CF MOTO X8 ULEPSZENIA ITP:

Wasze doświadczenia i pytania związane z quadami CF Moto
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Re: CF MOTO X8 ULEPSZENIA ITP:

Post autor: oolsztyniak » sob 04 sty, 2014

Nie tam mi się wkleiło gdzie trzeba ;-)

Ja dziś u siebie trochę podłubałem :-)
DSC_0803.jpg
Całkiem nowiuśki Dragon 3500

Poprzednia wyciągarka została zdemontowana a jutro jedzie do "naprawy".
Niestety od nowości była jakaś wada - nie można wyłączyć wolnego biegu.
Wyciągarki po prostu nie można zasprzęglić :idea:

Przy okazji ją rozebrałem i nasmarowałem od środka, poczyściłem.
W sumie nie wyglądała źle od środka.

Do tego - co polecam wszystkim tym co jeżdżą po zmierzchu wersją z 13 roku i powyżej :mrgreen: - przyciemnić zegar :idea:

I proszę :mrgreen: :aparat:
Skromny detal a na prawdę cieszy oko, jak nowy quad :oklaski: 8)
DSC_0801.jpg
No i podświetlenie
DSC_0802.jpg
I na koniec kalamitki i czyszczenie :mrgreen:
DSC_0804.jpg
Klocków już niewiele, na przeglądzie na pewno do wymiany.
W niedziele traska, później SPA dla quada, porządne mycie i plakowanie, a w tygodniu na przegląd :-)

Zastanawiam się czy sobie lamp z tyłu nie przyciemnić :D
Nie ma to jak urlop :-)
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Wojtek_Szczecin
Quad:: był chinol a teraz szukam....
Imię: Wojtek

Post autor: Wojtek_Szczecin » wt 07 sty, 2014

Witam serdecznie Szanownych Raiderów :D

Na wstępie pragnę się przedstawić , Mam na imię Wojtek oraz pochodzę ze Szczecina z zawodu jestem informatykiem :).

Koledzy "zmoora" oraz "olsztyniak" powinni mnie kojarzyć a to dlatego ,że to z ich udziałem stałem się posiadaczem sprzętu o nazwie CF MOTO X8 :). Przypuszczam , że Panowie Zmora oraz olsztyniak mogą wstępnie nie skojarzyć, dlatego dla przypomnienia podaję tytuł wątku, który znajduję się na konkurencyjnym forum, które brzmi: X8_X7_Czy Kymco 500 Irs .

Serdecznie chciałem Panowie Wam podziękować bo poszedłem za ciosem i tydzień przed świętami nabyłem ów pojazd i póki co jestem wniebowzięty :) .Miałem już wcześniej napisać podziękowania ale trochę miałem zamieszania , ponieważ na świat przychodził potomek , więc musiałem na jakiś czas odpuścić. Na daną chwilę quad postawiony jest w serwisie bo 100km i przechodzi pierwszy przegląd. Wiem , że trochę off-top ale tu Was najwięcej :) i dlatego tu zagadnąłem ,żeby się z Wami przywitać.

W załączeniu foty sprzętu po drugiej jeździe:
IMAG0409m.jpg
IMAG0410m.jpg

Awatar użytkownika
Zmora1966
Quadowa Grupa Południe
Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
Imię: Sławek
Kontakt:

Post autor: Zmora1966 » wt 07 sty, 2014

Oczywiście że Cię kojarzymy jak również zażartą Naszą dyskusję z użytkownikami innych tzw. Lepszych maszyn.
Cieszę że jesteś zadowolony i myślę że jak będziesz dbał o maszynę to dostrzeżesz wiele jej pozytywów. Zapraszam do udziału w dyskusji na tym forum bo jak widzisz CFkowicze się tu przenieśli z różnych względów.

