Grizzly 700 jakie opony ?

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
kuter65

Grizzly 700 jakie opony ?

Post autor: kuter65 » ndz 10 mar, 2013

Cześć.
Mam do Was pytanie o opony do G7.
Chcę kupić jakieś błotne oponki do niego.
Wcześniej jeździłem na dunlopach, a teraz mam alltraki które beda jako drugi komplet.
Planuje zakupić opony z felgami itp c7.
I teraz pytanie jakie te opony wybrać ? Troche się porozglądałem i oto co znalazłem. ITP mudlite XL 26, ITP mudlite XTR 25, Mayhem 26. Fajna też z wyglądu jest Mudzilla ale nie do dostania w PL. A może jakieś inne propozycje oprócz Zilli.
Wagowo to komplety wychodzą podobnie pomimo róznicy rozmiarów !
25 czy 26 ?Bedzie odczuwalna zmiana rozmiaru na wiekszy czy nie bardzo ?
Dzięki za pomoc.

RAIDER112
Quad:: YAMAHA GRIZZLY 700 :)
Imię: KRZYSZTOF

Re: Grizzly 700 jakie opony ?

Post autor: RAIDER112 » ndz 10 mar, 2013

Siemka . Czemu podałeś różne nazwy opon oprócz ...zilli ..? Docieram już drugi taki komplecik 26, i jestem zadowolony . Na swój sposób są miękkie bardzo fajny i agresywny bieżnik są lekkie nieźle pracują w błocie i NIE ŚCIERAJĄ SIE tak szybko na asfalcie , jak oczywiście czasami była by taka potrzeba wyjechać :) ale to jest moje zdanie z doświadczenia . Pozdro ...
.......PATRZ W LUSTERKA !!! QUADY MOGĄ BYĆ WSZĘDZIE .......
*********************http://www.trans-squad-team.pl *********************
.....TranS-Squad Team....

kuter65

Post autor: kuter65 » ndz 10 mar, 2013

Chyba pomyliłem działy, jesli chodzi o ten temat.

Bo Zilli nie chcę. Miałem je w poprzednim quadzie.
Wolę spróbować innej opony. Które z tych w/w polecicie ? Ewentualnie inne propozycje (oprócz Zilli). No i jaki rozmiar ? Skoro beda tylko do błota, to raczej 26 chyba.
Jak się sprawują te opony ?

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Post autor: Ikar » ndz 10 mar, 2013

Opony oponami, ale tak naprawdę to liczą się umiejętności :) Dla przykładu rów melioracyjny - bardzo głęboki pokonał Kingquada na 27" bighornach i zapiętej blokadzie, a biedny Rinconek z napędem 3x4 przeszedł, co prawda po bólach, ale na zjechanym bighornie 2.0 25" :)

Z moich obserwacji, w błotku najlepiej radzą sobie ITP XTR, ewentualnie Mayhemy dużo osób je sobie zachwala :) Mudzilli nie polecę bo do Twojego sprzętu będzie po prostu za ciężka. Mimo, że na pewno do załatwienia w PL.
Ozo Drapers Squad

miro12a
Lucky ATV Team
Quad:: Taki fajny

Post autor: miro12a » pn 11 mar, 2013

Testowałem kilka rodzajów opon i powiem Ci tak XTR 27: są kiepskie na trawersach, twarda opona osobiście źle mi się na niej jeździło. Mayhemy 25" średnio twarda , dobrze trzyma na boki ale na śniegu przy podjazdach kiepsko w błocie nie próbowałem. Zille 27" wg mnie na dzień dzisiejszy najlepsza opona na śniegi oraz w błocie, miękka co może świadczyć o szybkim ścieraniu. XL nie znam, nie jeździłem. Oczywiście nie masz się co sugerować moją opinią. Każdy ma inne preferencje i każdy lubi inny styl jazdy no i odczucia są różne.

gonsso

Post autor: gonsso » pn 11 mar, 2013

A ja ci zaproponuje Alltraka. Nie bardo roumiem fascynacje oponami z wielkimi lopatami zamiast bieżnika, jedzi sie tym kiepsko telepie kierownica opony ciezkie niszcza przeguby i koncowki drążków. Mialem różne quady i opony na nich, jezdzilem na zillach, big hornach, dunlopach, ITP holeshotach i mud litach, oraz oczywiscie alltrakach. Te ostatnie jak dla mnie to najlepszy wybór do rególarnego użytkowania quada w zróżnicowanym terenie. Dodam ze na jednym z renegadów ktore mam sa alltraki z przebiegiem 7500 km i wlasnie ten quad wygral typowo blotne zawody jakie odbyly sie w zeszly weekend he he he.

gonsso

Post autor: gonsso » pn 11 mar, 2013

A jeszcze mala dygresja dotyczaca opon typowo blotnych, mialem w tym samym czasie w dwóch różnych quadach mud lite-y xl ( na renegade 800) i zille 26 ( na G7). Jak dla mnie w trakcji różnicy nie ma, natomiast mud lite jakby szybciej sie zcierały i ten ostry klocek na srodku opony robil sie zaokraglony i taki malo wyrazny, zilla natomiast zcierala sie równomiernie.

kuter65

Post autor: kuter65 » pn 11 mar, 2013

Ikar pisze:Opony oponami, ale tak naprawdę to liczą się umiejętności :) Dla przykładu rów melioracyjny - bardzo głęboki pokonał Kingquada na 27" bighornach i zapiętej blokadzie, a biedny Rinconek z napędem 3x4 przeszedł, co prawda po bólach, ale na zjechanym bighornie 2.0 25" :)

Z moich obserwacji, w błotku najlepiej radzą sobie ITP XTR, ewentualnie Mayhemy dużo osób je sobie zachwala :) Mudzilli nie polecę bo do Twojego sprzętu będzie po prostu za ciężka. Mimo, że na pewno do załatwienia w PL.
Pewnie, że umiejętności, ale po co mam jeździć na starych zjechanych Dunlopach z 1mm bieżnika skoro mogę sobie kupić nowe z bieżnikiem ?
Fajnie jest czasami się pomęczyć, ale też fajnie jest przejechać.
Mudzilli nie widziałem w PL, ale też nie chce płacić 3000zł za komplet opon tylko dlatego że są mało popularne.

Gonsso, ale ja już mam alltraki. A teraz chcę kupić drugi komplet na jesienno zimowe wyjazdy, może właśnie jakiś rajd.
Jeszcze jakieś propozycje ? Czytałem bardzo dobre opinie o Mayhemach, ale to tylko kilka osób pisało. Nie jest chyba za bardzo popularna ?
XTR radialny i jest taki płaski, znaczy całą powierzchnią przylega.

miro12a
Lucky ATV Team
Quad:: Taki fajny

Post autor: miro12a » pn 11 mar, 2013

Nie wiem jak Gonsso robisz że Alltraki wytrzymały Ci 7500 km. Najdłużej opony wytrzymały mi około 4000 km i to Big horny 1. Alltraki są dobre na podjazdy i szutry ale do błota? Zobacz na rajdach błotnych w stanach jakie maja opony. Same łopaty, no ale zależy co kto myśli pod nazwą rajd błotny.

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Post autor: Ikar » pn 11 mar, 2013

Miro to ile wytrzymają zależy od tego jak śmigasz :)

U Ciebie teren górzysty, wszelkiej maści skałki, to i opona szybko znika. W gonssa tak jak i w centrum sam piach, błoto, woda i tak szybko opony się nie zajedzie :)
Ozo Drapers Squad

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”