Besta na trase Chiny - Polska

Co kupić, na co wymienić, jaki najlepszy na początek...
nowy994

Besta na trase Chiny - Polska

Post autor: nowy994 » wt 26 mar, 2013

Witam Szanowne Grono:)

Czy moglibyście doradzić mi jakąś bestie na mega długą trasę, mianowicie:
Niedługo będę w Chinach i co planuje, to kupić tam kłada i przyjechać nim do Polski. (nie lece do Chin specjalnie po kłada)( bagaż będzie w granicach 10-15kg) tak więc nie dużo dodatkowego kilo))

Prosił bym o jakieś sugestie dotyczące modelu jak i marki oraz czym jeszczę mogę sie sugerować wybierając kłada na taką długą drogę?

Proszę o jakieś sugestie!
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Re: Besta na trase Chiny - Polska

Post autor: Ikar » wt 26 mar, 2013

Fajno :) Brałbym w ciemno Rincona 680 i dodatkowo trochę oleju na wymianę po drodze :)
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
Marines
Moderator
Quad:: Czerwony...
Imię: Marcin

Post autor: Marines » wt 26 mar, 2013

Na forum jest filmik o takich odważnych osobnikach. Polecam obejrzeć, możesz zdobyć kilka cennych informacji. Złym pomysłem jest jazda samemu (nie napisałeś o tym) i nie podejmowałbym się. To ogromne ryzyko: sprzęt może zawieść, możesz zostać porwany (wiem, że zabawnie to brzmi, ale...), w przypadku wypadku jesteś pozostawiony sam sobie. Myślę, że kompetentnie napisze o tym Pingwin, który kawał świata objechał :)
"Są rzeczy, które trzeba zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi. Nie próbuje się ich usprawiedliwiać. Są nie do usprawiedliwienia. Po prostu się je robi. A potem zapomina."
NAPRAWIAM QUADY I MOTOROWERY - BYDGOSZCZ I OKOLICE

Awatar użytkownika
Ikar

Tutaj marines ma racje, ja o tym nie pomyślałem. Jazda minimum w dwie osoby. Ostatnio słyszałem o wyprawie z chin do Szwecji na CF x8, chłopaki dali radę :)
Ozo Drapers Squad

nowy994

Post autor: nowy994 » wt 26 mar, 2013

Tak wiem ,że bede pozostawiony sam sobie jednak nie zrezygnuje tylko dlatego ,ze nie mam kolejnej osoby która mogła by ze mną jechać. Mam czas, nie musze przejechać tej trasy w tydzien czy mniej. ZObaczymy jak to wyjdzie, ale jestem dobrej misji.
Marines mógłbyś podlinkować tu jakimś filmikiem:) a Rincona 680 do tanich to on nie należy: )

Awatar użytkownika
Marines
Moderator
Quad:: Czerwony...
Imię: Marcin

Post autor: Marines » wt 26 mar, 2013

http://www.youtube.com/watch?v=NruXT9Ev5HE
Nie pakuj się jadąc samemu. W najgorszym wypadku przy jakimkolwiek problemie odwodnisz się gdzieś na pustyni i ktoś Cię znajdzie po kilku dniach. To nie przelewki, tu na filmach nie wszystko jest pokazane i na pewno były one robione trochę pod publikę. Rincon może do tanich nie należy, ale do takiej eskapady jest idealny, bo słynie z dużej niezawodności. Jeśli chodzi o zmaganie z problemami, to polecam lekturę "Busem przez świat". Tam opisane bez ściemy.
"Są rzeczy, które trzeba zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi. Nie próbuje się ich usprawiedliwiać. Są nie do usprawiedliwienia. Po prostu się je robi. A potem zapomina."
NAPRAWIAM QUADY I MOTOROWERY - BYDGOSZCZ I OKOLICE

Awatar użytkownika
Ikar

Inaczej, wiem że taka wyprawa to dla maszyny nie jest mocna katorga. Poza względami bezpieczeństwa, warto wiedzieć, że quady przy przebiegu + 10000 km znacznie zwiększają współczynnik awaryjności (oczywiście na długo dystansowych lajtowych wyprawach sprawa wygląda trochę lepiej). Dotyczy to każdej maszyny, ale Hond w najmniejszym stopniu. Jeśli więc nie chcesz zostać na środku pustyni z zerwanym paskiem to nic innego niż Honda nie przychodzi mi do głowy.

Jeśli zdecydujesz się jechać samemu, jeśli to jest Twoje marzenie to nic Cię nie powstrzyma przed realizacją. Pamiętaj tylko o względach bezpieczeństwa - quad to nie samochód tutaj dużo łatwiej zrobić sobie krzywdę. Nad listą możliwych niebezpieczeństw można by było referat napisać. Awaria quada to chyba najlepsze z możliwych ...
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
Pingwin Legnica
PingwinSquad
Quad:: osiołek :)
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: Pingwin Legnica » śr 27 mar, 2013

nowy994
nowy994 pisze:bagaż będzie w granicach 10-15kg
nowy994 pisze:Czy moglibyście doradzić mi jakąś bestie na mega długą trasę
nowy994 pisze:nie lece do Chin specjalnie po kłada
nowy994 pisze:. Mam czas, nie musze przejechać tej trasy w tydzien czy mniej.
nowy994 pisze:a Rincona 680 do tanich to on nie należy: )
nowy994 pisze: Tak wiem ,że bede pozostawiony sam sobie jednak nie zrezygnuje tylko dlatego ,ze nie mam kolejnej osoby która mogła by ze mną jechać.
kolego z której choinki się urwałeś?

wystarczy przeczytać twoje wypowiedzi...

nie wiesz co i o czym piszesz... nie zdajesz sobie sprawy i nie masz pojęcia o takiej wyprawie, która Ci się chyba przyśniła...

ile masz lat, 10, 13 ?

proponuję najpierw dokładnie zapoznać się z trasą, którą chcesz przejechać, przeanalizować odległość, możliwości, czas, kraje po drodze, wizy itp... i potem fantazjować...

tydzień czasu z Chin do Polski? Rincon drogi ? a policzyłeś paliwo i inne wydatki ? 15 kg bagażu ?

hahahahaha
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl

Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś

w trakcie szukania nowego kierunku...

miro12a
Lucky ATV Team
Quad:: Taki fajny

Post autor: miro12a » śr 27 mar, 2013

Sprzęt przed wyprawą należy dotrzeć usunąć drobne dolegliwości, przygotować do długiej trasy, mieć co najmniej podstawową wiedzę z zasad mechaniki, narzędzia, podstawowe części (klocki, manszety, olej, świece itp) Po drodze mieć miejsca gdzie można zrobić podstawowy serwis quada przecież trasa liczy circa 6-7 tysięcy km W normalnych warunkach rok przygotowań ogromne koszty i nie do przejechania przez laika który chce kupić sobie w Chinach KŁADA
To chyba jest prowokacja, bo chyba nikt o zdrowych zmysłach i z takim podejściem nie planuje takiej wyprawy

Awatar użytkownika
Ikar

Post autor: Ikar » śr 27 mar, 2013

No niestety chłopaki mają rację... jeśli twierdzisz, że Rincon jest drogi to odpuść sobie takie wyprawy, bo budżet musiałby być przynajmniej x2 większy.

Z drugiej strony patrząc na tych co z Chin do Szwecji jechali... Taki wypad to nie jest spontaniczny wypad z kumplami nad jezioro, jeśli masz ograniczony budżet to sobie odpuść.
Ozo Drapers Squad

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jakiego quada wybrać...”