Maćku - nie jest tak wcale dramatycznie, a i perspektywa samego przelotu przez KPN nie jest aż taka tragiczna - o ile sam bardzo rozległy teren całego terytorium Parku zna się coś kolwiek więcej niż z perspektywy wypoczynku na szlaku rowerowym...
Dramaturgia przelecenia przez Park skraca się m.in. do faktu, iż np. przez KPN prowadzi z Błonia asfaltowa droga nr 579 do Kazunia... Jest kilka szutrowych dróg dostępnych dla ruchu publicznego, kilkadziesiąt mniejszych prawie polnych dróg i "ścieżek" dostępnych dla kołowego ruchu lokalnego... Poza szlakami rowerowymi i pieszymi na terenach zalesionych - które jak sądzę miałeś na myśli - bez niczyjej zgody i zupełnie legalnie śmiało można polatać, nie czyniąc spustoszeń i bez tzw. przegięć...
Tylko jazda po szutrowych czy polnych, ale nadal drogach na quadzie przeprawowym to nie jest to co ja akurat lubię najbardziej...
Wspomniane zaś przeze mnie tereny należące do tzw. III strefy ochronnej, to najczęściej rozległe pola, łąki, tereny piaszczyste, nieurodzaje lub też oddane przez "zasiedzenie" tereny prywatne - najczęściej działki lub pola uprawne... Na obrzeżach tej strefy znajduje się wiele ciekawych terenów, po których swobodnie, nikomu nie przeszkadzając śmiało można BY polatać - z tym że w moim przypadku wszystko chcę załatwić zupełnie legalnie.
Pomimo, że jest to jeden z większych Parków Narodowych "kwitnie" tu również i to na dużą skalę preceder powszechnie nazywany "kłusownictwem". Dotyczy on tak samej zwierzyny jak i nielegalnej wycinki drzew, o dzikich wysypiskach, wszelkiej maści świństw chemicznych, składów opon, etc. - nie wspomnę...
W obronie przed takimi działaniami, wsparcia dla ochrony Parku i w zamian za mozliwość legalnej jazdy na quadzie rozmawiam z władzami KPN'u.
Więc jak widzisz nie trzeba wcale ryć i huczeć quadami po lesie, ale nie znaczy to wcale że nie mozna nimi pojeździć po terenie Kampinowskiego Parku Narodowego...
A i na rowery serdecznie zapraszam - z chęcią pojeżdżę razem z Tobą...
![Very Happy :D](https://quadzik.pl/forum/images/smilies/icon_biggrin.gif)
.:GALEON:.