Czy osoby niepełnoletnie mogą startować w przeprawówkach?

Gdzie jeździć, wyposażenie ridera, wyposażenie atv-ki, rejestracja, import quadów, przepisy prawne, prawo jazdy, nawigacja...
Awatar użytkownika
Pawel-Pol
Kontakt:

Post autor: Pawel-Pol » śr 12 wrz, 2007

Nie widziałem tego tematu, a dotyczy mnie on bezpośrednio. Mam 14 lat i całą pierwszą część sezonu przeprawowego przejechałem (oprócz Poland Trophy ) z wynikiem moim zdaniem zadowalającym.Nie jeździłem sam, bo z bratem (21lat) . Pewnie zaraz pojawią się opinie że to brat jechał moim quadem, nie było tak.
EJSTOBER:
13 lat to troche smieszny wiek na quada a co dopiero na start w rajdach, ciężkich rajdach przeprawowych.Pewnie by Cię nawet mamusia nie puściła. :lol:Zejdź na ziemię oglądaj zdięcia i ćwicz ćwicz, prawicę czy cokolwiek :twisted:
Wypowiedzi tego typu wg mnie są obrażające i przykre.

Rzeczywiście 13 lat to mało jak na quada ( i to jeszcze 4x4 o dużej pojemności). Ja zaczynałem mając 11 lat na Foremanie 450. Pełną kontrolę nad quadem poczułem po jakiś 2 latach jeźdzenia, nabierając siły i umiejętności. I trzeba przyznać że na początku od prawdziwego terenu trzymałem się z daleka. Teraz wiem co potrafię ja i co potrafi mój quad . Jeżeli uważam że dla mnie jest za trudno lub nie chcę gdzieś wieżdzać to poprostu nie wieżdzam.
Romulus:
Pamiętajcie też, że często na rajdach trzeba wyjechać na drogę publiczną a taką drogą osoby niepełnoletnie (bez prawka B1) mogą poruszać się pojazdami silnikowymi o pojemności nie większej niż 50 cm3, i to pod warunkiem że mają kartę motorowerową. I samo to dyskwalifikuje ich udział w imprezach typu nazwijmy to otwartymi w odróżnieniu od imprez na zamkniętych torach typu CC.
m.in. dlatego zmieniam sprzęt na 4x2 żeby "legalnie" startować w cross country (pisałem juz o tym w innym temacie, ponieważ nie wiedziałem o istnieniu tego) Rzeczywiście to jest bardzo poważny problem jeśli chodzi o starty w tego typu rajdach.
Ostatnio zmieniony czw 13 wrz, 2007 przez Pawel-Pol, łącznie zmieniany 1 raz.

Malisz

Post autor: Malisz » wt 25 wrz, 2007

BRAWO DLA CIEBIE PAWEŁ!!

Też mam 14 lat i jeżdżę na quadzie już sporo czasu....

W teren się nie pcham ... wolę rajdy quadowe innego typu (Szutrowa droga parę zakrętów i hopek) np. przez godzinę kto więcej okrążeń

Jestem jeszcze moim zdaniem za mały żeby wsiadać się na przeprawówke jak narazie 200 ccm na zawieszeniu Yamaha Blaster mi wystarczy:) :D
[size=75]QUAD Jest Bogiem | OFFROAD Nałogiem |CROSS Zabawą | SKUTER Podstawą|

SPRZEDAM CPI GTR 2005r. 694-378-108 OKAZJA![/size]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niezbędnik quadowca”