Pojazd wolnobieżny - Polaris RZR 170

Gdzie jeździć, wyposażenie ridera, wyposażenie atv-ki, rejestracja, import quadów, przepisy prawne, prawo jazdy, nawigacja...
ODPOWIEDZ
maciek8791
Quad:: Polaris RZR
Imię: MACIEJ

Pojazd wolnobieżny - Polaris RZR 170

Post autor: maciek8791 » pn 19 lip, 2021

Witam, kupiłem niedawno Polarisa RZR 170 (mamy dwóch synów).
Mieszkamy na wiosce, wokół rozległe pola oraz wiele fajnych dróg polnych. Maszyna została kupiona w zestawie z małym pługiem aby ogarniała także odśnieżanie. Mamy swój własny teren gdzie jeździmy, ale zastanawiamy się nad możliwością dojazdu na działkę do której musielibyśmy dojeżdżać przez polne drogi, które jak rozumiem są drogami publicznymi. Jazda po jakichkolwiek asfaltach nas nie interesuje.

Mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników forum. Czy możliwe jest wykupienie OC na ten sprzęt jako na pojazd wolnobieżny i poruszanie się po drogach "wioskowo-polnych", oczywiście po dodaniu pełnego oświetlenia, naklejek o ograniczeniu do 25km/h i trójkąta? Posiadam oczywiście fakturę zakupu na cały zestaw razem z pługiem (kupowałem wszystko w Polsce)

Cały temat ogromnie mnie wciągnął, jest to niesamowita frajda i docelowo chcemy już kupić większą maszynę taką "dla dorosłych" która będzie miała przyczepkę na którą można będzie wsadzić tego polarisa. Ale kwestia dojazdu "na szybko" do tamtej działki która jest duża, skłoniła mnie do zadania tego pytania. Oczywiście żeby bylo jasne, poza obszarem naszego domu czy tamej większej działki tylko ja, jako posiadacz prawka będę chciał się tym poruszać.

pozdrawiam serdecznie
Maciek

maciek8791
Quad:: Polaris RZR
Imię: MACIEJ

Re: Pojazd wolnobieżny - Polaris RZR 170

Post autor: maciek8791 » pn 19 lip, 2021

Mała aktualizacja. Poświęciłem wczoraj sporo czasu na sprawdzenie tego tematu. Z tego co się dowiedziałem od policjanta, to oni nie mają z tym problemu i jeśli będzie OC + oświetlenie, lusterka, klakson to generalnie jest ok ALE zostaje oczywiście kwestia czy faktycznie pojazd nie przekracza 25KM/H. Dociekliwy policjant może o to zapytać, oczywiście temat będzie wałkowany w razie ew. szkody. I tutaj Policja skierowała mnie do diagnosty ale z zaznaczeniem, że może być ciężko, lub do rzeczoznawcy. Diagnostów próbowałem 3 wszyscy zdecydowanie odmówili - po prostu boją się o utratę swoich uprawnień w razie wypadku, bo ktoś im zarzuci, że podpisali się pod tym 25km/h a pojazd w chwili wypadku miał 50km/h. Rzeczoznawcy - jeden również odmówił, ale drugi wstępnie się zgodził. Na necie są specyfikacje mojego razora 170 i tam jest podawane, że jego prędkość jak wychodzi z fabryki wynosi 15MPH czyli uwaga 24km/h ... Oczywiście jest kwestia, że regulując śrubę od prędkości to teoretycznie może pojechać znacznie więcej, ale z drugiej strony w ten sposób każdy pojazd wolnobiezny można jakoś tam sobie podkręcić... Zamierzam pokazać tą specyfikacje rzeczoznawcy i zobaczymy co z tego wyjdzie. Według policji mając OC, mając oświetlenie oraz dokumentacje potwierdzającą że to nie przekracza 25km/h, wszystko jest OK.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niezbędnik quadowca”