legalne przemieszczanie się po drogach

Gdzie jeździć, wyposażenie ridera, wyposażenie atv-ki, rejestracja, import quadów, przepisy prawne, prawo jazdy, nawigacja...
ODPOWIEDZ
lubon

legalne przemieszczanie się po drogach

Post autor: lubon » pt 30 gru, 2011

Witam
Mam na imię Marek jestem tu nowy. Szukałem odpowiedzi na nurtującą mnie sprawę ale nie mogę się jakoś doszukać. Mianowicie chcę kupić quada - zakładałem że będzie z homologacją by spokojnie móc się przemieszczać po drogach (miasto) by potem wjechać w teren. Lecz ostatnio dowiedziałem się że wystarczy wykupić polisę OC (ponoć jako pojazd wolnobieżny) i można legalnie jeździć. Tak mam przy koparko-ładowarkach nie mają dowodów rejestracyjnych tylko polisy OC. Oczywiście prawo jazdy mam A,B,C,T. Jak jest naprawdę jaka jest reakcja policji? Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi w temacie.

Awatar użytkownika
domin11
Lucky ATV Team
Quad:: 800 HO
Imię: Dominik
Kontakt:

Re: legalne przemieszczanie się po drogach

Post autor: domin11 » pt 30 gru, 2011

Quad to nie koparka jest to pojazd samochodowy inny więc aby nim poruszac się "legalnie" po drogach musi byc zarejstrowany i ubezpieczony. A i tak nie wiadomo czy przy kontroli nie zabiorą Ci dowodu tzw szara strefa :bezradny:

Ps.
Może rozwiń temat tych koparek kiedyś sie tym interesowałem. Podobno nie ma opcji aby taki CAT przeszedł przegląd - wystające poza obrys elelenty łychy, ostre elementy. Podobno mają fabrycznie papier że ustawowo mogą jeździc ????
... inne hobby to tylko wymówka :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niezbędnik quadowca”