Oslona przegubu (manszeta) - awaria w terenie

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
Awatar użytkownika
hawranek
Kontakt:

Oslona przegubu (manszeta) - awaria w terenie

Post autor: hawranek » pt 20 lip, 2007

Witam,
Podczas wczorajszej przejazdzki nad Wisla uszkodzilem oslone przegubu wewn. z tylu w Kodiaku - tzw. manszete. Zanim zauwazylem to niestety troche przemielilem w blocie i piachu tak, ze powstala zabojcza pasta scierna wymieszana ze smarem. Doturlalem sie do domu, ale pod koniec juz dziwne odglosy dobiegaly z przegubu (takie cykanie co jakis czas). Pytanie do fachowcow lub co mieli podobne przypadki:
- czy da sie jeszcze ten przegub uratowac?
- jak go wyjac i wymienic manszete?
- namiary gdzie ewentualnie to zrobic w jakims serwisie?
pzdr,
hawranek

Awatar użytkownika
stahoo

Post autor: stahoo » pt 20 lip, 2007

w bruinie nie zdazyloby to sie nigdy :)

nie mam doswiadczenia - a zrobic mozesz na pewno w motostylu na targowej, tel. do serwisu: 022 6704791...
.:GALEON:.

Awatar użytkownika
hawranek
Kontakt:

Post autor: hawranek » pt 20 lip, 2007

Dzieki za info - zapytam tam.
A zmielilo ja niestety przez "wlasne zaniedbanie" = niezwiniety zerwany kinetyk nawiniety na przegub... :(
pzdr,
hawranek

Awatar użytkownika
BadAmstaff
Kontakt:

Post autor: BadAmstaff » sob 21 lip, 2007

Mój kolega miał taki problem w Grizzly przegub do wymiany niby da sie to regenerować ale :lol: ja bym nie próbował
Bomba Atomowa 800 Zamienie GRIZZLY 700 EPS 2007 rok SALON POLSKA jeszcze 1 rok gwarancji na CAN-AM RENEGADE 800

Awatar użytkownika
markus
Kontakt:

Post autor: markus » sob 21 lip, 2007

Rozbierz ten przegub , wymyj w benzynie albo rozpuszczalniku daj nowego smaru i skrec. Sam zobaczysz czy sie da jezdzic czy nie. Jesli stuki beda sie powiekszac to mozesz zregenerowac. W serwisie przegub wystepuje w komplecie z cała półosia i troche kosztuje

Awatar użytkownika
BadAmstaff
Kontakt:

Post autor: BadAmstaff » ndz 22 lip, 2007

Kosztuje pewnie około 300euro regeneracja sie do niczego nie nadaje tydzień pojeździsz i znów sie wytrze nie ma co narazie jak kolega mówi duzo smaru i wio konniku :D

Ale beznadzieja z całą pół osią totalnie do d*** u mnie jest tylko sam przegub do wymian jeśli sie rozsypie bo półśki mam na frezie i są zabezpieczane w srodku zygerami
Bomba Atomowa 800 Zamienie GRIZZLY 700 EPS 2007 rok SALON POLSKA jeszcze 1 rok gwarancji na CAN-AM RENEGADE 800

Awatar użytkownika
Motyf
Kontakt:

Post autor: Motyf » ndz 05 sie, 2007

witaj Hawranek. ja w swoim suzuki Eiger miałem neidawno to samo tylko z przodu. niestety ja zauwazyłem to dopiero po tym jak przegób sie rozleciał. wg suzuki powinienem zmieni całą pół oś za 1,5 tyś poniewaz mniejszych częsci nie ma ale w Ameryce są one dostępne. prześlę Ci link do strony na pw jak nei zapomnę.
Wydaje mi sie ze koszyczek w przebóbie mógł juz się posypa cały bo jest to dosy delikadna częśc. musisz to rozebrac i pokazac fachowcowi by to ocenił. jeśli chcesz specjalisi od przegubów znajduja sie na ulicy brzoskwiniowej niedaleko Michalina - musiałbyś poszukac na mapie. ja zamówiłem z ameryki cały przgób na 200 dolarów i wszystko pięknie działa.

Awatar użytkownika
hawranek
Kontakt:

Post autor: hawranek » pn 06 sie, 2007

Siemka,

Juz po sprawie. Niestety nie mialem czasu kombinowac z reperaturkami przegubu. Zamowiony nowy i mam nadzieje ze ProATV juz mi go odda w tym tygodniu, bo zabieram go na dlugi weekend na Mazury ;-).

Pzdr,
hawranek

Awatar użytkownika
Motyf
Kontakt:

Post autor: Motyf » ndz 12 sie, 2007

czyli musiałes zmieni przegób czy tylko manszete?

Awatar użytkownika
hawranek
Kontakt:

Post autor: hawranek » pn 13 sie, 2007

Caly przegub niestety :( ...

Ale dobrze zrobione - polecam i na dodatek z odbiorem i dostawa pod dom :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”