Jaki Kask? pomocy

Gdzie jeździć, wyposażenie ridera, wyposażenie atv-ki, rejestracja, import quadów, przepisy prawne, prawo jazdy, nawigacja...
johnny_b2

Jaki Kask? pomocy

Post autor: johnny_b2 » śr 14 maja, 2008

Witam forumowiczów :D

Od jakiegoś czasu pomykam sobie quadem i chciałbym kupić sobie kask crossowy w kwocie do 300pln . Wiem, że to nie duże sumy, i kaski można i nawet po 3tyś pln kupić, ale mój quad to przeprawówka i raczej nie zamierzam się w nim ścigać.
Nie znam się w ogóle na tym, ale na allegro znalazłem parę ciekawych aukcji:

http://moto.allegro.pl/item359885461_ka ... styn_.html

tutaj niestety nikt nic nie pisze, ile ten kask waży, a to chyba ważna informacja

http://moto.allegro.pl/item362862009_ka ... rm_yz.html

ten wydaje się być dość lekki (jak na ten przedział cenowy - 1350gr)

http://moto.allegro.pl/item362386323_ka ... atowy.html

a ten waży 1550gr - czy to robi dużą różnicę?

A może macie jakieś inne propozycje Może jakiś kask firmy Naxa albo uvex - te ważą w okolicach 1300gr?

Z góry dzięki za pomoc :ok: .
Pozdro.
Yamaha Grizzly 700FI
Fiat Stilo ABARTH:D

Awatar użytkownika
BadAmstaff
Kontakt:

Post autor: BadAmstaff » śr 14 maja, 2008

Lepiej już nawet kup sobie HJC albo KBC ewentualnie tego Bulla bo o reszcie nawet nie słyszałem
Bomba Atomowa 800 Zamienie GRIZZLY 700 EPS 2007 rok SALON POLSKA jeszcze 1 rok gwarancji na CAN-AM RENEGADE 800

johnny_b2

Post autor: johnny_b2 » czw 15 maja, 2008

Naxa lub Uvex też odpadają? :myśl:
KBC za drogi a HJC jakoś nie wygląda dużo lepiej, a wszystkie te kaski (czy chińskie czy też nie) mają tam jakieś atesty. :myśl:
Najlepiej by kupić Airoh :haha: ale nie mam narazie tysiaka (poza tym mam przeprawówkę, a nie jakiegoś śmigacza)
Szczerze, to ciężko myslałem nad naxa :myśl:
Yamaha Grizzly 700FI

diver9

Post autor: diver9 » czw 15 maja, 2008

Każdy kask będzie lepszy od żadnego - 99% kasków jest robiona w chinach - NAXA też - ja bym nie demonizował tanich kasków - jak ma atesty to znaczy, że jest sprawdzony, zwłaszcza, że nie będziesz śmigał 90km /h tylko przeprawiał się przez teren gdzie prędkość nie jest większa niż 1-10km/h. Ja jeżdżę przeprawówką i mam kask narciarski (atestowany) i styka.
Suzuki Kingquad 450 (Senior) + Suzuki Quadsport 90 (Junior)

johnny_b2

Post autor: johnny_b2 » czw 15 maja, 2008

no właśnie zdecydowałem się na naxa :ok: myśle, że będzie spełniał wymagania :mrgreen:
Yamaha Grizzly 700FI

Awatar użytkownika
BadAmstaff
Kontakt:

Post autor: BadAmstaff » czw 15 maja, 2008

diver9 o czym ty mówisz? A chcesz przy prędkości 200km/h ze ściga spaść np. w Tigerze który pod wpływem pięści peką?
Bomba Atomowa 800 Zamienie GRIZZLY 700 EPS 2007 rok SALON POLSKA jeszcze 1 rok gwarancji na CAN-AM RENEGADE 800

Awatar użytkownika
szyka666

Post autor: szyka666 » czw 15 maja, 2008

Ustalmy pewne sprawy. Przy 200 km/h możesz miec nawet kask za 10 tys albo i wiecej a jak przywalisz/spadniesz to ci wiele on nie da. :(
Czerwona Honda Rancher 350 ES 4x4 - i styka bo musi ;P :I love HONDA: :I love HONDA:

Awatar użytkownika
BadAmstaff
Kontakt:

Post autor: BadAmstaff » czw 15 maja, 2008

i tu się mylisz. Czemu na moto GP nie jeżdżą w Tigerach? Przecież jak kolega napisał kask to kask

Awatar użytkownika
Cyber77

Post autor: Cyber77 » pt 16 maja, 2008

Bo Tiger nie ma tyle kasy na reklamę, jak zapłaciliby np. Rossiemu odpowiednią stawkę, to by i w Tigerze jeździł - taka jest prawda.
Najlepsze było tłumaczenie jednego ze sprzedawców w salonie Suzuki... Mówię, że chcę odkryty kask na quada, więc mi On mówi, że "jest wybór i proszę się rozejrzeć". Oprócz droższych od 700zł w górę były jakieś No Name po 350zł (Plannett czy jakos tak). Więc mu odpowiadam, że za jakieś dziwne marki to drogo. Pyta mnie gdzie taniej coś dostanę, więc mu tłumaczę, że w salonie Yamahy Uvexy są po 300zł, a on na to "ALE ROSSI NIE JEŹDZI W UVEXIE..." - profesjonalny argument sprzedawcy :dobani: :haha: Nie chciałem już mu uzmysławiać, że szanowny Rossi w Plannetcie też nie jeździ... (Rossi - AGV)

A na pytanie autora tematu, to ja np. zmieniłem kask zamknięty na właśnie otwarty z szybką, Uvex Jet100. Jest w miarę lekki, wygodny (bez jego zdejmowania możesz się napić, czy też zjeść), szybka fajnie chroni też przed kurzem (zachodzi za podbródek), kamieniami i gałęziami. Jest też niedrogi (250zł allegro z przesyłką za pobraniem), więc nie szkoda jak się coś z nim stanie. Zastanawiałem się nad Jet180, ale jednak brak szybki jest tu mankamentem (cena około 600zł)
Podpis bez buraczanych tekstów i życiowych prawd!
Pozdrawiam Robert

johnny_b2

Post autor: johnny_b2 » pt 16 maja, 2008

dzięki :) ja osobiście zastanawiałem się nad Uvex SX-200 (jako że się jeszcze na tym za dobrze nie znam, uważałem że crossowe będą tutaj najbardziej odpowiednie). Dla mnie właśnie minusem jest to, że crossowe są bez szybki, ale w ostatecznym rozrachunku zdecydowałem się właśnie na taką wersję kasku. :myśl: pożyjemy, zobaczymy. najwyżej za rok zmienię na taki z szybką (cena kasku nie jest za duża, więc spoko).
Co do firm produkujących kaski (czy z chin czy nie) to mam podobne zdanie do Twojego.
Zresztą dla mnie uvex to nie jakaś tania chińska firma :bezradny: Natomiast taka firma "Naxa" jest dość licznie reprezentowana na aukcjach - ma dobre ceny, kask ma atesty i homologację i jest stosunkowo lekki (crossowy w rozm. L waży 1300gr) :myśl:
Yamaha Grizzly 700FI

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niezbędnik quadowca”