EGL Mad Max 250 - co to jest za element?

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Apiekarenka
Quad:: EGL Motor Mad Max 250
Imię: Artur
Kontakt:

EGL Mad Max 250 - co to jest za element?

Post autor: Apiekarenka » pt 03 sty, 2014

Witam,

Zauważyłem dzisiaj w swoim EGLu Mad Max 250, że mam przytopiony od wydechu jakiś plastikowy element. Jest on zamontowany na wężu gumowym i idzie od silnika chyba do filtra powietrza. Element ten na poniższym rysunku oznaczony jest numerem 1.

Obrazek

Uprzejmie proszę o podpowiedź co to jest za ustrojstwo i do czego służy. Czy wypalona mała w tym dziurka ma jakiś negatywny wpływ?.

Drugie pytanie dotyczy śrubki oznaczonej na rysunku numerem 2. Czy jest to śrubka od wolnych obrotów?

Trzecie pytanie: Odpalam quada na ssaniu. Pali od pierwszego strzału. Później muszę już dodawać minimalnie gazu i schodzić z ssania. Jak wyłączę ssanie to przez ok 2-3 minuty muszę dodawać delikatnie gazu, żeby quad nie zgasł. Później się nagrzewa i obroty silnika ma 1100-1200. Czy obroty biegu jałowego nie powinny być ustawione na ok. 1400? Wtedy nie będę musiał dodawać gazu przez 2-3 minuty?

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź...
Pozdrawiam

Artur P.
gg: 440087

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc

Re: EGL Mad Max 250 - co to jest za element?

Post autor: Ikar » sob 04 sty, 2014

1 wygląda to na jakąś odme ale ciężko stwierdzić
2 to srubka od regulacji mieszanki
3 miałem to samo 3 lata temu w aeonie, czyszczenie filtra powietrza, gaznika i jego regulacja rozwiązuje problem.
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
Apiekarenka
Kontakt:

Post autor: Apiekarenka » sob 04 sty, 2014

1) też obstawiam, że jest to jakaś odma.
2) tą śrubą reguluje się właśnie obroty jałowe. Znalazłem już w sieci opis. Skład mieszanki jest po prawej stronie od spodu-widoczne na zdjęciu.
3) jutro zakleję dziurkę w odmie, podkręcę obroty z 1100-1200 na ok. 1400-1500 i mam nadzieję, że będzie już dobrze :-)
Pozdrawiam

Artur P.

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc

Post autor: Ikar » sob 04 sty, 2014

Jeśli maszynka jest w automacie mogą wystąpić problemy ze zmianą biegów, skorzystaj z mojego poradnika i wyreguluj gaźnik. W 99% to jest właśnie przyczyna.

Polecam : nasze gaźniki są bardzo podobne :)
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
Apiekarenka
Kontakt:

Post autor: Apiekarenka » sob 04 sty, 2014

Dzisiaj na spokojnie przyjrzałem się quadzikowi.
1) jest to odma jak sądzę służąca do odpowietrzenia skrzyni biegów.
2) Srubka nr. 2 jest od regulacji biegu jałowego. Rzeczywiście obroty były za niskie na rozgrzanym silniku 1100-1200. Teraz ustawiłem na 1400-1500. Przy następnej jeździe sprawdzę jak odpala na zimnym silniku.
3) Dzisiaj zobaczyłem jedną nieprawidłowość. Brakuje przewodu łączącego gaźnik z obudową filtra powietrza. Jak sie nie mylę to węzyk ten nazywa się podciśnieniowy. Co się stanie jak dokupie ten węzyk i go założę. Zmaleje moc i zmniejszą się obroty?
Pozdrawiam

Artur P.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”