moto 500 ma i to nawet na dwie osoby - kup wersję L (long)

Opony na asfalcie szybko się zetrą - na to musisz być przygotowany, nie są to opony asfaltowe.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

saron22
Quad:: brak
Imię: Wojtek

Post autor: saron22 » wt 10 gru, 2013

Myślę, że wiek 50 lat w niczym nie przeszkadza. Moj tata ma 56 i to w sumie za jego sprawa quad znalazł sie w naszym garazu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jakiego quada wybrać...”