Witam, nie znalazłem na forum konkretnych informacji, które mnie interesują, dlatego zakładam nowy temat. Będę wdzięczny za wszelkie przydatne informacje - najlepiej sprawdzone w praktyce.
Niedługo przeprowadzam się w miejsce dosyć odludne (najbliższa regularnie odśnieżana droga znajduje się ok. 2 km od domu). O ile regularne odśnieżanie nawet niezbyt dużym quadem świeżego śniegu nie byłoby problemem, o tyle pojawia się on z powodu usytuowania drogi dojazdowej do domu. Prowadzi ona w lekkim obniżeniu przez pola w związku z czym, gdy zawieje naprawdę mocny wiatr w ciągu 2-3 godzin potrafią się na niej zrobić zaspy głębokości 40-60 cm(kilka zasypanych odcinków o długości 100-200m). Niej jest to ciężki zbity śnieg, a właśnie raczej taki sypki, nawiany.
Czy możecie powiedzieć jakie parametry powinien posiadać quad zdolny odśnieżyć pługiem takie zasypane partie drogi (pojemność, napęd, waga, opony etc. - cokolwiek jeszcze ma znaczenie w takim przypadku).
Ewentualnie gdybyście mogli zasugerować odpowiedni model - o ile taki istnieje.
Czy możecie podzielić się ze mną Waszymi doświadczeniami z odśnieżania quadem? Jakiej głębokości śnieg możecie przepchnąć Waszą maszyną czy po jakim śniegu możecie przejechać?
Niestety z racji dużych wydatków związanych z przeprowadzką, mam budżet ograniczony do ok. 10-13 tys zł. Quad nie będzie wykorzystywany do ciężkich przepraw (rzeki, błota etc), ani nie będzie musiał odśnieżać takich zasp codziennie (nie muszę codziennie wydostawać się z domu do miasta)
Proszę Was również o wszelkie praktyczne porady co do dostosowania/użytkowania quada do takiego zadania.
Pozdrawiam,
Odśnieżanie quadem
- jarekstryszawa
- Imię: Jaro
- Kontakt:
Re: Odśnieżanie quadem
Kup jakiś mały ciągnik z pługiem- w tym budżecie TZ4K14 z pługiem będzie w bdb stanie. Przeżyje każdego gada w tych pieniądzach, a pługiem idzie jak wściekły (łańcuchy i obciążniki musowo).
jeśli wiesz dokąd idziesz nie musisz się spieszyć http://jarekstryszawa.w.interiowo.pl