Jaki olej do LTZ ?
Jaki olej do LTZ ?
Witam
Od dwóch tygodni użytkuję LTZ 400 2008 rok. Przejechałem na niej około 13 godzin kiedy zmienić olej i jak długo docierać ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Od dwóch tygodni użytkuję LTZ 400 2008 rok. Przejechałem na niej około 13 godzin kiedy zmienić olej i jak długo docierać ?
Z góry dziękuję za pomoc.
mój kolega ma LTZ 400 K7,
z tego co pamiętam, pierwsza wymiana powinna być po około 10 motogodzinach.
Standardowe czynności - wymian oleju i filtra.
On używa fullsyntetic 10W 40 - ale nie wiem jakiej firmy - ważne żeby był do ATV lub motocykli a nie olej samochodowy.
Dodatkowo, jeżeli dużo jeździsz często trzeba czyścić filtr powietrza.
W "serwisie" - dużo się ostatnio domorosłych serwisantów narobiło - powiedzieli mu, ze kolejna wymiana po 20 motogodzinach - ale po rozmowach z doświadczonymi użytkownikami, zdecydował się wymieniać co 10 - w tego typu sprzęcie trzeba dbać o silnik/skrzynię - wtedy znacznie wydłuża się jego sprawność i żywotność.
z tego co pamiętam, pierwsza wymiana powinna być po około 10 motogodzinach.
Standardowe czynności - wymian oleju i filtra.
On używa fullsyntetic 10W 40 - ale nie wiem jakiej firmy - ważne żeby był do ATV lub motocykli a nie olej samochodowy.
Dodatkowo, jeżeli dużo jeździsz często trzeba czyścić filtr powietrza.
W "serwisie" - dużo się ostatnio domorosłych serwisantów narobiło - powiedzieli mu, ze kolejna wymiana po 20 motogodzinach - ale po rozmowach z doświadczonymi użytkownikami, zdecydował się wymieniać co 10 - w tego typu sprzęcie trzeba dbać o silnik/skrzynię - wtedy znacznie wydłuża się jego sprawność i żywotność.
Ja w mojej ltz motul 10w40 co ok 10- 15 moto godzin a licze sobie tak
raz w tygodniu 2-3 godziny jazdy w weekend *4 = 12 motogodzin czasami więcej bo i piątek pojezdzę wiec raz w miesiącu wymiana olej kosztuje 120 zł za 4 litry wiec 30 zł tygodniowo ,nie tanio ale w porównaniu do wymiany skrzyni biegów się opłaca
raz w tygodniu 2-3 godziny jazdy w weekend *4 = 12 motogodzin czasami więcej bo i piątek pojezdzę wiec raz w miesiącu wymiana olej kosztuje 120 zł za 4 litry wiec 30 zł tygodniowo ,nie tanio ale w porównaniu do wymiany skrzyni biegów się opłaca
Suzuki ltz 400 the best
A co myslicie o tej ofercie czy sie opłaca za 120 złociszy http://www.allegro.pl/item475236584_ole ... epszy.html
MADE IN CHINA ale 3 lata bez wiekszych problemow...
Wszystko zależy od tego JAK się jeździ - tak ja powiedzieli przedmówcy - lepiej wymieniać olej niż robić remont silnika lub skrzyni.pato66
Moze co 10h to lekka przesada,ja jezdze bardzo czesto a olej w silniku wymieniałem jakos w tamta zimeAle juz czs go wymienic,jaki olej polecacie oczywiscie nie za drogi.
Ostatnio zmieniony śr 12 lis, 2008 przez gkasp, łącznie zmieniany 1 raz.