CF moto X8 terralander cieknie olej , pęknięty karter
-
- Quad:: brak
- Imię: Adrian
CF moto X8 terralander cieknie olej , pęknięty karter
Witam, W moim Cf moto terralander 800 wyciekł olej . a stało się to tak :
Wyjeżdzając z garażu cofałem, wrzuciłem bieg przejechałem 8 metrów. i plama oleju na polbruku. szybko zgasiłem go. odkręciłem maskownice od spodu i patrze a w silniku tam gdzie skrzynia biegów jest pęknięcie (kreska) na mniej więcej 5 cm. No i moje życie legło w gruzach.
za tydzien quad jedzie do mechanika..
kupiłem już uszczelki które wyniosły mnie 800zł za wszystkie..
jak myślicie co to może być ?
Coś poważnego ?
i czy warto to naprawiać ?
Wyjeżdzając z garażu cofałem, wrzuciłem bieg przejechałem 8 metrów. i plama oleju na polbruku. szybko zgasiłem go. odkręciłem maskownice od spodu i patrze a w silniku tam gdzie skrzynia biegów jest pęknięcie (kreska) na mniej więcej 5 cm. No i moje życie legło w gruzach.
za tydzien quad jedzie do mechanika..
kupiłem już uszczelki które wyniosły mnie 800zł za wszystkie..
jak myślicie co to może być ?
Coś poważnego ?
i czy warto to naprawiać ?
- Zmora1966
- Quadowa Grupa Południe
- Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
- Imię: Sławek
- Kontakt:
Re: CF moto X8 terralander cieknie olej , pęknięty karter
karter sam od siebie nie pęka... nie przywaliłeś w coś? Masz osłony dołu?
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl

www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl

-
nic nie przywaliłem, osłona jest plastikowa. lecz ta osłona jest cała !!
jedynie co to biegi troche cięzko wchodziły, raz sie jakby zacieły i trzeba było mocniej pociągnąc, ale jak juz sie pociągneło to wchodziły bardzo leciutko .
jedynie co to biegi troche cięzko wchodziły, raz sie jakby zacieły i trzeba było mocniej pociągnąc, ale jak juz sie pociągneło to wchodziły bardzo leciutko .
Ostatnio zmieniony pn 24 lis, 2014 przez oolsztyniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post pod postem
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
Dziwna sprawa.
Quad na gwarancji?
Jesteś w stanie zrobić zdjęcia tego pęknięcia?
Olej poszedł cały?
Quad na gwarancji?
Jesteś w stanie zrobić zdjęcia tego pęknięcia?
Olej poszedł cały?
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc

był CF Moto 800

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
-
niestety gwarancji nie ma, zdjęcia jutro wrzuce.
a olej to dokładnie 5 litrow poszło , bo podłożyłem taką własnie bańke i cała się napełniła.
Dodam że nie było bardzo duzego zgrzytnięcia, moze jakieś lekkie było ale wydawało mi sie to narmalne,
a jest to możliwe ze pekł bo odrazu na zimnym został odpalony , wrzucony wsteczny i gaz ?
a olej to dokładnie 5 litrow poszło , bo podłożyłem taką własnie bańke i cała się napełniła.
Dodam że nie było bardzo duzego zgrzytnięcia, moze jakieś lekkie było ale wydawało mi sie to narmalne,
a jest to możliwe ze pekł bo odrazu na zimnym został odpalony , wrzucony wsteczny i gaz ?
Ostatnio zmieniony pn 24 lis, 2014 przez oolsztyniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma takiej możliwości. Pęknięcie karteru albo głowicy następuje w kilku przypadkach najczęstsze z nich to :
- wada konstrukcyjna
- nagła zmiana temperatury - np rozgrzany silnik problemy z chłodzeniem - wyparowała woda z chłodnicy i tu nagle mechanik specjalista dolewa zimnej wody i odpala silnik
Samo z siebie nic nie pęka chyba że miałeś w garażu + 30 a wyjechałeś na - 200
- wada konstrukcyjna
- nagła zmiana temperatury - np rozgrzany silnik problemy z chłodzeniem - wyparowała woda z chłodnicy i tu nagle mechanik specjalista dolewa zimnej wody i odpala silnik

Samo z siebie nic nie pęka chyba że miałeś w garażu + 30 a wyjechałeś na - 200

Ozo Drapers Squad
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
I to może być problem, jeśli faktycznie wylało się 5 litrów oleju to było go za dużo w silniku.gandzior27 pisze:a olej to dokładnie 5 litrow poszło , bo podłożyłem taką własnie bańke i cała się napełniła.
Oleju do silnika wchodzi około 3,8 litra, jak miałeś go za dużo o około litr to efekt opisałeś w pierwszym poście.
A do tego jeśli była
I pełna bańka 5 litrów to ile ty tego oleju miałeś w silniku?gandzior27 pisze: plama oleju na polbruku.

Wysokie ciśnienie i nadmiar oleju mógł rozsadzić Ci karter.
Ciśnienie znalazło sobie najsłabszy punkt i silnik wyrzygał olej.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc

był CF Moto 800

Team Father&Son
Łukasz nie zgodzę się - zbyt duża ilość oleju nie powinna rozsadzić silnika. Prędzej wywaliłoby wszystko do airboxa albo odmą.
Czy cfmoto ma osobny olej do skrzyni biegów, czy skrzynia jest zintegrowana z silnikiem ?
Czy cfmoto ma osobny olej do skrzyni biegów, czy skrzynia jest zintegrowana z silnikiem ?
Ozo Drapers Squad
-
- Quad:: renegade 570 xxc , był cf x8 ,cf 500 , lucky star 400shineray 250-9c
- Imię: Wojtek
Jeden olej zintegrowana , nadmiar by wywaliło odmą ,mało prawdopodobne że od nadmiaru oleju, jak kupiłeś używkę to może już był pęknięty ?
-
ech na zdjęciu widac nie kreske ale duzy obszar pęknięcia ;//
Raczej za duzo nie było bo dzis patrzyłem to cała bańka to nie była jakieś 3/4 bo tam miałem jeszcze zamoczoną szmate i to sie tylko wydawało ze 5 litrów jest..
a i przed tym całym zjawiskiem po odpaleniu zakopcił przez 7 sekund. i normalnie chodził.. cofanko no i juz wiadomo.
Zdjęcie w załączniku. piszczie czy sie dodało..
Quad uzywka kupiony, lezał po tej stronie gdzie skrzynia biegów i miał wygiętą tą wajche wraz z mocowaniami, ale jest to wszystko nowe kupione.
Raczej za duzo nie było bo dzis patrzyłem to cała bańka to nie była jakieś 3/4 bo tam miałem jeszcze zamoczoną szmate i to sie tylko wydawało ze 5 litrów jest..
a i przed tym całym zjawiskiem po odpaleniu zakopcił przez 7 sekund. i normalnie chodził.. cofanko no i juz wiadomo.
Zdjęcie w załączniku. piszczie czy sie dodało..
Quad uzywka kupiony, lezał po tej stronie gdzie skrzynia biegów i miał wygiętą tą wajche wraz z mocowaniami, ale jest to wszystko nowe kupione.