Dokładne mapy GPS Giżycko i okolica

Gdzie jeździć, wyposażenie ridera, wyposażenie atv-ki, rejestracja, import quadów, przepisy prawne, prawo jazdy, nawigacja...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darksmile

Dokładne mapy GPS Giżycko i okolica

Post autor: darksmile » wt 13 sty, 2009

GPSów uzywam rzadko. Jezeli już to przyklejam pożyczona maszynę i latam po niemieckich autostradach więc moja wiedza na ten temat jest minimalna.

Od jakiegoś czasu jednak poszukuje odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

Będę miał odbiornik Garmina i potrzebuje mieć w nim jak najbardziej dokładną mapę obejmująca obszar Mikołajki-Giżycko-Orzysz +ok. 15-20 km.

Chciałbym, żeby była to mapa, na której będzie widać jak najlepiej leśne i polne drogi, żeby po 10 km jazdy szutrem nie okazało się, że na końcu jest rzeczka nie do przebycia.

Czy coś takiego istnieje. Jezeli tak, to czy ktoś nie znający się na sprzęcie, nie mający czasu, umiejętności ani ochoty na zabawe w konwertowanie skanów i inne dziwne czynności :D jest w stanie wgrac to sobie w GPS i ruszyć do lasu.

temat będzie aktualny w wakacje, jednak pytam teraz, bo pamiętam, że jesienią takiego problemu nie udało mi się rozwiązać w 2 miesiące.

Dodam, że latam sportowym quadem i brnięcie przez rzeczki/bagna odpada. Szczególnie, ze będę miał napięty harmonogram i muszę mieć pewność, że przejadę.

zapisywanie sladów będzie dodatkowym atutem.

Z góry dziękuję, za łopatologiczne wyjaśnienie mi nurtujących mnie kwestii. Czytałem gpsmaniaka, ale to jakaś czarna magia :D

MaciekP

Post autor: MaciekP » śr 14 sty, 2009

Z komercyjnych map na Garmina , najdokładniejszy jest City Navigator. Dla tego obszaru niezła jest tez GPMAPA TOPO 2.

Szukaj map topograficznych na MAPCENTER i MAPCENTER2.

http://mapcenter2.cgpsmapper.com/
http://mapcenter.cgpsmapper.com/

Zakładam, ze masz Garmina i zainstalowanego Mapsource's

Awatar użytkownika
darksmile

Post autor: darksmile » czw 15 sty, 2009

A w miarę krok po kroku? Garmina będę miał.

Czyli pobieram mapsource, szukam sobie gdzieś map-na tej stronie ich nie ma, i... ?

MaciekP

Post autor: MaciekP » czw 15 sty, 2009

poczytaj jednak trochę GPSMANIAKa i forum www.garniak.pl.

Mapsource dostajesz z Garminem. Mapy instalujesz na komputerze i przenosisz do Gamina zwykle za pomocą Mapsource w ktorym się instalują. Kup właśiwy GPS na quada. To ma znaczenie.

Awatar użytkownika
darksmile

Post autor: darksmile » czw 15 sty, 2009

Ja go pożycze. Dowolny, najlepszy.

Tylko czy mam instalowac dowolne mapy na gps, czy konwertować jakieś sztabówki. A to przerasta moje mozliwości obawiam sie.

Maniaka czytałem-czarna magia :D

Awatar użytkownika
TomekD

Post autor: TomekD » pt 16 sty, 2009

Z darmowych stron zgrywasz mapy na kompa (np. Topo 8) o ile obejmuje twoj obszar) a potem wgrywasz to na kartę pamieci GPSa i odpalasz i po robocie - do obczajenia w 15 minut, własnie to robiłem teraz na 60csx i jest git.
KQ750axi

Awatar użytkownika
darksmile

Post autor: darksmile » pt 16 sty, 2009

a czy ktoś w tych okolicach latał z gpmapa topo. Sa tam wszsytkie lesne drózki i ścieżynki :D

i skąd ja pobrac za darmo? :D

MaciekP

Post autor: MaciekP » pn 19 sty, 2009

GPMAPA TOPO 2.04 ma wiele zalet:
1. ma bardzo dużo POI, czyli zaznaczonych punktow charakterystycznych
2. MA dużo szlaków rowerowych i pieszych
3. Ma zaznaczone lasy
4. Ma warstwice

WADY:
Ma mało dróg bitych, szutrowych

Najlepsza mapą jest cały czas CitiNavigator bo ma niesamowita ilość dróg bitych, których nigdzie indziej nie znajdziesz, ale ma słabą kategoryzację dróg, ma mało POI i nie ma zadnych informacji topo, typu rzeki, lasu itp.

Obie mapy są płatne i do kupienia.

Wiele map topo jest na MAPCENTER i MAPCENTER2 w oraz na ump.waw.pl i GPSMANIAK.com. Te sa DARMOWE.

MaciekP

Post autor: MaciekP » pn 19 sty, 2009

nawet relatywnie stara wersja CityNavigator 9NT oferuje sporo. W wersji 2008 polepszono glownie kategoryzację dróg. Najnowszej 2009 jeszcze nie widziałem.
Załączniki
gizycko.JPG

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niezbędnik quadowca”