CF MOTO do agroturystyki i pracy w gospodarstwie.

Wasze doświadczenia i pytania związane z quadami CF Moto
Awatar użytkownika
michauuu
Quad:: CF MOTO 500
Imię: Michał

CF MOTO do agroturystyki i pracy w gospodarstwie.

Post autor: michauuu » ndz 24 sty, 2016

Cześć!
Nazywam się Michał i przede wszystkim pragnę podziękować osobom udzielającym się na tym forum. Stworzyliście niesamowitą skarbnicę wiedzy! Szacuneczek :)
Prowadzę z rodzinką agroturystykę i małe gosp. rolne. Skupiamy się na przyjmowaniu grup dzieci na różne fajne zajęcia. A, że od dawien dawna marzyłem o quadzie to pomyślałem żeby taki kupić jako atrakcja i osiołek roboczy do gospodarstwa. :) Udało mi się to jakoś wytłumaczyć żonie i.. od środy jestem właścicielem CF MOTO 500 long. :)
Szerokości!!!
Ostatnio zmieniony ndz 24 sty, 2016 przez michauuu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
michauuu

Re: CF MOTO do agroturystyki i pracy w gospodarstwie.

O to moja wspaniała maszyna!
P1090673.JPG
Będę moją Mandarynę dostosowywać do prac w gospodarstwie.
1. Modyfikacja haku, teraz jest za blisko zamocowany do quada, problem opisany jest tu:
hak-w-cf500-t13966.html
Może znacie rozwiązanie tego problemu? :)
2. Szukam solidnych osłon (orurowanie) na przód i tył. Może ktoś ma jakieś namiary na producenta, sprzedawcę?
3. Szukam dużego kosza/basket na przód by bez problemu przewozić, siekiery, piły do drzewa, bańki z paliwem, olejem itp. Macie jakiś pomysły co można wykorzystać? Widziałem na necie baskety za 600zł, ale może da się zastosować jakiś zamiennik?
4. Zastanawiam się jak prawnie można rozwiązać sprawię jazdy quadem z przyczepką po drogach publicznych. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia?
5. Szukam fajnego szperacza, podłączanego do gniazdka zapalniczki, na kablu z możliwością odczepienia od mocowania i wzięcia do łapki. Znalazłem coś takiego, tylko, że nie wygląda to światełko zbytnio solidnie...
http://atv-expert.com.pl/p724,szperacz- ... 5w-h3.html
A poza tym CF-MOTO bardzo ładnie śmiga! :) Jedynie co mi trochę nie odpowiada to długie odpalanie na zimnym, ale chyba gaźnikowce tak mają.

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Post autor: Ikar » ndz 24 sty, 2016

4. Kolega ma wbity hak w dowodzie z całą instalacją :) więc można tylko trzeba kilka rzeczy przerobić

Próbowałeś odpalać ze ssaniem ?
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
michauuu

Dzięki Ikar za odpowiedź.

4. Tak, będę miał wbity hak z instalacją w dowód tylko na razie nie podjeżdżam na stację kontroli, bo sól na drogach. ;) Na naklejce/tabliczce blisko haka jest informacja o uciągu max 350kg oraz masie przypadającej na hak max 15kg. I pytanie jest takie: jaką mogę przyczepę ciągnąć by policja się nie czepła? Mam towarówkę dmc 750kg. Z takim zestawem będę chciał m.in być zaopatrzeniowcem na wycieczkach rowerowych, konnych itp.

Z odpalaniem to jeszcze muszę popróbować, włączam ssanie, daję troszkę gazu. Popyrka sobie i gaśnie. Nie jest to taka brzytewka... Może muszę się jeszcze z Mandarynką zapoznać. :)

Robsson
Quad:: canam

Post autor: Robsson » ndz 24 sty, 2016

michauuu pisze: Z odpalaniem to jeszcze muszę popróbować, włączam ssanie, daję troszkę gazu. Popyrka sobie i gaśnie. Nie jest to taka brzytewka... Może muszę się jeszcze z Mandarynką zapoznać. :)
Lekko zdejmij mu ssanie po chwili na 1/2. Ale one tak mają że czasami pyrkają na nim, czasami same odpalają na nim, a czasami trzeba i do odpalenia i do pracy na ssaniu cyngla pogładzić. Taka cecha produktu ;)
V2.....sound of madness :twisted:

Norek01
Quad:: CF Moto x8 camo
Imię: Łukasz

Post autor: Norek01 » ndz 24 sty, 2016

Część. Pamiętaj aby przyczepę ciągnąć na biegu L
Ponieważ H = się koszty :)
ja gdy mialem 500 to w czasie powodzi ciaglem tonę piachu poworkowanego na przyczepie jeszcze było 7 strażaków i 2 osoby na quadzie wody tak do polowy opony i szedł idealnie. I quad do dziś jeździ bez awarii u nowego właściciela :) chociaż nie polecam takich obciążeń zaznaczenia ze przyczepa była 2-osiowa to tez quada odciazyla jego zadaniem było tylko ciągnąć . Oczywiście strażaków potrzeba wspierać bo to fajne pomocne chłopaki

Awatar użytkownika
Ranid
Quad:: CF Moto 500 long [był Grizzli 700]]
Imię: Mirek

Post autor: Ranid » pn 25 sty, 2016

Teraz na zimę podkręć obroty silnika,koło gażnika jest śruba w takiej gumowej rurce,można też wsadzić cięńki śrubokręt przez kratkę koło lewej nogi.

dzik_waw

Post autor: dzik_waw » pn 25 sty, 2016

Co do świateł to polecam Chiny, jednak jeśli znajdziesz coś ciekawego to przeszukaj allegro bo to jest ruletka- raz sprowadzisz coś 2-3 razy taniej, a innym razem wyjdziesz w najlepszym przypadku na zero. Chociaż tendencja jest raczej taka, że nie stracisz ;)

Awatar użytkownika
atomboy

Post autor: atomboy » pt 05 lut, 2016

celuj w ledy cree, mam w solidnej obudowie i nie żałuję. Kolega kupił coś taniego świeciło dobrze owszem ale obudowa była z jakiegoś ABSu i po pół roku tyrania miał już całą lampę połataną klejami. Też miałem ciężkie odpalanie nawet na ssaniu na początku ale później zwyczajnie problem znikł i nawet przy -16c odpala za pierwszym razem.

Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Post autor: DKfan » pt 05 lut, 2016

michauuu pisze: 2. Szukam solidnych osłon (orurowanie) na przód i tył. Może ktoś ma jakieś namiary na producenta, sprzedawcę?
Niestety głównym producentem będziesz Ty i spawacz z któym nawiążesz znajomość. Produktow dedykowany brak, kiedyś widziałem coś do CF500 ale ceny były astronomiczne. Pozostaje więc kupienie uniwersalnych bumperów i przeróbka ze spawaczem ich mocowań.
http://allegro.pl/bumper-tylny-zderzak- ... 35402.html
http://allegro.pl/zderzak-przod-bumper- ... 90219.html
michauuu pisze: 3. Szukam dużego kosza/basket na przód by bez problemu przewozić, siekiery, piły do drzewa, bańki z paliwem, olejem itp. Macie jakiś pomysły co można wykorzystać? Widziałem na necie baskety za 600zł, ale może da się zastosować jakiś zamiennik?
Podobna rada jak powyżej, wyspawanie takiego kosza samemu z cienkich profili zdecydowanie obniży koszt, co więcej zrobisz produkt dopasowany do Twojego quada, możesz wymyślić mocowania które umożliwią szybki demontaż. Gotowy kosz na pewno również będzie wymagał dostosowania.
Na koniec dasz do malowania proszkowego i bedzie to super estetyczne.
michauuu pisze: 5. Szukam fajnego szperacza, podłączanego do gniazdka zapalniczki, na kablu z możliwością odczepienia od mocowania i wzięcia do łapki. Znalazłem coś takiego, tylko, że nie wygląda to światełko zbytnio solidnie...
http://atv-expert.com.pl/p724,szperacz- ... 5w-h3.html
Proponuję Ci coś takiego, lampa ruchoma ze zmienną wiązką światła. Wejście na zapalniczkę możesz sam dorobić. Kupić wtyczkę i dolutować kable
http://www.masterled.pl/lampa-robocza-h ... iatla.html
Wersja bez zmiennej optyki ale z rączką
]http://www.masterled.pl/lampa-robocza-1 ... kat-1.html
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

ODPOWIEDZ

Wróć do „CF Moto”