Eglmotor lyda 203-1 nie odpala

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
ODPOWIEDZ
uire
Quad:: Lucky Star Sp300
Imię: Adam

Eglmotor lyda 203-1 nie odpala

Post autor: uire » wt 26 lut, 2013

Witam,
odziedziczyłem quada z problemem ciężkiego odpalania - chociaż mi się wcale nie udało go odpalić. Poprzedni właściciel twierdził że quad ciężko odpalał, jednak jak już odpalił to jeździł bez zarzutu.

Więc tak, zacznijmy od tego że iskra jest. Bak wyciągnąłem, wyczyściłem, wymieniłem przewody paliwowe, sprawdziłem drożność kranika i filtru paliwa - wszystko OK. Gaźnik rozkręciłem i wyczyściłem. Kupiłem nową świecę, wyregulowałem zawory.

Efekt bez zmian - mogę kręcić rozrusznikiem do bólu a quad nie odpali. Zauważyłem jednak kilka szczegółów - podczas kręcenia rozrusznikiem quad "kopci" z tłumika, oraz czasami słychać eksplozję - wydobywa się wtedy dziwny zapach i dym z okolic silnika (nie dałem rady dopatrzeć się skąd dokładnie) lub po prostu eksploduje coś z wydechu.

Przebieg quada to 1600km. Kompresja wydaje się jakby była, ale zamówiłem manometr i jak przyjdzie to sprawdzę napewno.

Macie może jakiś pomysł jak przywrócić go do życia? Coś jeszcze sprawdzać, czy mam ściągać cylinder? Czy w tych quadach zapłon jest ustawiany? A może rozrząd mógł się przestawić?

Awatar użytkownika
Marines
Moderator
Quad:: Czerwony...
Imię: Marcin

Re: Eglmotor lyda 203-1 nie odpala

Post autor: Marines » wt 26 lut, 2013

Przypadłość quada z rozregulowanymi zaworami - ciężko odpala i klepie na zimnym.
"Są rzeczy, które trzeba zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi. Nie próbuje się ich usprawiedliwiać. Są nie do usprawiedliwienia. Po prostu się je robi. A potem zapomina."
NAPRAWIAM QUADY I MOTOROWERY - BYDGOSZCZ I OKOLICE

uire

Post autor: uire » śr 27 lut, 2013

Zawory regulowałem a quad dalej nie odpalał. Ale odkryłem, że w pozycji "T", gdzie zawory powinny się mijać, wcale się nie mijają - zawór wydechowy jest w pełni otwarty, więc przestawiony jest chyba rozrząd. Jak go tylko ustawić, skoro silnik jest na popychaczach?

Tak wyglądają zawory w pozycji "T":

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5v8JcDiZgAY[/youtube]

Przyszedł dzisiaj zamówiony tester kompresji, niestety w quadzie mogłem przyłożyć tylko gumową końcówkę więc wynik może być niewłaściwy, ale pokazało mi się maksymalnie 8 atm więc przy tylu silnik powinien jeszcze odpalić..

Obrazek

http://imageshack.us/photo/my-images/14 ... 205703.jpg

Odkręciłem pokrywę magneta, chciałem sprawdzić czy klin nadal jest, i okazało się że jest na swoim miejscu, ale zobaczcie co znalazłem w silniku:

Obrazek

http://imageshack.us/photo/my-images/42 ... 194308.jpg

Ogólnie w quadzie wszystkie śruby wyglądają na ruszane, łącznie z tą od wału, cała pokrywa była na silikon i 2 śruby były zupełnie inne. Był podobno wcześniej u jakichś "mechaników" ale chyba prędzej rzeźników... Potrzymali quada miesiąc i oddali niesprawnego.

Awatar użytkownika
Marines
Moderator
Quad:: Czerwony...
Imię: Marcin

Post autor: Marines » czw 28 lut, 2013

Niestety nie miałem okazji rozbierać quada na popychaczach i trudno mi powiedzieć cokolwiek więcej. Ktoś pisał, że boczna śruba, której próżno szukać w maszynach z łańcuchem jest śrubą regulującą rozrząd/popychacze, ale nie mam zielonego pojęcia czy tak jest.
"Są rzeczy, które trzeba zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi. Nie próbuje się ich usprawiedliwiać. Są nie do usprawiedliwienia. Po prostu się je robi. A potem zapomina."
NAPRAWIAM QUADY I MOTOROWERY - BYDGOSZCZ I OKOLICE

uire

Post autor: uire » czw 28 lut, 2013

Marines, faktycznie, jest taka duża dziwna śruba z boku cylindra, może to to, ale kręcić bez dowiedzenia się jak to działa to bez sensu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”