porównanie lamp LED vs HID

Gdzie jeździć, wyposażenie ridera, wyposażenie atv-ki, rejestracja, import quadów, przepisy prawne, prawo jazdy, nawigacja...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mihau
Quad:: jeździ
Imię: Michał

porównanie lamp LED vs HID

Post autor: Mihau » ndz 20 lut, 2011

Wraz z kolegą Pablo postanowiliśmy zrobić małe porównanie dwóch systemów świetlnych.

Pablo ma same lampy ledowe a ja tylko xenon:

porównujemy ogólną jakość światła:

Pablo: listwa supervision 20led oraz robocze 2x SV 10W led

ja: lampa ledhider red 4' plus roboczo wesem przerobiony na xenon

Obrazek

sama listwa led 20:

Obrazek

listwa led 20 plus robocze ledy:

Obrazek

sama lampa ledhider 4':

Obrazek

lampa ledhider plus roboczy wesem:

Obrazek

fotki robione przy padającym śniegu, lampa ledhider świeżo po montażu i widać na zdjęciach że jest za nisko ustawiona (nie wzieliśmy klucza ze sobą). podczas jazdy gdy przód quada idzie troszkę do góry było idealenie.

podsumowanie:

zdjęcia nie do końca oddają efekt, ilość światła jest praktycznie identyczna, może lampa ledhider świeci nawet dalej. koszt hidów jest 2 razy niższy.

Generalnie koszt mojego zestawu nie przekracza 900zł a ilość światła jest ogromna. Do jazdy po szutrach, dróżkach wystarcza sam reflektor, wesemy dołączałem tylko przy wolnej jeździe. Bałem się że reflektor będzie za duży jednak jest ok, musiałem na bagażniku dospawać mocowanie z profila tak żeby wszystko solidnie sie trzymało. Lampa taka kosztuje ok 550zł, przetwornica jest zabudowana w środku. Jakość wykonania bardzo wysoka, nie ma do czego się przyczepić. Lampa posiada wymienną osłonę samego reflektora, dzięki czemu nie musimy się marwić o krzaki itp (nie wiem ile taka osłona kosztuje ale pewnie niezbyt dużo).

Ledy również z nocy robią dzień, sumaryczny pobór mocy jest niższy (o 25W) jednak można by w moim zestawie zastosować tylko jednego wesema. Całkowity koszt ledów dochodzi do 2tyś więc różnica jest bardzo znacząca.

Jeśli chodzi o montaż to na pewno wygrywają tutaj ledy, są mniejsze, zgrabniejsze, łatwiej je umiejscowić na quadzie do tego nie trzeba nic przerabiać tak jak w wesemach ani bać się o przetwornice.

do mod: brak jakichkolwiek związków ze sprzedającymi czy importerami.

Awatar użytkownika
PIOTR_15
Lucky ATV Team

Re: porównanie lamp LED vs HID

Post autor: PIOTR_15 » ndz 20 lut, 2011

Mihau pisze:do mod: brak jakichkolwiek związków ze sprzedającymi czy importerami.
luzik, porównanie super :ok:

Awatar użytkownika
PabloG700
Quad:: Yamaha Grizzly 700 EPS
Imię: Paweł

Post autor: PabloG700 » ndz 20 lut, 2011

Fajny teścik Mihau :) , muszę tą listwę podnieść ciut do góry chyba bo z tego co widzę świeci za bardzo w dół:)

Awatar użytkownika
Mihau
Quad:: jeździ
Imię: Michał

Post autor: Mihau » ndz 20 lut, 2011

No ja dokładnie to samo, lampa musi świecić wyżej..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niezbędnik quadowca”