jakie trzeba miec prawa jazdy na quada??
jakie trzeba miec prawa jazdy na quada??
chciałbym sie dowiedziec jakie potzreba miec prawko na quada ?? na motor?? na samochód?? czy wogule nie trzeba pomocy
- Grzegorz Głowienka
- Administrator
- Quad:: testowy :)
- Imię: Grzegorz
- Kontakt:
Jak przeczytasz poniższy temat to trochę ci się rozjaśni w sprawie wymaganej kategorii prawa jazda do poruszania się zarejestrowanym quadem: http://quadzik.pl/forum/viewtopic.php?p ... light=#372
Póki co quadowa emeryturka :)
jak to jest ? jakie trzeba miec prawko na quada ???
mianowicie chciałbym sien dowiedziac jakie trzeba miec prawo jadzy na quada
wiem ze quad musi byc z homonologacja a czy homologacje mozna wykupic
policja nie wie jak traktowac quady jak to jest prawko na motor czy prawko kategori B czy jak to tam jest a co trzeba miec ma quada 50cc karte motorowerowa czy tez jakies prawko prosze o odpowiedz

drogi Maćku prawo jazdy adekwatne jest do tego jak ci się uda zarejesrować quada jeśli jako motocylkl to prawko na motocykl
jeśli jako samochód osobowy inny to na samochód
do 50 cm nie musisz mieć żadnych uprawinień
tak mi się wydaje jeśli jestem w błędzie przepraszam.
jeśli jako samochód osobowy inny to na samochód
do 50 cm nie musisz mieć żadnych uprawinień
tak mi się wydaje jeśli jestem w błędzie przepraszam.
Yamaha Grizzly 700 black carbon
http://www.quadteam.pl
http://www.quadteam.pl
-
- Kontakt:
Z mojej wiedzy wynika że do kierowania quadem poniżej 50cc dla osób w wieku 13-18 lat wystarczy karta motorowerowa a dla pełnoletnich wymagane jest prawo jazdy dowolnej kategori. ( czyli trochę inaczej niż w przypadku skuterów )
pozdrawiam
Andrzej G.
Tak aby była jasność ! :-) Reprezentuję firmę która jest importerem i dystrybutorem opon.
Do quadów importujemy opony następujących marek Duro, Journey ( Wanda ) , Sunf, Pit bull, ITP . Zam dobrze opony do quadów ich wady i zalety. Oczywiście zawsze podkreślam zalety opon które importujemy i wady konkurencji , co nie zmienia faktu , że pisze o faktycznych wadach i zaletach.
Chciałem użyć takiego podpisu bo na forum widzę wpisy wielu osób które są zainteresowane wychwalaniem konkretnych marek a udają niezależnych ekspertów.Wg. mnie warto wiedzieć czyje posty się czyta i wyrobić sobie własne zdanie.
Andrzej G.
Tak aby była jasność ! :-) Reprezentuję firmę która jest importerem i dystrybutorem opon.
Do quadów importujemy opony następujących marek Duro, Journey ( Wanda ) , Sunf, Pit bull, ITP . Zam dobrze opony do quadów ich wady i zalety. Oczywiście zawsze podkreślam zalety opon które importujemy i wady konkurencji , co nie zmienia faktu , że pisze o faktycznych wadach i zaletach.
Chciałem użyć takiego podpisu bo na forum widzę wpisy wielu osób które są zainteresowane wychwalaniem konkretnych marek a udają niezależnych ekspertów.Wg. mnie warto wiedzieć czyje posty się czyta i wyrobić sobie własne zdanie.
-
Tak tylko do 50 cm musi być zarejestrowany na motorower. Ogółem wszystko zależy od tego na co rejestrujemy.
Do quadów i trójkołowców została prawnie stworzona specjalna kategoria o nazwie B1. Prawo jazdy na nie możemy zdawać jak będziemy mieli 16 lat. Właśnie na b1 powinny być rejestrowane quady. Posiadając prawo jazdy kategorii b, możemy również jeździć pojazdami z kategorii b1.
kategoria B1 o ile pamiętam, dopuszcza pojazdy o masie własnej do 550kg i pojemności chyba 600cm^3. jednak co do pojemności nie jestem pewien, radze poprosić wujka google o pomoc
Pozdrawiam
Do quadów i trójkołowców została prawnie stworzona specjalna kategoria o nazwie B1. Prawo jazdy na nie możemy zdawać jak będziemy mieli 16 lat. Właśnie na b1 powinny być rejestrowane quady. Posiadając prawo jazdy kategorii b, możemy również jeździć pojazdami z kategorii b1.
kategoria B1 o ile pamiętam, dopuszcza pojazdy o masie własnej do 550kg i pojemności chyba 600cm^3. jednak co do pojemności nie jestem pewien, radze poprosić wujka google o pomoc

Pozdrawiam
- Grzesiek G
Na pewno nie zabraneMaciek napisał: chciałbym sie dowiedziec jakie potzreba miec prawko na quada

Ostatnio zmieniony sob 29 wrz, 2007 przez Grzesiek G, łącznie zmieniany 1 raz.
15kW x 1.3596 KM = 20 KM...
Coś maluśko...
Ale pojemność silnika w tym przypadku nie odgrywa żadnej roli... Więc zupełnie niezrozumiałe jest to co napisałeś Strugal.
Prawo Jazdy w kategorii B1 to spełnienie warunków:
- trójkołowy lub czterokołowy pojazd samochodowy o masie własnej nie przekraczającej 550 kg,
- 16 lat.
Osoba, która nie ukończyła 18 lat - za zgodą rodziców lub opiekuna.
- trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nie przekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla,
- Prawo jazdy kategorii B1 uprawnia do kierowania pojazdem w nim wymienionym z przyczepą lekką
Coś maluśko...

Ale pojemność silnika w tym przypadku nie odgrywa żadnej roli... Więc zupełnie niezrozumiałe jest to co napisałeś Strugal.
Prawo Jazdy w kategorii B1 to spełnienie warunków:
- trójkołowy lub czterokołowy pojazd samochodowy o masie własnej nie przekraczającej 550 kg,
- 16 lat.
Osoba, która nie ukończyła 18 lat - za zgodą rodziców lub opiekuna.
- trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nie przekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla,
- Prawo jazdy kategorii B1 uprawnia do kierowania pojazdem w nim wymienionym z przyczepą lekką
.:GALEON:.