Osobiście zapraszam też do obserwacji stron ZaZu (stopka moja) gdyż tam też można znaleźć dużo na temat CFki,
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl

:I love QUADOWA GRUPA POŁUDNIE:

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r

Post autor: oolsztyniak » wt 07 sty, 2014

Wojtek - witamy :-)
Postawisz flaszke i po sprawie :lol:
No i gratulacje wybrania najlepszego quada z możliwych :ok:
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Wojtek_Szczecin

Post autor: Wojtek_Szczecin » wt 07 sty, 2014

Sławek , śledzę namiętnie Twój profil na fejsie.

Od razu jak już się przywitałem to chciałem zapytać o coś Pana Andrzeja bo jest jeden temat ,który trochę mnie trapi

1.) W sumie quadem przejechałem się 3 razy w trasy ok. 30-35 km ale bez żadnych jakiś ostrych jazd, przeważnie były to drogi leśne oraz asfalt. Na drogach leśnych trochę kałuż ale naprawdę malutkich bez żadnych ekstremów. Po przejażdżce spłukałem go myjką ciśnieniową i zauważyłem ,że na tłumiku jest spory osad rdzy. Na fotce, którą wkleiłem jest nawet trochę widoczne. Czy to normalna przypadłość?, bo trochę szybko wg. mnie. Jutro serwis ma zrobić zdjęcia bo sami stwierdzili ,że trochę szybko i podesłać do importera ale trochę jestem tym zaniepokojony.

2) Czy quadem można wykonywać skręty na zablokowanym dyfrze? Czy w ogóle jest to zabronione ? żadnych nawet łuków itd.

3.) Na początku serwis kazał bawić mi się ile wlezie włączeniem napędów na 4 , blok dyfra itd. i tak robiłem. Jedna rzecz mnie zaciekawiła , że po przejechaniu np. 1 km na 4x4 po zatrzymaniu i przełączeniu na 2x4 ikona na ekranie utrzymuje się nadal i czasem znika po przejechaniu paru metrów. Po dłuższej przejażdżce znika dopiero jak szarpnę gazem i to samo tyczy się przy wyłączeniu dyfra. Po prostu muszę się zatrzymać wyłączyć dyfer oraz np. napęd z 4 na 2 i szarpnąć ,wtedy gaśnie od razu. Pytanie , czy to kwestia czujnika?, Czy nie wyrządzę w ten sposób żadnych szkód ,tym szarpnięciem?

4.) Przy pierwszej przejażdżce po przejechaniu 10 km , zatrzymałem się ale nie wyłączyłem silnika i na wolnych obrotach zaczęła migać kontrolka oleju po dodaniu minimalnie gazu znikała ale , kiedy obroty wróciły na swój poziom znowu migała , w panice wróciłem do domu ale na przełomie kolejnych 70 km problem już się nie pojawił. Martwić czy nie?? :D

5.) Czy możecie Panowie wskazać kilka podstawowych niezbędnych prac , które powinienem wykonywać między przeglądami?? Wiem ,że wszystko jest tu napisane np. smarowanie kalamitek (nie wiem ,czy dobrze napisałem) ale chodzi mi o wyodrębnienie takiej podstawy ,który użytkownik o umiarkowanych umiejętnościach będzie umiał i powinien robić przy sprzęcie.

Ponadto , pragnę przeprosić za off top ale to już ostatnie moje złamanie przepisów ;) , po prostu na gorąco chciałem zapytać o te podstawy a wydaję mi się, że w tym wątku najszybciej znajdę odpowiedzi. Mam nadzieję, że nikogo tym nie urażę, tym bardziej ,że żółtodziób ;)

Witaj raz jeszcze oolsztyniak - oczywiście, że flaszkę postawię i podtrzymuję zaprosiny do Szczecina , wtedy będzie dużo flaszek ;)

Awatar użytkownika
robertw77
Quad:: CF MOTO X8 Terralander
Imię: Robert

Post autor: robertw77 » śr 08 sty, 2014

Smialo możesz skrecacc z zalaczonym 4X4, ale gdy masz 4X4 Difflok to już jest ciężko i ja raczej nie krece wtedy kierownica tylko powoli do przodu... :I love QUADZIK:

