Witam, dzisiaj miałem taką sytuację, że zostałem zatrzymany przez policję. Funkcjonariusz powiedział, że zatrzymał mnie ze względu na to, iż jechałem na stojąco,
Na stojąco na zakręcie w lewo staje na nogi i przechylam się w lewo aby siła odśrodkowa nie podniosła mnie na 2 prawe koła.
No i właśnie według tego Pana tak nie mogę. Czy jest to prawda? Muszę siedzieć prosto na d*** nawet jeżeli mam zakręt 90 stopni? Sam nawet nie wiedział za co wystawić mandat lub/też nie miał dowodów owego zdarzenia i sprawdzał stan pojazdu. Brak bieżnika na przednich oponach w rezultacie został zabrany dowód ale udało się uniknąć mandatu.
Mam prawo jazdy B1, quad też zarejestrowany więc wydawałoby się, że prawnie wszystko jest w porządku.
Proszę o waszą opinię dotyczącą wstawania z siedzenia oraz o kontakt do jakiejś instytucji/biura, gdzie otrzymałbym odpowiedź, która byłaby pewna na 100%
Pozdrawiam
Jazda quadem na stojąco
Re: Jazda quadem na stojąco
I właśnie dlatego nie jeździmy po drogach asfaltowych. Kiedyś słyszałem coś o braku pasów bezpieczeństwa
Ozo Drapers Squad
Re: Jazda quadem na stojąco
Mnie chcieli zczyścić za trójkąt i gaśnicę. A konkretnie za ich brak. Ale to było dość dawno jak jeszcze nie wiedziałem że nie wolno im się dać zatrzymać