krótka wycieczka 9000 km

Gdzie jeździć, wyposażenie ridera, wyposażenie atv-ki, rejestracja, import quadów, przepisy prawne, prawo jazdy, nawigacja...
ODPOWIEDZ
slawcio
Imię: Sławek

krótka wycieczka 9000 km

Post autor: slawcio » ndz 17 cze, 2012

Witam,
właśnie podjęliśmy ze znajomymi decyzję że za rok w lipcu ruszamy na wyprawę która będzie liczyła ok 9000 kilometrów przez takie państwa jak Ukraina, Mołdawia, Rosja, Turcja, Chorwacja, Włochy Węgry. Stąd moje pytanie:
jakiego quada polecacie na taką wyprawę, przypuszczam że większość trasy będą to drogi asfaltowe lub kamieniste, chcemy dziennie pokonywać 300- 500 km. Dobrze by było żeby sprzęt był łatwo naprawialny w razie wystąpienia jakiejś usterki, jakie części zapasowe zabrać? Ogólnie proszę o wszelkie sugestie i pomysły, za które będę wdzięczny.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Grzegorz Głowienka
Administrator
Quad:: testowy :)
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Re: krótka wycieczka 9000 km

Post autor: Grzegorz Głowienka » wt 19 cze, 2012

Chińskie jednorazówki z Alle... odpadają :figielek: :wyśmiewacz:

A tak na poważniej. To jedną z sensownych propozycji nad jaką warto się zastanowić to Honda Rincon 680.
Choć i na Suzuki KingQuadach 450 przejechano wiele kilometrów i nawet Album o tym wydano >> http://quadzik.pl/index.php?id=311

Bez względu na to jakiego quada wybierzecie, to na pewno trzeba się zabezpieczyć w podstawowe narzędzia oraz materiały eksploatacyjne i nauczyć się robić przeglądy quada - przypominam, że wymiana oleju w silniku powinna być robiona co 1000-2000 km, więc łatwo policzyć ile razy trzeba będzie przegląd quada zrobić na takiej wyprawie.

Warto pomyśleć o wybraniu odpowiednich opon, żeby nie okazało się, że po 4000 km po szutrówkach i asfaltach zostaną Wam łyse kapcie... Bardzo wytrzymałe są ITP MudLite XTR, bo spokojnie można by ogarnąć taką wyprawę i nie zjechać bieżnika do końca, ale są to raczej błotne opony, dodatkowo są ciężkie, więc raczej odpadają... Zatem myślę, że trzeba wybrać Maxxisy Bighorny. Dodatkowo na pewno kompresor/pompka oraz zestawy naprawcze do kół, bo "kilka" kapci uda wam się złapać...

Oczywiście to dopiero początek przygotowań...

Warto skontaktować się np. z Pingwinem Legnica >> http://quadzik.pl/forum/pingwin-legnica-u2819.html - bywał na kilku dalszych "wypadach" i mógłby co nieco podpowiedzieć...

Polecam również zapoznać się z artykułem/mini poradnikiem >> Quadowy turysta na krańcu Świata, który opublikowaliśmy w numerze (8) 1/2012 - numery archiwalne są dostępne w Sklepie Quadzik. Jest tam kilka przydatnych informacji związanych z takimi wyprawami.

I najważniejsze, trzeba zabrać ze sobą dobry aparat fotograficzny i robić dużo dobrych zdjęć :aparat:, żeby po wyprawie opublikować dobrą relację z wyprawy w dwumiesięczniku QUADZIK :oklaski: ...
Póki co quadowa emeryturka :)

Awatar użytkownika
wacoQ
Quad:: Przerwa techniczna :)
Imię: waco

Re: krótka wycieczka 9000 km

Post autor: wacoQ » śr 20 cze, 2012

Faktycznie ta HONDA boi się nie wielu rzeczy ja również jestem pod wrażeniem jej możliwości :D a 9 tyś to już wyprawa na którą trzeba się przygotować w 100% najlepiej zabrać drugiego quada na części :D

Nie ważne czym się śmiga, ale ważne ile to przynosi frajdy :ok:

●●●●●TRANS-SQUAD-TEAM●●●●●
●●●●●WWW.TRANS-SQUAD-TEAM.PL●●●●●

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niezbędnik quadowca”