Outlander 800 ciągnie na biegu

Wasze doświadczenia i pytania związane z quadami Bombardier / Can-am
Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Re: Outlander 800 ciągnie na biegu

Post autor: Ikar » sob 12 gru, 2015

Czarek chłopie ja Ci ogromnie współczuje Twoich problemów z quadem bo jak czytam Twoje posty to mysle sobie jakiego ogromnego masz pecha ... A teraz bez złośliwości i z pełna powaga, nie chce Cie w żaden sposób urazić ani umniejszać Twoich umiejętności mechanicznych ale moze warto abyś na podstawowy przegląd oddał quada do profesjonalnego serwisu podpatrzył co i jak zdobył potrzebna wiedzę ? Zanim kupiłem Rincona jeździłem tajwańska 180 cała wiedze ktora posiadam zdobyłem przez obserwacje zwłaszcza jednego mojego kolegi który zajmuje sie serwisem quadow, nauczyłem sie wielu rzeczy i to teraz procentuje - sam serwisuje swoją i nie tylko maszynę, a dokładny serwis skutkuje pełna bezawaryjnością. Nie obrażaj sie prosze bo nie chce Cie w żaden sposób urazić, a tylko pomoc jak najlepiej potrafię, widzę ze sie starasz ale albo masz pecha albo bierzesz sie za coś co Cie przerasta :( na Twoim miejscu spróbowałbym zawieść quada do serwisu...

A wracając do Twojego pytania odpalałeś quada bez oleju w skrzyni ? Jesli z olejem oddalał a po ingerencji nie odpala to możliwe ze jest tam jakieś zabezpieczenie nie pozwalające na jazdę bez oleju w skrzyni. Uzupełnił bym olej i ponownie sprawdził temat. Jesli nic to nie pomoże to będziemy szukać dalej.

Świece można sprawdzić i ewentualnie wymienić jesli ich parametry nie pokrywają sie z manualem. Długie kręcenie rozrusznikiem powoduje zalanie świec...
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
Cj_cezar
Quad:: CF Moto 550, Outlander 800
Imię: Cezary

Post autor: Cj_cezar » ndz 13 gru, 2015

Dzięki Artur za troskę. Niestety zbyt wiele problemów miałem z serwisami aby im ufać. U mnie natomiast problemy pojawiają się tam, gdzie jeszcze nie dotykała moja ręka. Jako że jestem dzieckiem komunizmu, więc i tym razem (trochę z Waszą pomocą ) dam radę.

2 tyg. temu CF 500 kolegi - do CVT dostała się woda. Na serwisie wcześniej skasowali mu za naprawę 800zł a my powiesiliśmy go na drzewie i po robocie, oraz trzeba było dokręcić koło bo prawie odpadło.

W razie czego mam na miejscu mechanika motocyklowego i "grubą" naprawę mi zrobi.

Kupiłem olej Castrol 75W140 i jutro wleję do skrzyni. Sprawdzę świecę, zdejmę pasek CVT i spróbuję odpalić . Zobaczymy jaki będzie efekt.

Robsson
Quad:: canam

Post autor: Robsson » ndz 13 gru, 2015

Cj_cezar pisze: 2 tyg. temu CF 500 kolegi - do CVT dostała się woda. Na serwisie wcześniej skasowali mu za naprawę 800zł a my powiesiliśmy go na drzewie i po robocie, oraz trzeba było dokręcić koło bo prawie odpadło.
Wystarczyło spuścić wodę śrubką od dołu na oczkowy klucz 8, chwilę lżej pojechać aby wysuszyć pasek i go nie przypalić, i w palik śmiało dalej zabawa.
Po co biedaka wieszać....? :shock:
Litości Czarek nie macie ;)
Dłub, dłub. Co się nauczysz to Twoje. :D
V2.....sound of madness :twisted:

Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Post autor: DKfan » pn 14 gru, 2015

Cj_cezar pisze:Jest problem.
Wjechałem do wody na wys. siedzenia i po ok. 2 min. wyjechałem, ale nie mogłem zatrzymać quada. Na wolnych obrotach na H on po prostu jechał z prędkością 3km/h.
Po zmianie na N i ponownym wrzuceniu H coś go blokuje i gaśnie. Wsteczny wrzucę, ale niestety na wolnych obrotach jedzie.
Filtr powietrza suchy, CVT sucha - Co to może być?
Wymień sobie łozysko jednokierunkowe, zamiennik SKF 35zł
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Awatar użytkownika
Cj_cezar

Post autor: Cj_cezar » pn 14 gru, 2015

Tak zrobię. Myślałem, że wystarczy je nasmarować, ale okazało się, że po skręceniu nie mogę ręką pokręcić łożyskiem.
Dodatkowo pękł mi pierścień ślizgowy. Dziwne, bo w niektórych manualach występuje a w innych nie.
http://allegro.pl/can-am-renegade-outlander-pierscien-slizgowy-cvt-i5819978332.html

Problem z odpaleniem.
Po dodaniu gazu na full zaskoczy, ale na chwilę i gaśnie.
Woda w zbiorniku? Pompa działa, bo wyrzuca paliwo.

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » wt 15 gru, 2015

Zalałeś tak głęboko, że mogła woda do zbiornika się dostać?
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Post autor: DKfan » wt 15 gru, 2015

Łukasz niekoniecznie musi być to głęboka woda, jak w każdym quadzie wystarczy brak odpowietrzenia baku przedłużonego pod kierownicę lub nieszczelne. Równie dobrze mogą to być problemy z ukłądem zapłonowym. Sprawdzałeś logi błędów na wyświetlaczu?
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Awatar użytkownika
Cj_cezar

Post autor: Cj_cezar » wt 15 gru, 2015

Stan na dzień dzisiejszy:

Wody w zbiorniku było ok. 0,5l. Tutaj Jacek masz rację - cały zbiornik był pod wodą. Zanim mnie kolega wyciągnął to poprzez odpowietrzenie, które jest nad zbiornikiem dostała się woda.
W tym miejscu na plus był zakup can ama po 2009 roku(Jacek - wcześniej rozmawialiśmy na ten temat) ponieważ nie musiałem demontować całego zbiornika, tylko wykręciłem pompę i wężykiem spuściłem zawartość.

Co do łożyska CVT, to okazało się, że te które były (made in Tajwan) chodziły trochę ciężko mimo iż nie były w żaden sposób niesprawne.
Kupiłem nowe (Japońskie) + smar wysokotemperaturowy i CVT mogę kręcić ręką.

Demontaż CVT wyszedł mi na zdrowie bo okazało się, że pasek jest nadszarpnięty i musi iść na zapas

Koszt: łożyska + smar + wężyk - 120zł, ślizg - 64zł z przesyłką. I oby się na tym skończyło.

Zanim dotrze pierścień ślizgowy to wyschnie zbiornik.

Składam, idę do kościoła i odpalam (niekoniecznie w tej kolejności) ;)

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » śr 16 gru, 2015

To nie idź tylko jedź :)
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Robsson
Quad:: canam

Post autor: Robsson » śr 16 gru, 2015

Czarek, nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale kościół z Twoim quadem nie ma nic wspólnego. :lol:
Żadna siła wyższa sama z siebie go nie zrobi :mrgreen:
Możesz kilogramy miedzi zanieść na tacę a efekt będzie tylko taki, że Ty nadal będziesz stał a najwyżej ksiądz będzie nowym outem śmigać :wyśmiewacz:

:mrgreen: :mrgreen:

Nie składaj rączek tylko je pobrudź ;)
V2.....sound of madness :twisted:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Bombardier / Can-am”