honda trx 400-450r czy yamaha wolwerine 450

Co kupić, na co wymienić, jaki najlepszy na początek...
ODPOWIEDZ
EmilT4
Quad:: szukam
Imię: Jacek

honda trx 400-450r czy yamaha wolwerine 450

Post autor: EmilT4 » ndz 23 mar, 2014

Witam.
Trafiłem tu do Was w poszukiwaniu złotego środka na zakup quada.
Trochę już poczytałem, trochę obejrzałem youtube trochę giełdę.
Zdaje sobie sprawę że na zakup takiego sprzętu najlepszy jest okres późnej jesieni lub zima.

Wybór padł na używany sprzęt:
Honda trx450r
lub
Yamaha wolwerine 450

Za sprawą zaciągów sportowych (nie zawodostwo a raczej wyszalenia się niż spokojnej jazdy przeprawowej) wybrałem właśnie te dwa.
TRX 450 jako maszyna strikte sportowa, a wolwerine jako kompromis pomiędzy sportem a przeprawówką.
To będą moje pierwsze doznania z quadami (póki co siedziałem na nieodpalonym grizli) i tak mnie jakoś trafiło.

Sprzęt raczej używany będzie na poligonie w Biedrusku i okolicach w wlkp.
Jeśli chodzi o ceny to jednak TRX wypada tańszy ale czy to tylko pozory?
O awaryjności naczytałem się że Honda zdecydowanie jest najmniej problemowa natomiast obawy mam co do wolwerina i jego skrzyni automatycznej 4x2 4x4.
Co mnie zastanawia to jak to wygląda z doznaniami na obu maszynach?
Co lepiej by się nadawało w opisany teren?
Jak sprawa awaryjności wolwerina?
Jak z serwisowaniem obu maszyn na terenie wlkp.?
Jest ktoś z okolicy z kim można by o tym porozmawiać i się czegoś dowiedzieć lub zobaczyć jak owe maszyny się zachowują na żywo?

Jako totalny laik jeśli chodzi o motory a tym bardziej quady wdzięczny bym był za każde możliwe informacje które pomogą mi zdecydować się na konkretny sprzęt. By uzmysłowić Wam stopień mojej znajomości nadmienię że nie wiem dokładnie jak wygląda zmiana biegów dźwignią w TRX czy motocylku :P
Wiedze mechaniczną mam ale w 100% z dziedziny samochodowej niestety.

Awatar użytkownika
Adam Wieczorek
Moderator
Quad:: Suzuki KQ 700 2007r
Imię: Adam
Kontakt:

Re: honda trx 400-450r czy yamaha wolwerine 450

Post autor: Adam Wieczorek » ndz 23 mar, 2014

Yamaha Wolverine to pierwszy quad jakim jeździłem i własnie od tego się zaczęło. Co do samej maszyny to bardzo dobry i niezawodny sprzęt, silnik od Kodiaka/Grizzly 450 skrzynia CVT poza wymianą paska jak już sie zużyje na ogół bezobsługowa, wiadome wszystko sie zużywa. Musisz sobie odpowiedzieć jak ma ten sprzęt być użytkowany, TRX to quad bardziej sportowy, więc jeśli zamierzasz uskuteczniać szybkie latanie i trochę skoków to jak najbardziej. Yamaha to sprzęt bardzo uniwersalny, czyli bez konkretnego przeznaczenia. Automat i napęd 4x4 moim zdaniem bardzo przydatne, jest to quad którym pojedziesz wszędzie jednak bez extremu, radzi sobie w średnim błotku, bokami i na kołach też polatasz a i podwórko odśnieżysz. Jeśli chodzi o walory mechaniczne i tak bym wybrał Yamahę, a co do użyteczności to już twoje upodobania.
:I love Quadowe Bezdroża:
Najlepsze imprezy tylko z Quadowe Bezdroża. Wejdź i sprawdź

