Pęknięty blok w TRX 450 '5

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
ODPOWIEDZ
Zielu
Quad:: TRX 450
Imię: Łukasz

Pęknięty blok w TRX 450 '5

Post autor: Zielu » ndz 14 paź, 2012

Mam taki problem z moim TRX'em, podczas jazdy po prostu pękł mi blok silnika od strony skrzyni przy samym wejściu dźwigni zmiany biegów po obu stronach. Wydaje mi się że była to wina łańcucha który uderzał w tą dźwignie i przez to on pękł. Czy wie ktoś może czy takie pęknięcia dało by rade zespawać czy trzeba kupić nowy blok, a to nie są małe koszty.

Kilka zdjęć :)

Z góry dzięki za odpowiedź. Prosze pisać albo w temacie albo do mnie na gg :)
Załączniki
Nie widać dobrze tego no ale cóż
Nie widać dobrze tego no ale cóż
07102012592.jpg
07102012595.jpg

Awatar użytkownika
Progress
TranS-Squad Team
Quad:: Honda TRX 450r Sportrax
Imię: Adrian

Re: Pęknięty blok w TRX 450 '5

Post autor: Progress » ndz 14 paź, 2012

Szok...

Rozumiem że łańcuch się nie zerwał ?
Sączy sie olej z tego miejsca ?
Słyszałem że jest możliwość spawania bloków silnikowych, jednak nie ma praktycznie żadnej wiedzy na ten temat, jak to jest skuteczne i gdzie to można wykonać.

Może znajdzie się ktoś kto coś na ten temat będzie wiedział, poszukaj w internecie...
TranS-Squad Team

Zielu

Post autor: Zielu » ndz 14 paź, 2012

Łańcuch wszystko w porządku olej na początku ciurkiem leciał, myślałem że to po prostu uszczelka poszła od dźwigni to mówie 10/15 zł taka uszczelka to sie wymieni, ale jednak nie!. Gdy w garażu odkręciłem zębatke wtedy zobaczyłem co tak naprawde się stało. Na dźwigni są ślady łańcucha. Tak jak by on uderzał w nią i po prostu blok nie wytrzymał ale czy to możliwe? :bezradny:

Awatar użytkownika
Progress
TranS-Squad Team
Quad:: Honda TRX 450r Sportrax
Imię: Adrian

Post autor: Progress » pn 15 paź, 2012

Pytałem o łańcuch bo częste są przypadki kiedy zrywa się łańcuch i uderza w blok który po takim uderzeniu pęka.
Nie wiem jak duży luz na łańcuchu musiał byś mieć aby tak przygrzmocił w blok ... hm...
Ciężko mi wysnuć co było prawdziwą przyczyną :(
TranS-Squad Team

Zielu

Post autor: Zielu » wt 16 paź, 2012

Już mam troszke większą wiedze na ten temat, i chyba znalazłem przyczyne tego pęknięcia. Moim zdaniem z przodu powinna być mniejsza zębatka niż te 15 zębów (tak jak u mnie) i po prostu był za duży promień a do tego luz w łańcuchu. Mam możliwośc albo spawania albo kupno nowego bloku. : )

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”