Quad 700 - pomoc w wyborze modelu oraz w zakupie
Quad 700 - pomoc w wyborze modelu oraz w zakupie
Witam wszystkich,
Domyślam się, że za chwilę dostanę opier... że było już mnóstwo takich tematów no ale cóż - wezmę to na klatę. Przeczytałem już sporo tematów w tym względzie ale nadal mam mętlik w głowie. Sprawa przedstawia się następująco:
Mam zamiar zakupić quada 4x4 o pojemności ok 700 cm3 którego w okresie zimowym będę wykorzystywał do odśnieżania placu przed warsztatem. Trochę tego placu jest stąd decyzja o zakupie sprzętu. Jak dotąd byłem zdecydowany na Yamahe Grizzly 700 ale po przeczytaniu kilkunastu tematów spostrzegłem, że wielu użytkowników poleca Suzuki KingQuad 750.
Przeglądając allegro natrafiłem na taką ofertę: http://otomoto.pl/suzuki-kingquad-lta-l ... 19684.html
Zwróciłem na nią uwagę ponieważ jestem płatnikiem VAT a sprzedający pisze, że wystawia FV. Na szybko licząc odejmując od 32 000 23% Vat robi się z tego kwota 26000 netto. Miałem na ten cel przeznaczone ok 25 000 zł więc powiedzmy, że mieści się to w moim budżecie.
Jeśli chodzi o Yamahę Grizzly to przedziale do 25 tys jest już dość spory wybór ale są to Quady używane pomiędzy 2005 a 2009 rok. Niestety żaden ze sprzedających nie wystawi mi faktury VAT. Suzuki z linka którego wkleiłem to nowy quad z zerowym przebiegiem. Zastanawiam się czy to jest dobra oferta. Oglądałem już nawet jedną Yamahę w mojej okolicy za kwotę ok 25000. Sprzęt bardzo mi się spodobał i cały czas biorę go pod uwagę ale wcześniej mam zamiar obejrzeć 3 czy 4 sztuki by mieć jakiś punkt odniesienia. Reasumując szukam niezawodnego sprzętu do pracy w zimie. Nie ukrywam też, że mam zamiar nim latem trochę polatać ale na pewno nie będę brał udziału w żadnych rajdach, wyścigach itp.
Doradzicie coś Panowie??
Nadmieniam, że mieszkam w Bydgoszczy i nie mam zamiaru robić wycieczek krajoznawczych po całej Polsce w poszukiwaniu quada. Szukam ofert w odległości do 150 km.
Pozdrawiam
PS: Quad musi być zarejestrowany czyli posiadać tzw homologację
Domyślam się, że za chwilę dostanę opier... że było już mnóstwo takich tematów no ale cóż - wezmę to na klatę. Przeczytałem już sporo tematów w tym względzie ale nadal mam mętlik w głowie. Sprawa przedstawia się następująco:
Mam zamiar zakupić quada 4x4 o pojemności ok 700 cm3 którego w okresie zimowym będę wykorzystywał do odśnieżania placu przed warsztatem. Trochę tego placu jest stąd decyzja o zakupie sprzętu. Jak dotąd byłem zdecydowany na Yamahe Grizzly 700 ale po przeczytaniu kilkunastu tematów spostrzegłem, że wielu użytkowników poleca Suzuki KingQuad 750.
Przeglądając allegro natrafiłem na taką ofertę: http://otomoto.pl/suzuki-kingquad-lta-l ... 19684.html
Zwróciłem na nią uwagę ponieważ jestem płatnikiem VAT a sprzedający pisze, że wystawia FV. Na szybko licząc odejmując od 32 000 23% Vat robi się z tego kwota 26000 netto. Miałem na ten cel przeznaczone ok 25 000 zł więc powiedzmy, że mieści się to w moim budżecie.
Jeśli chodzi o Yamahę Grizzly to przedziale do 25 tys jest już dość spory wybór ale są to Quady używane pomiędzy 2005 a 2009 rok. Niestety żaden ze sprzedających nie wystawi mi faktury VAT. Suzuki z linka którego wkleiłem to nowy quad z zerowym przebiegiem. Zastanawiam się czy to jest dobra oferta. Oglądałem już nawet jedną Yamahę w mojej okolicy za kwotę ok 25000. Sprzęt bardzo mi się spodobał i cały czas biorę go pod uwagę ale wcześniej mam zamiar obejrzeć 3 czy 4 sztuki by mieć jakiś punkt odniesienia. Reasumując szukam niezawodnego sprzętu do pracy w zimie. Nie ukrywam też, że mam zamiar nim latem trochę polatać ale na pewno nie będę brał udziału w żadnych rajdach, wyścigach itp.
Doradzicie coś Panowie??
Nadmieniam, że mieszkam w Bydgoszczy i nie mam zamiaru robić wycieczek krajoznawczych po całej Polsce w poszukiwaniu quada. Szukam ofert w odległości do 150 km.
Pozdrawiam
PS: Quad musi być zarejestrowany czyli posiadać tzw homologację
- DIABLO_W
- DIABLO TEAM ZGIERZ
- Quad:: CF MOTO 1000 OVERLAND,CF MOTO 1000 ,CF MOTO 850. CAN-AM 1000XTP & CF MOTO X8 EPS ,ACCESS 700EFI , CECTEK 500EFI I CF MOTO500
- Imię: Andrzej
Re: Quad 700 - pomoc w wyborze modelu oraz w zakupie
Witam
Kolego co mogę ci doradzić ?? pewnie ten king jest dobrą myślą
co do używek to z nimi jest różnie
ja osobiście bym ci polecił ACCESS AX 700 sam osobiście takim latam i jak do tej pory jest ok z nim marka znana w Polsce i jakościowo czy awaryjnością nie odbiega od markowych a cena jego jest atrakcyjniejsza bo kosztuje 29000 zł brutto ,co jest jeszcze na + jest rejestrowany jako ciągnik rolniczy co powoduje odliczenie pełnego VAT-u bo co się orientuję to od sam. innego to tylko można odliczyć 6000zł ( może się mylę ) oraz koszt pełnego ubezpieczenia jest znikomy.
Lecz decyzję musisz podjąć sam co kupisz .
Kolego co mogę ci doradzić ?? pewnie ten king jest dobrą myślą

