Quad 700 - pomoc w wyborze modelu oraz w zakupie

Co kupić, na co wymienić, jaki najlepszy na początek...
ODPOWIEDZ
saron22
Quad:: brak
Imię: Wojtek

Quad 700 - pomoc w wyborze modelu oraz w zakupie

Post autor: saron22 » czw 21 lis, 2013

Witam wszystkich,

Domyślam się, że za chwilę dostanę opier... że było już mnóstwo takich tematów no ale cóż - wezmę to na klatę. Przeczytałem już sporo tematów w tym względzie ale nadal mam mętlik w głowie. Sprawa przedstawia się następująco:
Mam zamiar zakupić quada 4x4 o pojemności ok 700 cm3 którego w okresie zimowym będę wykorzystywał do odśnieżania placu przed warsztatem. Trochę tego placu jest stąd decyzja o zakupie sprzętu. Jak dotąd byłem zdecydowany na Yamahe Grizzly 700 ale po przeczytaniu kilkunastu tematów spostrzegłem, że wielu użytkowników poleca Suzuki KingQuad 750.
Przeglądając allegro natrafiłem na taką ofertę: http://otomoto.pl/suzuki-kingquad-lta-l ... 19684.html

Zwróciłem na nią uwagę ponieważ jestem płatnikiem VAT a sprzedający pisze, że wystawia FV. Na szybko licząc odejmując od 32 000 23% Vat robi się z tego kwota 26000 netto. Miałem na ten cel przeznaczone ok 25 000 zł więc powiedzmy, że mieści się to w moim budżecie.
Jeśli chodzi o Yamahę Grizzly to przedziale do 25 tys jest już dość spory wybór ale są to Quady używane pomiędzy 2005 a 2009 rok. Niestety żaden ze sprzedających nie wystawi mi faktury VAT. Suzuki z linka którego wkleiłem to nowy quad z zerowym przebiegiem. Zastanawiam się czy to jest dobra oferta. Oglądałem już nawet jedną Yamahę w mojej okolicy za kwotę ok 25000. Sprzęt bardzo mi się spodobał i cały czas biorę go pod uwagę ale wcześniej mam zamiar obejrzeć 3 czy 4 sztuki by mieć jakiś punkt odniesienia. Reasumując szukam niezawodnego sprzętu do pracy w zimie. Nie ukrywam też, że mam zamiar nim latem trochę polatać ale na pewno nie będę brał udziału w żadnych rajdach, wyścigach itp.
Doradzicie coś Panowie??
Nadmieniam, że mieszkam w Bydgoszczy i nie mam zamiaru robić wycieczek krajoznawczych po całej Polsce w poszukiwaniu quada. Szukam ofert w odległości do 150 km.
Pozdrawiam

PS: Quad musi być zarejestrowany czyli posiadać tzw homologację

Awatar użytkownika
DIABLO_W
DIABLO TEAM ZGIERZ
Quad:: CF MOTO 1000 OVERLAND,CF MOTO 1000 ,CF MOTO 850. CAN-AM 1000XTP & CF MOTO X8 EPS ,ACCESS 700EFI , CECTEK 500EFI I CF MOTO500
Imię: Andrzej

Re: Quad 700 - pomoc w wyborze modelu oraz w zakupie

Post autor: DIABLO_W » pt 22 lis, 2013

Witam
Kolego co mogę ci doradzić ?? pewnie ten king jest dobrą myślą :) co do używek to z nimi jest różnie ;) ja osobiście bym ci polecił ACCESS AX 700 sam osobiście takim latam i jak do tej pory jest ok z nim marka znana w Polsce i jakościowo czy awaryjnością nie odbiega od markowych a cena jego jest atrakcyjniejsza bo kosztuje 29000 zł brutto ,co jest jeszcze na + jest rejestrowany jako ciągnik rolniczy co powoduje odliczenie pełnego VAT-u bo co się orientuję to od sam. innego to tylko można odliczyć 6000zł ( może się mylę ) oraz koszt pełnego ubezpieczenia jest znikomy.
Lecz decyzję musisz podjąć sam co kupisz .
DIABLO TEAM ZGIERZ & ATV SWEDEN :) https://www.facebook.com/pages/CF-MOTO-Polska/833411190006502?fref=ts