Czasem tak jest ze kontrolka gasnie dopiero po chwili wiec to nie jest problem..zawsze gdy zalaczasz 4X4 to raczej się zatrzymuj tak samo gdy rozlaczasz tez się zatrzymaj ,jest to wtedy bezpieczniej dla dyferencjalu..
:I love CF MOTO:

Sprawdz poziom oleju, na forum było opisane ze niektórzy mieli problem z ZAWORKIEM CISNIENIA OLEJU i to była przyczyna ze się kontrolka swieci, u mnie jak na razie tak się nie dzieje a już jest na liczniku 2500km przebiegu
:oklaski: :oklaski: :oklaski:

Poczytaj forum tam znajdziesz odpowiedzi odnośnie eksploatacji i ciekawostki związane z użytkowaniem i ulepszeniem sprzeta ,sam trochę tez opisałem z moich doswiadczen co zrobiłem w swoim quadzie żeby go usprawnić i itp... :I love CF MOTO: :I love CF MOTO:

Awatar użytkownika
DIABLO_W
DIABLO TEAM ZGIERZ
Quad:: CF MOTO 1000 OVERLAND,CF MOTO 1000 ,CF MOTO 850. CAN-AM 1000XTP & CF MOTO X8 EPS ,ACCESS 700EFI , CECTEK 500EFI I CF MOTO500
Imię: Andrzej

Post autor: DIABLO_W » śr 08 sty, 2014

Witam i odp: ci na twoje pytania :)
1) nalot rdzy na tłumik to jest normalne .
2) na zablokowanym dyferencjale jest ZABRONIONE SKRĘCANIE
3) kontrolka załaczenia napędu gaśnie później bo jeszcze się nie rozłaczył napęd i dobrze przy tej czynności ruszyć kierownicą w prawo i lewo i dopiero ruszyć
4) tak sprawdź stan oleju w silniku na początek i obserwuj czy zjawisko się nasila , jeżeli tak to zgłoś się z tym problemem do serwisu a oni wymienią owy ZAWOREK
5) tak poczytaj poszperaj forum bo jest tu wiele informacji na ten temat .
Pozdrawiam
DIABLO TEAM ZGIERZ & ATV SWEDEN :) https://www.facebook.com/pages/CF-MOTO-Polska/833411190006502?fref=ts

Awatar użytkownika
alfadraw
Quad:: CF MOTO 800-2

Post autor: alfadraw » śr 08 sty, 2014

Wojtek jak chcesz się czegoś dowiedzieć to pisz do mnie. Jestem z polic mogę ci wszystko pokazać i wytłumaczyć. Możemy się spotkać, jak chcesz to my jeździmy co tydzień ekipą z polic w połowie drogi do szczecina to będziesz miał blisko. Jak coś to pisz na priwa i podam ci do siebie numer

Wojtek_Szczecin

Post autor: Wojtek_Szczecin » śr 08 sty, 2014

Dziekuję Panowie, za wszelkie uwagi. Z tym tłumikiem to przyznam szczerze, że nieco ździwiony jestem bo osad jest dość mocny , w moim poprzednim chinolu marki ATV :) nie wyglądał tak nawet po roku a sam serwisant potwierdził moje wątpliwości. Czyli mam co robić na weekendzik - malowanie tłumika :) i odrazu przyjżę mu się dokładniej.

Co do oleju to sprawdzałem poziom zaraz po zdarzeniu i było ok a sam problem więcej się nie pojawił, wiec na razie nie wpadam w panikę.

Pozdr Wojtek

Wojtek_Szczecin

Post autor: Wojtek_Szczecin » śr 08 sty, 2014

alfadraw pisze:Wojtek jak chcesz się czegoś dowiedzieć to pisz do mnie. Jestem z polic mogę ci wszystko pokazać i wytłumaczyć. Możemy się spotkać, jak chcesz to my jeździmy co tydzień ekipą z polic w połowie drogi do szczecina to będziesz miał blisko. Jak coś to pisz na priwa i podam ci do siebie numer

Hej, napisałem na PW, daj znać jakby nie doszło.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CF Moto”