Cfka 500 Long misa olejowa mokra czy sucha ?
- leon00712
- Quad:: Cf moto 500
- Imię: Łukasz
Cfka 500 Long misa olejowa mokra czy sucha ?
Cześć ,panowie mam pytanie jaką ma misę olejową cfka 500 ,mokra czy sucha ?
Pytam dlatego że dziś spadłem do rowu i praktycznie cfka była prawie na jednym boku przewrócona i silnik chodził około 1 h ? boję się że silnik mógł się troszkę zatrzeć...
Znajomy przyjechał mi pomóc grizzli 700 i Big Bear 250 i wyciągaliśmy go na wyłączonym silniku ale i tak w połowie wyciągania go odpaliłem.Na początku miał problem ale odpalił.Znajomy mi mówił że nic jej nie ma bo silnik fajnie równo pracował po wyciągnięcu ale boje się że mogło jej coś to zaszkodzić ...
Co sądzicie o tym panowie ?
Pytam dlatego że dziś spadłem do rowu i praktycznie cfka była prawie na jednym boku przewrócona i silnik chodził około 1 h ? boję się że silnik mógł się troszkę zatrzeć...
Znajomy przyjechał mi pomóc grizzli 700 i Big Bear 250 i wyciągaliśmy go na wyłączonym silniku ale i tak w połowie wyciągania go odpaliłem.Na początku miał problem ale odpalił.Znajomy mi mówił że nic jej nie ma bo silnik fajnie równo pracował po wyciągnięcu ale boje się że mogło jej coś to zaszkodzić ...
Co sądzicie o tym panowie ?
Re: Cfka 500 Long misa olejowa mokra czy sucha ?
CFka ma mokra miskę.
Ciężko zapalał bo leżał na boku. Norma w gaźniku.
Umartwianie się teraz nic nie da. Trudno powiedzieć bo nie wiemy jak on leżał. Jeździj i obserwuj/słuchaj IMO. Tylko ciekawi mnie dlaczego go nie wyłączyliście od razu?
Ciężko zapalał bo leżał na boku. Norma w gaźniku.
Umartwianie się teraz nic nie da. Trudno powiedzieć bo nie wiemy jak on leżał. Jeździj i obserwuj/słuchaj IMO. Tylko ciekawi mnie dlaczego go nie wyłączyliście od razu?
V2.....sound of madness
- leon00712
Dlatego że starałem się go sam wytargać ale po 1 h no po prostu się nie dało ,było później tylko gorzej ... I poszedłem do znajomego po pomoc.A powiedz mi jakie mogą być oznaki troszkę zawartego silnika ? Bo praktycznie głos pracy jego się nie zmienił ani na mocy nie stracił .... Mam tylko nadzieje że bebechy są zdrowe ...
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
Próbowałeś zwalić na koła i nie zgasiłeś go?
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Nie ma co się straszyć na razie
Jeździj tylko olej kontroluj.
Jeździj tylko olej kontroluj.
V2.....sound of madness
- leon00712
Dziś odpaliłem go bez większych problemów ,rozmawiałem z moim mechanikiem od quadów i mówił że pierwsze oznaki to że nie chce za bardzo odpalić i jak go odpalisz to z wydychu lecą takie fioletowe spaliny i oczywiści inna praca silnika.Wszystko wskazuje na to że jest zdrowy .Człowiek uczy się na błędach ,których ja napewno już nie popełnie
"Próbowałeś zwalić na koła i nie zgasiłeś go?" Wiesz byłem sam a on był bokiem w dużym rowie i miałem duży problemem go samemu wytargać .... Byłem świadomy tego ale myślałem że uda się go wydostać... Za duży kąt był do drzewa i nie mogłem użyć wyciągarki.
Tak wygładał na początku pożniej był już bokiem leżał w rowie
"Próbowałeś zwalić na koła i nie zgasiłeś go?" Wiesz byłem sam a on był bokiem w dużym rowie i miałem duży problemem go samemu wytargać .... Byłem świadomy tego ale myślałem że uda się go wydostać... Za duży kąt był do drzewa i nie mogłem użyć wyciągarki.
Tak wygładał na początku pożniej był już bokiem leżał w rowie
- rzeznikczek
- Quad:: CF Moto 500 BE, 550. X8 :D
- Imię: Robert
łomik 1.5m polecam, wbijasz pod kątem 60* i można sie ratować, na bok wyciagarką ciagniesz , a jak za tył to dużo linek i ręczna wyciagarka uratuje życie , taka jak do wciagania łódek na przyczepke tanie a dobre rozwiązania, ja też sam smigam i czasem w bagnie bez drzew siąde i bida
- leon00712
Bardzo dobry pomysł !! ,Wyciągarkę ręczną zamocować na tył cfki i człowiek zabezpieczony Wyciągarka z Dragon Wintch 800kg zamówiona ,100 zł razem z przesyłką więc nie ma tego dużo
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
Powodzenia - szczególnie w zimęrzeznikczek pisze:łomik 1.5m polecam, wbijasz pod kątem 60* i można sie ratować, na bok wyciagarką ciagniesz
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
Tak jest jak się jeździ samemu raz, że jest do kitu bo w wiele najcięższych miejsc się nie pchasz z obawy, że tam zostaniesz a co ważniejsze ze względów bezpieczeństwa jest słabo. Ale nie każdy ma dobrego kompana.leon00712 pisze:Bardzo dobry pomysł !! ,Wyciągarkę ręczną zamocować na tył cfki i człowiek zabezpieczony Wyciągarka z Dragon Wintch 800kg zamówiona ,100 zł razem z przesyłką więc nie ma tego dużo
Ja na Twoim miejscu tę małą nową wyciągarkę bym nie montował na stałe tylko dorobił masywne uszy aby można np założyć na tylny hak czy na rury bagażnika z boku np. Woziłbym ją normalnie przykręconą jakimiś masywnymi "motylkami" lub czymś podobnym do bagażnika któregoś, co pozwalałoby szybko odkręcać i montować w innym miejscu. Założyłbym do niej jakieś po 5 m kabli z klemami aby podpinać się pod kable przedniej wyciągarki albo prosto pod aku (tu jeszcze włącznik wyciągarki na kablu by trzeba wtedy dać). Dołożyłbym ze 30 m liny na bagażnik i wtedy czułbym się trochę bezpieczniej samemu jeżdżąc.
A co do tego rowu on chyba tam zupełnie na boku nie leżał co? Raczej bokiem ale po skosie bardziej bym obstawiał...czy się mylę?
V2.....sound of madness