MYSZKOWANIE
-
MYSZKOWANIE
Witam mam pytanie. posiadam king quada 700 i przy jezdzie z napedem na tyl jest wszystko w pozadku ale jak mu daje 4x4 i dodaje gazu quad zaczyna myszkowac i jest go trudno utrzymac w prostej lini.
Ostatnio zmieniony pn 14 lip, 2008 przez markoczarko, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko jest ok.
Zapewne odczuwasz to "myszkowanie" na asfalcie, natomiast w terenie jest OK?
Jeśli tak właśnie jest to jest to normalne zjawisko przy włączonych napędach... tak w quadach, jak terenówkach czy ciężarówkach...
Zapewne odczuwasz to "myszkowanie" na asfalcie, natomiast w terenie jest OK?
Jeśli tak właśnie jest to jest to normalne zjawisko przy włączonych napędach... tak w quadach, jak terenówkach czy ciężarówkach...
.:GALEON:.
Myszkowanie odczuwalne jest takze w terenie a zwlaszcza jak mamy roznice w podlozu typu prawe i lewe kola ( sciezka albo typowa polna droga gdzie rozstaw kolein jest samochodowy). wtedy jedne kola ida po innym podlozu ( np piachu) a drugie po innym ( np trawie czy kepach trawy). opona terenowa z racji swojego przeznaczenia bardzo mocno "łapie" wszelkie "przyczepnosci" pojawiajace sie na jej drodze bo taka jest jej rola. a ze podłoze jest zmienne to efektem ubocznym jest myszkowanie.
warto moze ustawic zbieznosc ale jesli nie widac tego golym okiem ( wyraznie rozbieznie lub zbieznie) to dalbym sobie spokój. tak ma byc. zabawne ale nie ma co z tym za mocno walczyc. szkoda rąk![Very Happy :D](https://quadzik.pl/forum/images/smilies/icon_biggrin.gif)
warto moze ustawic zbieznosc ale jesli nie widac tego golym okiem ( wyraznie rozbieznie lub zbieznie) to dalbym sobie spokój. tak ma byc. zabawne ale nie ma co z tym za mocno walczyc. szkoda rąk
![Very Happy :D](https://quadzik.pl/forum/images/smilies/icon_biggrin.gif)
-
Witam,
Jak na mój gust to trochę naciągana teoria.
Miałem sporo samochodów terenowy i SUV i żaden nie myszkował, niezależnie od napędów, natomiast miałem podobne zjawisko w SP 800, i wyglądało to jakby się coś popiep...yło w przednim dyfrze ponieważ jadąc po drodze szutrowej przód pozostawiał ślad jakby boksowania kół, natomiast po zatrzymaniu się, zgaszeniu silnika, wyłączeniu 4x4 i ponownym załączeniu było OK.
Pozdrawiam
PI
Jak na mój gust to trochę naciągana teoria.
Miałem sporo samochodów terenowy i SUV i żaden nie myszkował, niezależnie od napędów, natomiast miałem podobne zjawisko w SP 800, i wyglądało to jakby się coś popiep...yło w przednim dyfrze ponieważ jadąc po drodze szutrowej przód pozostawiał ślad jakby boksowania kół, natomiast po zatrzymaniu się, zgaszeniu silnika, wyłączeniu 4x4 i ponownym załączeniu było OK.
Pozdrawiam
PI
Re: MYSZKOWANIE
piFutaba - Muszę potwierdzić twoje słowa o naciąganej teorii poprzedników.
Miałem Jeepa Granda (stały napęd 4x4 nierozłączalny) i nie było mowy o myszkowaniu - nigdy. Natomiast co do quadów to mój G700 jedzie tak samo pewnie przy napędzie 2x4 jak i przy 4x4. Tylko przy włączonej blokadzie przedniego dyfra kierowanie na "twardym" jest niemal niemożliwe (koła same się prostują).
Myszkowanie przy załączonym 4x4 może być spowodowane problemem z samym dyfrem (nie wiem jak on działa w KQ700 ale może nie do końca rozpina się blokada). Sprawdzałeś/wymieniałeś olej w przekładni? Mozę masz tam "pastę" zamiast oleju?
Hej!
Miałem Jeepa Granda (stały napęd 4x4 nierozłączalny) i nie było mowy o myszkowaniu - nigdy. Natomiast co do quadów to mój G700 jedzie tak samo pewnie przy napędzie 2x4 jak i przy 4x4. Tylko przy włączonej blokadzie przedniego dyfra kierowanie na "twardym" jest niemal niemożliwe (koła same się prostują).
Myszkowanie przy załączonym 4x4 może być spowodowane problemem z samym dyfrem (nie wiem jak on działa w KQ700 ale może nie do końca rozpina się blokada). Sprawdzałeś/wymieniałeś olej w przekładni? Mozę masz tam "pastę" zamiast oleju?
Hej!