HONDA RINCON 650 - mocne zgrzyty przy właczaniu biegów !!

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
Awatar użytkownika
djmp9
Quad:: www.minikoparkawroclaw.pl
Imię: www.minikoparka.hekko.pl
Kontakt:

HONDA RINCON 650 - mocne zgrzyty przy właczaniu biegów !!

Post autor: djmp9 » wt 27 lis, 2007

witam. kupiłem Honde RINCON z 2005 r, i gdy właczam biegi to strasznie zgrzyta skrzynia biegów, obroty raczej sa odpowiednie...co to moze byc ?? jak juz sie wrzuci to jest ok.. normalnie pomyka... aha i po wrzuceniu biegu odrazu jedzie ;/ .. jaki tam powinno sie olej lac ?? i ile ?? z góry dziekuje za pomoc
HONDA RINCON 650 2005 r
ITP T7 12' + ITP Mud Lite XTR 26'

HONDA RANCHER 400 4x4 2004 r

Awatar użytkownika
Romulus
Quad:: Nie ma. Bo nie mogę jeździć
Imię: Roman

Post autor: Romulus » wt 27 lis, 2007

Olej to Motul 5100 ester 10w40 4t. wymiana to 2,7 litra. Sprawdzasz stan na ciepłym silniku około 1 min po zgaszeniu na wykręconym bagnecie. Zgrzytanie i jazdę od razu po wrzuceniu biegu powinna załatwić regulacja ale upewnij się, że masz dobre obroty bo z opisanego zachowania stawiałbym właśnie na podwyższone obroty. Zmniejsz je i zobacz czy to pomoże, śruba regulacyjna jest po prawej stronie gaźnika na przedłużeniu, jak zajrzysz pod zbiornik powinieneś ją zauważyć. Jeżeli ta śruba nie pomoże, może być coś przestawione w gaźniku (poziom paliwa).

Awatar użytkownika
djmp9
Kontakt:

Dzieki za odpowiedz... czyli zgrzytanie spowodowane jest obrotami ?.. hmm a jest mozliwosc ze cos jest uszkodzone w silniku ? na jakiej zasadzie działa naped w RINCONIE ? jest to pompa olejowa taka jak w FOREMANIE 500 ?? czy jakies inne rozwiazanie.. wymienie olej i zobacze co sie dzieje...
HONDA RINCON 650 2005 r

Awatar użytkownika
Romulus
Quad:: Nie ma. Bo nie mogę jeździć
Imię: Roman

Post autor: Romulus » wt 27 lis, 2007

Może być spowodowane obrotami i od tego bym zaczął. Nie wiem jaka jest pompa olejowa w foremanie 500, ale w rinconie konverter spręża olej i przenosi napęd na wałki, tył na stałe a przód po dopięciu i dlatego bardzo ważna jest zarówno jakość oleju jak i jego poziom.
Po ogólnych objawach które opisałeś nie sądzę by było coś uszkodzone ani w silniku ani w konverterze, wymień olej, filtr, wyreguluj obroty i sprawdź co się dzieje.

Awatar użytkownika
djmp9
Kontakt:

ok dzieki... wyreguluje obroty.. zmienie olej i dam znać ....
HONDA RINCON 650 2005 r

Awatar użytkownika
djmp9
Kontakt:

Post autor: djmp9 » sob 01 gru, 2007

wymiana oleju... i regulacja gażnika pomogły.. tylko ze gaznik cos jest chyba uszkodzony bo czasem nierówno pracuje/... i w ogóle nie potrzebuje ssania na zimnym silnu do pierwszego odpalenia, to chyba nie jest normalne ?? gdy załoze inny gaznik wszystko jest idealnie, pracuje równo... co moze byc w nim zepsute?? wyczysciłem go i nic
HONDA RINCON 650 2005 r

błotniak
Quad:: rincon 650
Imię: dawid

Re: HONDA RINCON 650 - mocne zgrzyty przy właczaniu biegów !

Post autor: błotniak » śr 06 kwie, 2011

siema.czytam tak te rady i sam juz niewiem.jest tak.mam rincona z 2005 r 650 trx,mam cos podobnego do twojego problemu ale mój jest odrobine inny.
jak odpalam na ssaniu chodzi ok,popyrka sobie ale jak wbijam bieg do przodu to zgrzyta,tak jest tylko podczas wbijania do przodu biegu,luz i wsteczny chodza ok.miałem tez tak że jak sie kopałem w błocie na wysokich obrotach to wybiło mi bieg na luz,czasem nie wykrywa mi biegu t.co to może byc,oddac na serwis jak myslicie??z góry dzieki za odp.

Awatar użytkownika
Pingwin Legnica
PingwinSquad
Quad:: osiołek :)
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: Pingwin Legnica » śr 27 kwie, 2011

błotniak pisze:siema.czytam tak te rady i sam juz niewiem.jest tak.mam rincona z 2005 r 650 trx,mam cos podobnego do twojego problemu ale mój jest odrobine inny.
jak odpalam na ssaniu chodzi ok,popyrka sobie ale jak wbijam bieg do przodu to zgrzyta,tak jest tylko podczas wbijania do przodu biegu,luz i wsteczny chodza ok.miałem tez tak że jak sie kopałem w błocie na wysokich obrotach to wybiło mi bieg na luz,czasem nie wykrywa mi biegu t.co to może byc,oddac na serwis jak myslicie??z góry dzieki za odp.
zdejmij zbiornik a pod nim ukaże się linka od biegów

wyreguluj tak aby delikatnie zgrzytało lub wcale nie zgrzytało na biegu do przodu i do tyłu, po równo

linka ma prawo się wyciągnąć

na 100 % pomoże
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl

Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś

w trakcie szukania nowego kierunku...

MISZ
Quad:: Honda trx 650 rincon

Post autor: MISZ » śr 07 wrz, 2016

witam jestem świeżym posiadaczem quada hondy trx 650 rincon. i mam wiele pytań czy w tej hondzie zmienia się w jakiś sposub olej w skrzyni i ewentualnie ile i jaki

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Post autor: Ikar » śr 07 wrz, 2016

Zmienia, sposup jest jeden - 4 litry Motul 5100 10W40 + filtr do tego. Lejemy około 3,8 litra, olej z silnika zasila też skrzynię
Ozo Drapers Squad

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”