Witam ! O rade pytam.

Tutaj możecie napisać wszystko co nie jest związane z quadami...
ODPOWIEDZ
oxMo

Witam ! O rade pytam.

Post autor: oxMo » czw 26 lip, 2007

Otóż, mam 13 lat, za 2 lata się przeprowadzam na nowe osiedle, domków jedno-rodzinnych. Co najważniejsze na 40 ha poświęconych domkom, 50% stanowią lasy :) Więc ogólnie mówiąc - raj dla Quada (jeżeli się mylę- poprawcie). Wczoraj wróciłem z gór. A jako, że miałem kolege, który posiadał Quada, bardzo mi się to spodobało. Z założenia mam już upatrzony skuter, ale po tym jak się przejechałem Quadem, skuter odpada. W moim przyszłym terenie ciekawe jest też to - że wprowadzam się do świeżo wybudowanych domków, a 10 ha jest jeszcze rozbudowywanych. Więc bedzie po czym jeździć :) Mam pytania o Quady i prawo :
Dowiedziałem się, że żeby jeździć po drogach, trzeba mieć homologację. Wiec tak - co to jest? Co trzeba zrobić żeby takową zdobyć? Od ilu lat można jeździć?.
Kolejne to wybór Quada. Przeglądałem oferty i myślę, że szukam Quada dość oszczędnego. Max 8 na 100 km, KM coś powyżej 20, pojemność silnika 65 cm3 w górę. No i pytanie czy dostane takiego Quada w cenie max 13 tys. zł ? Z góry dziękuję za szybkie odpowiedzi :)

Awatar użytkownika
Mickey
Kontakt:

Post autor: Mickey » czw 26 lip, 2007

Jeśli chodzi o jazde po drogach publicznych (asfaltowych) to trzeba mieć homologacje,
jeśli chodzi o drogi leśne to nie musisz, a
le drogi leśne którymi jeździsz muszą być udostępnione do ruchu kołowego
(czy jakoś tak :wink: ).
Np. taką dróżką po wycince drzew w świetle prawa nie można jeździć.

Za 13 tys. napewno znajdziesz coś godnego uwagi, np. używana Yamaha Blaster,
albo jakaś Honda :mrgreen:
W każdym razie nie kupuj żadnych Chińczyków (Kingway'ów, Keeway'ów,
Polaris Style'ów itp.), bo rozleci się od stania w garażu.
Pozdrawiam Mikołaj

Awatar użytkownika
MERIT

Post autor: MERIT » czw 26 lip, 2007

To nawet nie chodzi o homologację bo to trochę inna bajka. W niektórych przypadkach można rejestrować quada bez homologacji, ale to szczegóły. Mówiąc w skrócie do jazdy po drogach publicznych musisz mieć zarejestrowanego quada. (Tablice, dowód, OC itd.) Drogi publiczne to nie tylko drogi asfaltowe. To dużo więcej drogi, gruntowe, osiedlowe, leśne niestety często też... Poza drogami publicznymi są wszelkie nieużytki pola, część dróg polnych, dukty leśne i ogólnie lasy. (to nie znaczy że można tam wszędzie jeździć ) Dochodzimy do drugiego problemu. Do jazdy po drogach publicznych pojazdem mechanicznym trzeba mieć prawo jazdy kat B ( 18 lat ) lub B1 ( 16 lat) Wyjątkiem są pojazdy o silniku do 50 cm3 i mocy do 4KM chyba. Tak więc trochę problemów przed Tobą jest. Co do ceny to za 13000 możesz już sporo kupić. I z nowych coś się znajdzie i używanych sporo.
MERIT

iras61

Post autor: iras61 » pt 27 lip, 2007

lub wykupić oc na poj. wolnobieżny :lol:
[size=75]extrema jest dobra na wszystko[/size]

Awatar użytkownika
Marcinx

Post autor: Marcinx » pn 17 wrz, 2007

POlecam lucky stara!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na luzie”