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » pt 22 lis, 2013

DIABLO_W pisze: jest rejestrowany jako ciągnik rolniczy co powoduje odliczenie pełnego VAT-u
No ale na minus
Pojazd wolnobieżny, max 30 km/h możesz nim podróżować :lol:
Mamy w ekipie Grizzly 700 zarejestrowane jako ciągnik - nikt nie chce podbić przeglądu na niego bo nie pasuje KW do pojemności, no ale ze stanów był ściągnięty więc co się dziwić ;-)
DIABLO_W pisze: bo co się orientuję to od sam. innego to tylko można odliczyć 6000zł ( może się mylę )
Mylisz się ;-)
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
DIABLO_W
DIABLO TEAM ZGIERZ
Quad:: CF MOTO 1000 OVERLAND,CF MOTO 1000 ,CF MOTO 850. CAN-AM 1000XTP & CF MOTO X8 EPS ,ACCESS 700EFI , CECTEK 500EFI I CF MOTO500

Post autor: DIABLO_W » pt 22 lis, 2013

oolsztyniak pisze:
DIABLO_W pisze: jest rejestrowany jako ciągnik rolniczy co powoduje odliczenie pełnego VAT-u
No ale na minus
Pojazd wolnobieżny, max 30 km/h możesz nim podróżować :lol:
Mamy w ekipie Grizzly 700 zarejestrowane jako ciągnik - nikt nie chce podbić przeglądu
Kto bedzie mierzył mu prędkość w terenie 8) a tu wszystko gra co do mocy i nie ma problemu z przeglądami :)
DIABLO_W pisze: bo co się orientuję to od sam. innego to tylko można odliczyć 6000zł ( może się mylę )
Mylisz się ;-)
Jak się mylę to ok ;) nie jestem księgowym więc mogę , różne opinie są na ten temat :roll:
DIABLO TEAM ZGIERZ & ATV SWEDEN :) https://www.facebook.com/pages/CF-MOTO-Polska/833411190006502?fref=ts

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » pt 22 lis, 2013

I ja wcale tego nie neguje :-)
Nie każdy musi wiedzieć co, gdzie, z czym i dlaczego :-)

Jest sposób i to w sumie bez żadnego kombinowania, zgodnie z prawem gdzie można odliczyć 23% VAT i podatek dochodowy. W moim przypadku było to 42% odliczenia wartości quada ;-)

Prosta zasada - quad to koszt.
Żeby uzyskać przychód trzeba ponieść koszt.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

saron22

Post autor: saron22 » sob 23 lis, 2013

Rozmawiałem dzisiaj ze sprzedającym to Suzuki. Niestety ale kwota która jest podana w aukcji nie jest ostateczna kwotą. Dochodza jeszcze jakies inne koszty. Poza tym nie maja takiego quada na miejscu. Musza go sprowadzic po wpłaceniu zaliczki itp. Ja nie lubie kupować kota w worku.
Znalazłem też na allegro ofertę na Kawasaki za 32900. Sprzedający pisze, że jest możliwość rejestracji itp. Tylko zapomniał wspomnieć, że kosztuje to dodatkowe 9,5 tys...

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Post autor: Ikar » sob 23 lis, 2013

W sprawie suzuki napisz do użytkownika Pingwin Legnica na tym forum.
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
Pingwin Legnica
PingwinSquad
Quad:: osiołek :)
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: Pingwin Legnica » sob 23 lis, 2013

Z tym accesem z przegladami to jest bardzo prosta sprawa. Jedziemy na stacje diagnostyczną. Prosimy o odmowę na piśmie. Jedziemy do kierownika wydziału komunikacji, któremu ta stacja jest podlegla. Składamy skargę. Za dwa dni zaprasza nas diagnosta na przegląd. Diagności powinni się douczyc i doszkolic. W przypadku tego quada jest wydane ŚWIADECTWO HOMOLOGACYJNE. Diagnosta ma guzik do gadania. Jak odmawia wykonania badania powinien się zwolnić z pracy. Bo się nie zna. Nie ma czegoś takiego ze quadow nie robimy... Inna sytuacja jest z quadami zarejestrowanymi jako ciągnik. Ciągniki w oryginale jak i samochodowe inne też w oryginale (czyli posiadające homologacji) MUSZA mieć zrobiony przegląd bez dwóch zdań. Diagnosta nie ma nic do gadania.

Ciągnik ma za 3~4 % wartoscioc plus ac. Pełne odliczenie vatu bez tłumaczenia się w US. Cena 29ooo jest zachęcająca. Latalem nim i byłem bardzo miło zaskoczony jaki jest szybki :)
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl

Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś

w trakcie szukania nowego kierunku...

Awatar użytkownika
DIABLO_W
DIABLO TEAM ZGIERZ

Post autor: DIABLO_W » sob 23 lis, 2013

Odnośnie przeglądów to ja wszystko wiem co i jak się je :) :)

saron22

Post autor: saron22 » pn 25 lis, 2013

Wybor jednak padl na uzywanego quada. W dniu dzisiejszym zanabylem Yamahe Grizzly 700 EPS 2008 rok.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jakiego quada wybrać...”