Lecz decyzję musisz podjąć sam co kupisz .
DIABLO TEAM ZGIERZ & ATV SWEDEN
https://www.facebook.com/pages/CF-MOTO-Polska/833411190006502?fref=ts

- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
No ale na minusDIABLO_W pisze: jest rejestrowany jako ciągnik rolniczy co powoduje odliczenie pełnego VAT-u
Pojazd wolnobieżny, max 30 km/h możesz nim podróżować

Mamy w ekipie Grizzly 700 zarejestrowane jako ciągnik - nikt nie chce podbić przeglądu na niego bo nie pasuje KW do pojemności, no ale ze stanów był ściągnięty więc co się dziwić

Mylisz sięDIABLO_W pisze: bo co się orientuję to od sam. innego to tylko można odliczyć 6000zł ( może się mylę )

jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc

był CF Moto 800

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
- DIABLO_W
- DIABLO TEAM ZGIERZ
- Quad:: CF MOTO 1000 OVERLAND,CF MOTO 1000 ,CF MOTO 850. CAN-AM 1000XTP & CF MOTO X8 EPS ,ACCESS 700EFI , CECTEK 500EFI I CF MOTO500
Jak się mylę to okoolsztyniak pisze:No ale na minusDIABLO_W pisze: jest rejestrowany jako ciągnik rolniczy co powoduje odliczenie pełnego VAT-u
Pojazd wolnobieżny, max 30 km/h możesz nim podróżować
Mamy w ekipie Grizzly 700 zarejestrowane jako ciągnik - nikt nie chce podbić przeglądu
Kto bedzie mierzył mu prędkość w tereniea tu wszystko gra co do mocy i nie ma problemu z przeglądami
Mylisz sięDIABLO_W pisze: bo co się orientuję to od sam. innego to tylko można odliczyć 6000zł ( może się mylę )

- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
I ja wcale tego nie neguje 
Nie każdy musi wiedzieć co, gdzie, z czym i dlaczego
Jest sposób i to w sumie bez żadnego kombinowania, zgodnie z prawem gdzie można odliczyć 23% VAT i podatek dochodowy. W moim przypadku było to 42% odliczenia wartości quada
Prosta zasada - quad to koszt.
Żeby uzyskać przychód trzeba ponieść koszt.

Nie każdy musi wiedzieć co, gdzie, z czym i dlaczego

Jest sposób i to w sumie bez żadnego kombinowania, zgodnie z prawem gdzie można odliczyć 23% VAT i podatek dochodowy. W moim przypadku było to 42% odliczenia wartości quada

Prosta zasada - quad to koszt.
Żeby uzyskać przychód trzeba ponieść koszt.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc

był CF Moto 800

Team Father&Son
Rozmawiałem dzisiaj ze sprzedającym to Suzuki. Niestety ale kwota która jest podana w aukcji nie jest ostateczna kwotą. Dochodza jeszcze jakies inne koszty. Poza tym nie maja takiego quada na miejscu. Musza go sprowadzic po wpłaceniu zaliczki itp. Ja nie lubie kupować kota w worku.
Znalazłem też na allegro ofertę na Kawasaki za 32900. Sprzedający pisze, że jest możliwość rejestracji itp. Tylko zapomniał wspomnieć, że kosztuje to dodatkowe 9,5 tys...
Znalazłem też na allegro ofertę na Kawasaki za 32900. Sprzedający pisze, że jest możliwość rejestracji itp. Tylko zapomniał wspomnieć, że kosztuje to dodatkowe 9,5 tys...
W sprawie suzuki napisz do użytkownika Pingwin Legnica na tym forum.
Ozo Drapers Squad
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Quad:: osiołek :)
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Z tym accesem z przegladami to jest bardzo prosta sprawa. Jedziemy na stacje diagnostyczną. Prosimy o odmowę na piśmie. Jedziemy do kierownika wydziału komunikacji, któremu ta stacja jest podlegla. Składamy skargę. Za dwa dni zaprasza nas diagnosta na przegląd. Diagności powinni się douczyc i doszkolic. W przypadku tego quada jest wydane ŚWIADECTWO HOMOLOGACYJNE. Diagnosta ma guzik do gadania. Jak odmawia wykonania badania powinien się zwolnić z pracy. Bo się nie zna. Nie ma czegoś takiego ze quadow nie robimy... Inna sytuacja jest z quadami zarejestrowanymi jako ciągnik. Ciągniki w oryginale jak i samochodowe inne też w oryginale (czyli posiadające homologacji) MUSZA mieć zrobiony przegląd bez dwóch zdań. Diagnosta nie ma nic do gadania.
Ciągnik ma za 3~4 % wartoscioc plus ac. Pełne odliczenie vatu bez tłumaczenia się w US. Cena 29ooo jest zachęcająca. Latalem nim i byłem bardzo miło zaskoczony jaki jest szybki
Ciągnik ma za 3~4 % wartoscioc plus ac. Pełne odliczenie vatu bez tłumaczenia się w US. Cena 29ooo jest zachęcająca. Latalem nim i byłem bardzo miło zaskoczony jaki jest szybki

www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś
w trakcie szukania nowego kierunku...
www.pingwin.com.pl
Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś
w trakcie szukania nowego kierunku...
- DIABLO_W
- DIABLO TEAM ZGIERZ
Odnośnie przeglądów to ja wszystko wiem co i jak się je

Wybor jednak padl na uzywanego quada. W dniu dzisiejszym zanabylem Yamahe Grizzly 700 EPS 2008 rok.