ostre zdjazdy....

Wszystkie informacje przydatne do jazdy w terenie, czyli niezbędnik quadowego przeprawowca...
MaciekP

ostre zdjazdy....

Post autor: MaciekP » ndz 27 sty, 2008

Oto moja piątkowa górka. Oczywiście zdjęcie nie oddaje nigdy powagi sytuacji i nachylenia stoku.

Obrazek

Miałem dwa wyjscia, kontrolowany zjazd powolny i relatywni szybki zjazd na H.

Bomba hamuje GENIALNIE silnikiem, ale zdjecydowałem się na pierwszy wariant.

Miejsce jest kraterem po zapadnięciu się poddziemnej kopalni. Sciany są porażającej pochyłości a ta była najłagodniejsza i nadawała się do zjazdu.

Zacząłem na quadzie ale, po ok 5 m, zablokowałem hamulec i zszedłam z maszyny. Zrobiło się niefajnie. Mało brakowało a bym strzelił rolke przez przód.

Tutaj okazało się ,że rozwiazania Bomby są genialne:

1. Klamka jest jedna do przednich i tylnych kół.

2. Klamka ma BLOKADĘ!

Co z tego wynika?

siedziałem , kucając jedną nogą na lewym stopniu bomby trzymając klamkę i próbując zapobiec skręceniu kól...druga noge miałem na ziemi

Podłoże było niestety dość sypko-piaszczyste a nachylenie takie, że z najwiekszym trudem udawało się hamować, bo quad zaczynał staczać się mimo to w dół. Do tego nachylenie było tak silne, że mimo mocnego uścisku nie mogłem w pełni dociskac klamki i blkować kół (może dobrze)

Od czasu do czasu któreś koło trafiało na wiekszy opór i z ogromną siła chciało skręcać. Gdyby tak się stało, kilkunastometrowa rolka byłaby nieunikniona.

Ostatnie 10m prawie pusciłem hamulec bo było juz bardzo niefajnie. Hamując silnikiem quad zjechał na dół.

Gdybym został na quadzie, pewnie bym rolował...chyba, żebym naprawdę szybko to pokonał, bo wypłaszczenie było dosć łagodne.....

Modlitowom nie było końca.....byłem sam a do bazy było ze 25 km...do najbliższej osady min. 5km.

W tym samym zapadlisku miałem jeszcze jedną podobną przygodą, ale tam miałem inny problem. Znalazłem się pomiędzy quadem a drzewem na ostrym zjeździe, bo zbocze poza swoją stromością, było jeszcze dziurawe i quad położył się trochę na bok...ale zablokowałem klamkę i zrobiłem koalę wokół drzewa przedostając się na jego druga stronę....

taki to miły weekend.....a właściwie jego pierwsza część. Druga, sobotnia wkrótce...

Awatar użytkownika
stahoo

Post autor: stahoo » ndz 27 sty, 2008

sam przezylem cos takiego, wiec wiem o co chodzi... ale generalnie staram sie w terenie latac z kims... :)
.:GALEON:.

Awatar użytkownika
Grzesiek G

Post autor: Grzesiek G » ndz 27 sty, 2008

Moim zdaniem przy ostrym zjeździe , jedynym wyjściem z opresji jest dodanie gazu - tak , żeby siły przyspieszania były wyższe niż siły grawitacji .
A tak na marginesie , chyba znam ten podjazd - nie jeden nie obeznany jeździec zaliczył tam rolkę :lol:

Awatar użytkownika
ITAL
V-ce Admin
Quad:: Honda Rincon 680 :)
Imię: Adam
Kontakt:

Post autor: ITAL » ndz 27 sty, 2008

Myślę Grzesiu ,że mylisz ten zjazd z czymś podobnym.Ten jest w woj. lubuskim
Honda Rincon TRX 680 FA 2008! Red :I love HONDA:

MaciekP

Post autor: MaciekP » ndz 27 sty, 2008

oj chyba nie znasz.... :D ..choć...
to 430km od Warszawy na zachód. 8)

Awatar użytkownika
Grzesiek G

Post autor: Grzesiek G » ndz 27 sty, 2008

ITAL

Myślę Grzesiu ,że mylisz ten zjazd z czymś podobnym.Ten jest w woj.
lubuskim
W takim razie rzeczywiście mylę :? A już miałem poprosić o fotę na górze , gdzie jest najbardziej stromo . Hehh , ale miejscówka nawet podobna . Nie byłem tam ze 3-4 miechy , to wytłumaczyłem sobie , te drobne różnice :D
Ostatnio zmieniony ndz 27 sty, 2008 przez Grzesiek G, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
prezziguzzi
Kontakt:

Post autor: prezziguzzi » ndz 27 sty, 2008

8) takich stresów na mojej x2 z ADC brak, klamki chamulca wogóle się nie dotyka.....bezpieczeństwo jest wzorcowe :wink:

...podejmę każde wyzwanie zjazdowe w granicach rozsądku :mrgreen: czyli najpierw prowokator potem ja i porównamy styl w jakim znajdziemy się na dole...

ps.góreczka sympatyczna :wink:

Awatar użytkownika
ITAL
V-ce Admin
Quad:: Honda Rincon 680 :)
Imię: Adam
Kontakt:

Post autor: ITAL » ndz 27 sty, 2008

jeśli będzie potrzebny sędzia to jestem :mrgreen: znam się na telemarkach quadowych
Honda Rincon TRX 680 FA 2008! Red :I love HONDA:

Awatar użytkownika
prezziguzzi
Kontakt:

Post autor: prezziguzzi » pn 28 sty, 2008

8) ok boisz się ....rozumiem....zostań więc sędzią :D

Awatar użytkownika
Grzesiek G

Post autor: Grzesiek G » pn 28 sty, 2008

W takim przypadku , rozumiem , że podjazd jest raczej nie możliwy ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poradnik terenowy”