zerwana przednia zębatka raptor 700
zerwana przednia zębatka raptor 700
Witam wszystkich bardzo serdecznie chcialem dopytac Was bo nie moge rozkiminic tego mam yamahe raptorke 700 wszystko smigalo jak nalezy ale na ten sezon zauwazylem ze lancuch jest strasznie luzny postanowilem go troszke naprezyc nie zaduzo bo czytalem na necie ze ma miec luzu okolo 2-3cm zrobilem tez tak naciaglem pojezdzilem jakies 20km w sumie patrze a z przodu jest zerwanych pare zębow i pytanie do Was czy jest to wina zbyt bardzo luznego łancucha czy tez zbyt mocno naciągnietego? prosze o odpowiedz i dziekuje z gory pozdrawiam =]
Re: zerwana przednia zębatka raptor 700
Raptor 700 to bardzo mocna maszyna z biegiem czasu niestety zdarza się że ząbków ubywa U nas w teamie kilka razy na ustawkach znalazły się maszynki które miały np co trzeci ząbek
Wina obu najprawdopodobniej, z większym wskazaniem na łańcuch luźny. Czeka Cię wymiana całego napędu - obu zębatek i łańcucha. Nie idź w pół koszty typu tylko zębatki, niestety aby dobrze i długo służyło trzeba zmienić wszystkie 3 rzeczy.
Jeszcze jedna sprawa, naprężenie łańcucha sprawdzasz na obciążonym quadzie (ktoś musi na nim siedzieć)
Wina obu najprawdopodobniej, z większym wskazaniem na łańcuch luźny. Czeka Cię wymiana całego napędu - obu zębatek i łańcucha. Nie idź w pół koszty typu tylko zębatki, niestety aby dobrze i długo służyło trzeba zmienić wszystkie 3 rzeczy.
Jeszcze jedna sprawa, naprężenie łańcucha sprawdzasz na obciążonym quadzie (ktoś musi na nim siedzieć)
Ozo Drapers Squad
Re: zerwana przednia zębatka raptor 700
no ma pier*olnięcie nie powiem że nie łancuch napinałem i sprawdzałem na obciążonym quadzie nawet w 2 osoby i byl jeszcze luźny. Jeszcze dopytam bo czytalem na forum jakimś innym że sprawdzamy luzy łańcucha w góre i w dół czyli powinien byc na tyle luzny zeby sie "ugiął" obok zębatki tylnej 2-3cm w dół? ja sprawdzałem tylko góra i się dzwiga dość ok. 5cm w dól minimalnie... (bez obciążenia) jeszcze tak myślałem raz gdy jechałem wydaje mi się że słyszałem ułamanie ząbka przy redukcji biegu. Jeszcze jedno co tak mi się przypomniało przed naciąganiem łancucha gdy jechałem na drugim biegu bez gazu calkowicie quad jechal z tym ze łańcuch dość podskakiwał z tej gumowej prowadnicy od góry to właśnie mnie zaniepokoiło dość i napręzyłem łąncuch (patrząc po wskaźniku na tylym whaczu a ośką napręzyłem tam około 1cm) po tym incydencie jadąc na 2 biegu bez gazu zachowywał się lepiej już ten łancuch nie skakał tak i nie było go słychać pomyślałem że już wszystko ok pojeździłem około te 20km w tym że ze 4 razy dzwigałem na 2 koła i właśnie dziś strzelił dośc nieciekawie tak jakby łancuch zatrzymuje sie patrze a tu ze 2 ząbki zostały na przedniej zębatce. Jakbym mógł prosić o doradzenie w napręzeniu łańcucha jak to dokładnie sprawdzić? pozdro