G700 szarpie podczas jednostajnej jazdy - pomocy

Wasze doświadczenia i problemy z quadami Yamaha Grizzly 550/660/700
ODPOWIEDZ
shuwar
Quad:: Yamaha Grizzly 700
Imię: Łukasz

G700 szarpie podczas jednostajnej jazdy - pomocy

Post autor: shuwar » ndz 25 kwie, 2010

Witam!

Mam problem z moim G700. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny szarpania podczas jednostajnej jazdy. Oto lista symptomów:

1. Szarpanie jest odczuwalne tylko na twardym podłożu jadąc jednostajnie.
2. Najbardziej jest odczuwalne przy prędkości ok25km/h.
3. W miarę przyspieszania szarpanie słabnie ale wzrasta jego częstotliwość wprost proporcjonalnie do prędkości jazdy. Np przy 44km/h częstotliwość jest 2x większa niż przy 22km/h.
4. Jadąc na równym ale miękkim podłożu (zaorane i talerzowane pole) szarpanie jest prawie nieodczuwalne.
5. Szarpanie jest tez odczuwalne podczas hamowania silnikiem np z prędkości 50 do 20km/h i jego częstotliwość spada wraz ze spadkiem prędkości.
6. Podczas mocnego przyspieszania szarpania nie odczuwam.
7. Podczas jazdy z większa prędkością np 80km/h, szarpanie jest praktycznie nieodczuwalne ale słychać po pracy sinika, że jednak nadal występuje tylko jego częstotliwość jest około 4x wyższa niż przy 20km/h

Opiszę jeszcze trochę dokładnie samo szarpanie. Kiedy jest najbardziej odczuwalne wtedy cały quad lekko się buja do przodu i do tyłu (coś jakby przyspieszał i przyhamowywał co chwilę lub jakby koła były jajowate). Bujanie jest delikatne ale wyraźnie odczuwalne. Słychać to tez po pracy silnika w trakcie jazdy (a może jednak bardziej po pracy układu przeniesienia napędu). Silnik na luzie pracuje idealnie i równo niezależnie od obrotów. Co ważne szarpanie jest takie samo i zawsze przy tej samej prędkości niezależnie od tego czy jedziemy na biegu H czy L (na L silnik ma wyższe obroty).

Czy ktoś spotkał się już z takim problemem?
Co może być przyczyną?
Czy mogę podejrzewać koła/opony (Mam felgi ITP z oponami Maxxis Bighorn lekko zużyte)?
Czy są jakieś elementy w sprzęgle, skrzyni, czy na wałkach, które mogą być przyczyną?

Dodam tylko, że quada zakupiłem w takim stanie i nie wiem po czy to się mogło stać. Poza tym felerem quad jest w stanie bdb. Przebieg 2300km.
Jest teraz świeżo po wymianie olejów itp.

Proszę o rady...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Yamaha Grizzly 550/660/700”