cf moto x8 nie odpala
cf moto x8 nie odpala
Witam
Sprawa dotyczy cf moto x8 .
Silnik nie chce odpalic .
Dodam ze elektryka , przekaznik rozruchowy, aku jak i sam rozrusznik sa sprawne w 100 % .
Przy odpalaniu z guzika słychac strzelanie przekaznika co okazało sie nie słabym aku itp tylko oporem z jakim musi sie zmierzyć rozrusznik by rozkrecic silnik .
Wiec rozkreciłem obudowe silnika z obu stron , zakreciłem reka wariatorem (chyba tak to sie zwie) i zauwazyłem ze do tylu moge krecic bez wiekszego wysiłku lecz do przodu (w strone rozruchu) opór jest na tyle duzy ze trzeba sie troche wysilic , lecz sa takie momenty ze delikatnie cos tam puszcza i iprzez chwile idzie leciutko wiec pomyslałem ze moze przy tym lekkim luzie dam rade go odpalic i efekt jest taki ze wtedy rozrusznik zakreci ale tylko przez chwilke dopóki nie dostanie tego oporu ....
Wie ktos co moze powodowac ten opór ? moze cos pekło w srodku?..... eh
Sprawa dotyczy cf moto x8 .
Silnik nie chce odpalic .
Dodam ze elektryka , przekaznik rozruchowy, aku jak i sam rozrusznik sa sprawne w 100 % .
Przy odpalaniu z guzika słychac strzelanie przekaznika co okazało sie nie słabym aku itp tylko oporem z jakim musi sie zmierzyć rozrusznik by rozkrecic silnik .
Wiec rozkreciłem obudowe silnika z obu stron , zakreciłem reka wariatorem (chyba tak to sie zwie) i zauwazyłem ze do tylu moge krecic bez wiekszego wysiłku lecz do przodu (w strone rozruchu) opór jest na tyle duzy ze trzeba sie troche wysilic , lecz sa takie momenty ze delikatnie cos tam puszcza i iprzez chwile idzie leciutko wiec pomyslałem ze moze przy tym lekkim luzie dam rade go odpalic i efekt jest taki ze wtedy rozrusznik zakreci ale tylko przez chwilke dopóki nie dostanie tego oporu ....
Wie ktos co moze powodowac ten opór ? moze cos pekło w srodku?..... eh
- Paulus71
- Quad:: Renia 1000 XXC
- Imię: Paweł
Re: cf moto x8 nie odpala
Opór powoduje sprężanie.
Sprawdź dokładnie napięcie na aku oraz czy klemy oraz przewody masowe są dobrze przykrecone.
Sprawdź dokładnie napięcie na aku oraz czy klemy oraz przewody masowe są dobrze przykrecone.
mods in progress :-)
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
Strzelanie przekaźnika może dowodzić tego, że jest uszkodzony.
Zewrzyj plus z minusem za pomocą klucza i wtedy zobacz czy zakręci.
Zewrzyj plus z minusem za pomocą klucza i wtedy zobacz czy zakręci.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
- DIABLO_W
- DIABLO TEAM ZGIERZ
- Quad:: CF MOTO 1000 OVERLAND,CF MOTO 1000 ,CF MOTO 850. CAN-AM 1000XTP & CF MOTO X8 EPS ,ACCESS 700EFI , CECTEK 500EFI I CF MOTO500
- Imię: Andrzej
Ty oolsztyniak sam sobie zewrzyj + z -oolsztyniak pisze:Zewrzyj plus z minusem za pomocą klucza i wtedy zobacz czy zakręci.
Przyczyn może być parę sam owy przekaźnik lub coś z zapłonem np: przestawiony rozrząd itp. jak nie masz kolego wiedzy to możesz sobie z tym nie poradzić i najlepiej oddać sprzęt temu co ma pojecie że wie co i jak sprawdzić i naprawić
DIABLO TEAM ZGIERZ & ATV SWEDEN https://www.facebook.com/pages/CF-MOTO-Polska/833411190006502?fref=ts
- oolsztyniak
- Moderator
W 500 robiłem to kilka razy i było elegancko.DIABLO_W pisze:Ty oolsztyniak sam sobie zewrzyj + z -oolsztyniak pisze:Zewrzyj plus z minusem za pomocą klucza i wtedy zobacz czy zakręci.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
- Tomek_LS500cb
- Quad:: lucky star 500cb
- Imię: Tomek
Olsztyniak to nie jest +i -.... to jest +i+ ... to jest rozlaczenie obiegu + i poprostu po ich zwarciu napiecie plynie do rozrusznika... a te tykanie przekaznika to albo uszkodzony przekaznik albo za slabe napiecie na aku...
Sprawdz jeszcze czy jak podepniesz go kablami np do samochodu czy wtedy odpali
Sprawdz jeszcze czy jak podepniesz go kablami np do samochodu czy wtedy odpali
- oolsztyniak
- Moderator
No o to mi właśnie chodziło
Zewrzeć dwie śruby na przekaźniku od rozrusznika
Zewrzeć dwie śruby na przekaźniku od rozrusznika
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
- DIABLO_W
- DIABLO TEAM ZGIERZ
- Quad:: CF MOTO 1000 OVERLAND,CF MOTO 1000 ,CF MOTO 850. CAN-AM 1000XTP & CF MOTO X8 EPS ,ACCESS 700EFI , CECTEK 500EFI I CF MOTO500
Ja zanim tak bym zrobił to sprawdził bym co nieco leżeli wolisz tak jak radzą ci , to ok już twoja sprawa.
DIABLO TEAM ZGIERZ & ATV SWEDEN https://www.facebook.com/pages/CF-MOTO-Polska/833411190006502?fref=ts
- Tomek_LS500cb
- Quad:: lucky star 500cb
- Imię: Tomek
Diablo_W jezeli cyka przekaznik po nacisnieciu startera i nie kreci to co moze miec do tego przestawiony rozrzad albo zaplon???DIABLO_W pisze:Ja zanim tak bym zrobił to sprawdził bym co nieco leżeli wolisz tak jak radzą ci , to ok już twoja sprawa.
- DIABLO_W
- DIABLO TEAM ZGIERZ
Jeżeli przestawiony jest rozrząd to robi się efekt kolizyjny i rozrusznik nie ma siły przekręcić ot to