Cześć,
Mam taki problem i nie mogę znaleźć wytłumaczenia, a tym bardziej rozwiązania dla poniższej sytuacji.
Quad Honda trx 450 r
Nalałem dzisiaj 650 ml oleju do skrzyni biegów ( wymieniałem olej i chcialem wypłukać skrzynię )
Pojezdziłem 3 godziny.
Odrazu po powrocie ze skrzyni zleciało około 150 ml !!! tylko. ( przechylałem quada itp. ani kropli więcej )
Zastanawiam się gdzie ten olej, żadnych wycieków nie ma.
Patrzę na wahacz a ten zabryzgany olejem który wyleciał przez korek spustowy airboxa.
Otwieram airboxa a na dnie olje, filtr tez od spodu namoczony olejem.
Analizuje ale nadal nie mogę ogarnąc co jest grane.
Przeciez do airboxa olej mógł się dostać tylko przez odmę, ta natomiast mogła wypluć tylko olej z silnika.
Zauważyłem też że olej w snilniku ciąglę jest ponad maksymalny stan nie korygowałem tego bo quad bieże mi trochę oleju i zawsze po dluzszej wyprawie muszę go uzupełniać, ( stwierdziłem więc że zaraz i tak przepali )jednak od ostatnich 4 wyjazdów ( dluższych ) poziom oleju w silniku ciągle ponad max !!! a w skrzyni brak.
Więc wysnułęm taką teorię że jakimś cudem ten ze skrzyni dostał się do silnika i dlatego ciągle mam poziom oleju ponad max i do tego po dzisiejszym nalaniu do skrzyni nowego oleju ilości 650ml - na maxa tylko należy go nalać, wyplulo przez odmę nadmiar z silnika ponieważ ten ze skrzyni przepelnil stan oleju w silniku - to wogole mozliwe ?
Komor silnika i komora skrzyni w trx 450r są odseparowane, są dwa osobne wlewy oleju.
Dodam że podczas jazdy nie odczułem żadnych efektów wyżej opisanej sytuacji.
Wie ktoś z was co jest grane ?
Będę wdzięczny za pomoc.
Honda trx 450 r ubywa oleju w skrzyni, olej w airboxie
- Progress
- TranS-Squad Team
- Quad:: Honda TRX 450r Sportrax
- Imię: Adrian
Honda trx 450 r ubywa oleju w skrzyni, olej w airboxie
TranS-Squad Team
- wacoQ
- Quad:: Przerwa techniczna :)
- Imię: waco
Re: Honda trx 450 r ubywa oleju w skrzyni, olej w airboxie
Kurcze widzę że dopadło cię pasmo nieustających, niekoniecznie dobrych sytuacji cały czas pod górkę
Nie ważne czym się śmiga, ale ważne ile to przynosi frajdy
●●●●●TRANS-SQUAD-TEAM●●●●●
●●●●●WWW.TRANS-SQUAD-TEAM.PL●●●●●
- Progress
- TranS-Squad Team
- Quad:: Honda TRX 450r Sportrax
- Imię: Adrian
Re: Honda trx 450 r ubywa oleju w skrzyni, olej w airboxie
wacoQ dokładnie ! To jakie fatum.
Wiem już co z moim quadziorem. Najprawdopodobniej uszczelniacze w skrzyni padły co się często zdarza w Hondzie w najgorszym wypadku pękł karter - oby nie
Póki co są to tylko domysły oparte na doświadczeniach mechanika, wszystko okaże się jak otworzą pacjenta.
Pf...
Wiem już co z moim quadziorem. Najprawdopodobniej uszczelniacze w skrzyni padły co się często zdarza w Hondzie w najgorszym wypadku pękł karter - oby nie
Póki co są to tylko domysły oparte na doświadczeniach mechanika, wszystko okaże się jak otworzą pacjenta.
Pf...
TranS-Squad Team