Pomyłka w podłączeniu akumulatora Yamaha bigbear

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
ODPOWIEDZ
cinek0912
Quad:: yamaha 350 big bear 2x4
Imię: TURKIS

Pomyłka w podłączeniu akumulatora Yamaha bigbear

Post autor: cinek0912 » ndz 16 lis, 2014

Witam. Podłączyłem odwrotnie akumulator przy Yamie 350. :( :(
Opiszę po kolei jak to było. Podłączyłem akumulator ale byłem zdziwiony bo zaświeciły się diody ,zielona od biegu LUZ i czerwona swieciła a kluczyk był w statyjce ale w pozycji "0" i to mi szybko :) uświadomiło tzn po jakichś 2-3minutach.
Podłaczyłem ponownie ale już poprawnie i nic się nie świeciło.
Zmieniłem bezpiecznik (ten w przedniej części siedziska) tuż przy zbiorniku paliwa,
Wszystko wyglądało że jest w porządku, palec na starter i odpaliła od razu.
Za szybko zacząłem siecieszyć bo kiedy chciałem ponownie ją odpalic to już D...! nie reaguje starter klakson i ogólnie robi się "choinka".Po załączeniu kierunkowskażów światła stop też migają. Jeżeli yama pracuje na wolnych obrotach to światła przód Ok ale po dodaniu gazu zaczynają ostro słabnąć/ przygasać, Z reguły to po dodaniu gazu światła powinny byc mocniejsze a tu wręcz odwrotnie. Dodam że podczas takiej "choinki" z tyłu na srodku między osłoną a schowkiem tylnej lampy słysze dziwny dźwięk brzęczenia/zwarcia elektryki.
Mierzyłem prąd akumulatora to miał 12,17, obecnie odpalam go robiąc styk na kablach przekaźnika rozrusznika(ten schowany nad tylnym lewym kołem).

Pomóżcie proszę tzn co się mogło spierniczyć??

Awatar użytkownika
kostek_ak
Quad:: yamaha big bear 350
Imię: andrzej

Re: Pomyłka w podłączeniu akumulatora Yamaha bigbear

Post autor: kostek_ak » ndz 16 lis, 2014

mi to wygląda na jakieś zwarcie na regulatorze napięcia ale nie jestem pewien.
W prosty chłopski sposób porozłączaj wtyczki i posprawdzaj czy czasem nie zrobiło się jakieś przytopienie na stykach ale mimo to obstawiam regulator......
smak wolności ---- try this

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”