EmilT4

Zasadniczo amatorsko. O typowym sporcie nawet nie myślę tylko od czasu do czasu jakieś wypady na poligon. Taka odskocznia od codziennego życia.
Rodzinka nie dawno zakupiła sobie dwa modele Grizzly chyba 700 czy 800 ale nie miałem okazji tym jeździć.
Szczerze to nawet nie wiem czego się spodziewać po quadach.
Kiedyś dosiadałem KOMAR-a 3 i wyjechał mi spod tyłka :P takie mam właśnie doświadczenia z jednośladami.
Nie ukrywam że filmiki na youtube wyglądają na całkiem dobrą zabawę.
Tak to się zaczęło.
Rodzinka kupiła, ja obejrzałem kilka filmików, trochę poczytałem i też zapragnąłem tematu spróbować.
Jak wspomniałem tylko amatorsko (za stary jestem na zawody ;) ) a teren to na chwilę obecną tylko poligon w Biedrusku, bo innych miejsc jeszcze nie poznałem.

Też tak myślałem nad wolverinem ale cena zdecydowanie większa niż trx-a.
Trx-a można dostać już poniżej 10tys. zł a wolverina próżno szukać w tym przedziale.
Dlatego liczę na Waszą pomoc.
Mam nadzieję że do tego czasu zdążę sprzedać auto i koszta zakupu quada się zmniejszą ;)

To zrobiło na mnie wrażenie
https://www.youtube.com/watch?v=rWYg58lcid8

Awatar użytkownika
Adam Wieczorek
Moderator
Kontakt:

Zacznę od filmiku, w którym nic strasznego nie ma, utopienie quada bez snorkli to raczej norma przy zabawach w wodzie.
Jeśli chcesz mieć pojazd ogólnie do zabawy w terenie to bardziej polecam ci 4x4 tym bardziej że jak mówisz umiejętności nie wiele. Yamaha mechanicznie to jedne z najlepszych quadów, polecam jednak rozeznać się w takich maszynach jak Kodiak/Grizzly 400 lub 450, Suzuki Eiger 400, Suzuki Vinson 500, może być jeszcze Bruin 350. Nie ograniczaj sie do jednego modelu, ważniejsze jest znalezienie quada w db stanie technicznym.

EmilT4

wgmparkot pisze:Nie ograniczaj sie do jednego modelu, ważniejsze jest znalezienie quada w db stanie technicznym.
Trudno się z tym nie zgodzić. Tu jednak pojawia się problem. Tak jak przy aucie wiem czego i gdzie szukać tak przy quadzie jest to już nie lada problem dla mnie.

Póki co opieram się na allegro, otomoto czy tablicy. Kilka ogłoszeń tam jest ale w większości ceny są ponad 10.000zł.

Macie może jakieś upatrzone giełdy?
Może coś zza granicy?
Może jakieś komisy w kraju?
I co najważniejsze osoby które się znają z regionu lub serwisy w regionie które potrafią pomóc w określeniu stanu prawnego i mechanicznego quada?

Awatar użytkownika
Adam Wieczorek
Moderator
Kontakt:

Niestety zostaje ci jedynie śledzenie ogłoszeń na tych portalach lub giełdy tu na forum, kupno używanego quada trochę zajmuje więc nie zrażaj się i nie kupuj aby szybciej. Szukaj też maszyny zarejestrowanej u nas w kraju, nie słuchaj żadnych pajacy że już papiery gotowe wszystko opłacone i gotowe do rejestracji, tylko rejestracja na samochodowy inny, białe blachy i dowód z max 15KW. Jak znajdziesz jakieś ogłoszenie ciekawe wstaw na forum pomożemy w ocenie.

EmilT4

Znalazłem takie ogłoszenie Waszego forumowicza.
Póki co nie mam innych informacji prócz to co na forum i w ogłoszeniu.
Możecie powiedzieć coś więcej o tym sprzęcie?
http://tablica.pl/oferta/yamaha-wolverine-450-4x4-zarejestrowany-quad-nie-grizzly-nie-honda-CID5-ID524Vd.html#6f9db2660a

Awatar użytkownika
Iguana Team
Moderator
Quad:: Miśki dwa - G7 & 350 IRS
Imię: Jaro
Kontakt:

Post autor: Iguana Team » ndz 23 mar, 2014

Wyskakuje, że ogłoszenie nieaktualne. Ale pewnie za 10k poszła.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jakiego quada wybrać...”