Nie chce zapalic .

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
ODPOWIEDZ
KonradS0018
Quad:: SHENKE 200
Imię: Konrad

Nie chce zapalic .

Post autor: KonradS0018 » wt 25 gru, 2012

Witam . Posiadam quada shenke 200 cc . Przejechane ma 800 km wiec jeszcze na dostarciu . przejechałem sie dzis jakes 3 km i podczas powrotu quad mi zgasł i zahamowały odrazu tylne koła po chwili zapaliłem go i normalnie dojechałem , brat chciał sie jeszcze przejechać wiec mu dałem przejechał 100 m i zgasł znowu i zablokował sie starter nożny i nie dało sie go zapalić . Wiec przyprowadziłem do domu i odkreciłem pokrywe od startera , myslałem ze tam sie cos zablokowało ale wszystko było dobrze . chciałem ruszyc wałem nie mogłem wiec wykreciłem swiece tez wałem nie mogłęm ruszyć . Pozniej podłaczyłem go pod kable od samochodu ruszył lekko raz drugi ale nie tak jak powinno byc . Teraz moge tylko lekko ruszyc wałem . Czekam na wasze opinie co moze byc przyczyna czy łozyska na wale czy zatarty .

Pozdrawiam :D
Ostatnio zmieniony pn 07 sty, 2013 przez KonradS0018, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marines
Moderator
Quad:: Czerwony...
Imię: Marcin

Re: Niechce zapalic .

Post autor: Marines » wt 25 gru, 2012

800km to już dawno po dotarciu. Mam nadzieję, że olej zmieniałeś od nowego. :D
Jak zablokował koła to wygląda to na jakiś problem z przeniesieniem napędu gdzieś na sprzęgle CVT. Może coś pękło i się zablokowało. Sprawdź czy jak kręcisz kołami to kręci i silnikiem, nie powinien.
"Są rzeczy, które trzeba zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi. Nie próbuje się ich usprawiedliwiać. Są nie do usprawiedliwienia. Po prostu się je robi. A potem zapomina."
NAPRAWIAM QUADY I MOTOROWERY - BYDGOSZCZ I OKOLICE

KonradS0018

Olej zmieniłem jak zawsze przy 300 km i pozniej po 1000km . ale powiem ci teraz zimny sie zrobił podeszłem i zapalił bez problemu .

Awatar użytkownika
Marines
Moderator

Post autor: Marines » wt 25 gru, 2012

Co nie zmienia faktu, że blokowanie się kół podczas jazdy nie jest normalne :)
"Są rzeczy, które trzeba zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi. Nie próbuje się ich usprawiedliwiać. Są nie do usprawiedliwienia. Po prostu się je robi. A potem zapomina."

KonradS0018

a jest tam jakieś łożysko albo cos . A np jesli nic by nie pekło to mogło cos podejsc czy cos ?

Awatar użytkownika
Marines
Moderator

Re: Nie chce zapalic .

Post autor: Marines » śr 26 gru, 2012

Za dzwonem sprzęgła masz przekładnię. Jeśli chodzi i nią to jest raczej "pancerna". Jedyne co może się tam zepsuć przy normalnej eksploatacji to wałek zdawczy, który pęka na pół i quad nie jedzie. Blokowanie kół to co innego. Póki co jeździj, a jak znów będziesz miał podobny problem to sprawdź czy quad kręci wtedy silnikiem, czy nie.

Tu fotki owej przekładni:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”