Ciśnienie w oponach ITP XTR 26"

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Arecki
Moderator
Kontakt:

Ciśnienie w oponach ITP XTR 26"

Post autor: Arecki » wt 19 cze, 2007

... Może ktoś już analizował jakie powinno być ciśnienie w oponach ITP XTR 26" na alufelgach ITP C-series 7 przy nieco rozbudowanym quadzie co powoduje dodatkowe obciążenia opon?
Wyciągarka, osłony, kufry.... Ustalając że całość z kołami i resztą to waga quada ok. 400 kg.
Jakie faktycznie zapodać ciśnienia w oponach tego typu...? Czy warto inwestować w gazowe mieszanki szlachetne niż normalne powietrze?
Ciekaw jestem Waszych doświadczeń i opinii...
.:GALEON:.

Awatar użytkownika
Krzysztof Wronowski

Post autor: Krzysztof Wronowski » wt 19 cze, 2007

Ciśnienie powinno się wahać od 0,25 do 0,40 w zależności od warunków w jakich porusza się pojazd czyli piasek i miękkie podłoże niższe ciśnienie , twarde i kamieniste - wyższe.
3fun - bo quady są naszą pasją

MaciekP

Post autor: MaciekP » wt 19 cze, 2007

Zwykle używałem 0.4atm przód, 0.35ATM tył. To działało dobrze. Teraz mam duużo twardsze gumy Carlisle ACT X/LR i zmniejszyłem ciśnienie do 0.3ATM, bo było za twardo.
Kiedy jednak jeździsz baaardzo przeprawowo i stajesz na stopniu na ostrych trawesach, lepiej dac wiecej, bo wchodzi pich i trawa pomiędzy felge a oponę i schodzi powietrze a może i opona z felgi.

W błocie obniz cisnienie do ok 0.25atm

iras

Post autor: iras » śr 20 cze, 2007

Tu można przeliczyć potrzebne ciśnienie w oponach http://www.wildroad.pl/opony_cisnienie.html

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”