KYMCO MXU 500 PYTANIE WAŻNE!!

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
ODPOWIEDZ
plachta244

Post autor: plachta244 » sob 15 sie, 2009

Witam!
Od niedawna posiadam fajną bryczkę kymco mxu 500 .
I jak jadę to mi coś tyka ( tyk ...tyk....tyk ) co jakiś czas na terenowych i normalnych biegach tak jakby był luz na wale Cardana(na frezie) tam mi się wydaje) i mam pytanie do profesjonalistów czy jest możliwość kasacji luzu między zębnego na wale napędowym w moim quadzie

Pomocy! :idea:

Dziękuje :?:

kluch

Post autor: kluch » czw 27 sie, 2009

Ja obstawiam, że gdzieś na którymś kole zębatym brakuje ząbka :-) Możesz zajrzeć do oleju czy np. w pobliżu korka jakieś większe opiłki się nie zebrały. Cykliczne tykanie raczej wynika z tego że któregoś ząbka nie ma.. Co może mylić, tykanie niekiedy jest mniej lub bardziej intensywne - zależy to np. od kierunku i obciążenia danej pary kół zębatych.

Na podstawie ewentualnych zmian częstotliwości "tykania" można określić gdzie nastąpiło uszkodzenie (jesli to ono jest przyczyną). Np tykanie proporcjonalne do prędkości kół oznacza wykruszenie w przekładni głównej itd.

Jeśli byłby to luz na frezie to byłoby czuć/słuchać stuk przy zdjęciu/przyłożeniu obciążenia na napędzie. Podobnie w przypadku luzu na przegubie. Poza tym jeśli wielowypust ma taki luz, że stuka na obrocie kątowym to raczej szybko zetnie się do końca. Czyli ja raczej stawiam na wykruszenie zęba.
ATV - Asfalt To Vrażenia....?

plachta244

Post autor: plachta244 » czw 27 sie, 2009

Witam!

Opisując to dokładnie to tyka na terenowych jak jade pow. 20 km/h na większe pół gazu po prostym a na normalnych to od czasu do czasu na równym i i jak się puści palca z gazy

Dziękuje :cwaniak:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”