Bicie opon ITP 27

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
Awatar użytkownika
marcin82m

Bicie opon ITP 27

Post autor: marcin82m » pn 08 lut, 2010

Niedawno zakupiłem opony nowe ITP MudLite 27, Oponki fajnie sie sprawują, lecz niestety podczas jazdy po asfalcie od prędkości 40 km/h zaczynają bardzo mocno bić. Na tyle mocno że ciężko jest taką prędkość utrzymać :? Jak się jedzie to nawet widać gołym okiem że nie trzymają swojej osi.
Zwróciłem się z tym problemem do sprzedawcy to odpowiedział mi że to nie są opony na asfalt tylko na błoto i to jest normalne, lecz moj kolega ma identyczne i nie miał nigdy takich problemów. Próbowałem je wyważać lecz niestety musiałbym zalożyć ciężarki po 70 gram na oponę a to troche sporo.
Może ktoś się spotkał z podobnym problemem a może te opony są jakieś wadliwe? Prośba o opinie.

Awatar użytkownika
PIOTR_15
Lucky ATV Team

Post autor: PIOTR_15 » pn 08 lut, 2010

możesz mieć luz na końcówce drążka, kolega ma w kawie takie opony i też narzeka że przy 40 i więcej bije po łapach, u mnie tak samo tylko trochę przy większej prędkości, i tak praktycznie u każdego, ten typ tak ma.

Awatar użytkownika
tobiash

Post autor: tobiash » pn 08 lut, 2010

Kolega kupił nowe opony Big Horn z felgami i miał bicie pionowe w jednym kole, złożył reklamacje jednak w odpowiedzi odpisali to samo, że to nie są opony do szybkiej jazdy tylko w ciężki teren. Drugi kolega natomiast ma takie same opony w "Renacie" i pociska bez bicia 130km/h. Napisał zażalenie do odpowiedzi na reklamację i wymieniają mu na nowe. Jedynie co mogę poradzić to walcz z producentami!! Zdarzają się trefne egzemplarze jak wszędzie i jeśli racja jest po Twojej stronie (usterka jest tylko i wyłącznie w oponie) to muszą uwzględnić reklamację.

Awatar użytkownika
marcin82m

luzow na drazkach nie mam, felgi tez sa proste... Moze jest jeszcze jakis sposob zeby poprawic ich wlasciwosci? moze jakos moga sie ulozyc?

Awatar użytkownika
tobiash

Same się nie ułożą, jest to jedna opona czy dwie, jest to bicie pionowe czy boczne? Niech ściągną u "męczy gumy" i założą jeszcze raz. A na asfalt polecam pirelki ;-) hehe

Awatar użytkownika
marcin82m

jest to bicie boczne... jak jade to golym okiem widze jak mi lata na boki opona wiec jest to spore odchylenie... myslisz ze zdjecie i ponowne zalozenie opon moze cos pomoc? w sumie zakladal mi te oponyjakis debil bo zajelo to jemu 1,5 godziny :nerwus:

Awatar użytkownika
marcin82m

sa to 3 albo 4 opony:/ na asfalt nie potrzebuje opon bo smigam przewaznie po bagnach... ale na te bagna czesto trzeba dojechac kawalek asfaltem...

Awatar użytkownika
tobiash

Jak jest boczne i widać gołym okiem to coś mi się zdaje, że musisz zmienić serwis ogumienia :lol:

Awatar użytkownika
marcin82m

Sadzisz ze istnieje mozliwosc zlego zalozenia opon?? mimo ze sie tocza i powietrza im nie brakuje?? :)

Awatar użytkownika
tobiash

Post autor: tobiash » wt 09 lut, 2010

Jeśli sądzisz, że felgi masz proste, nie masz nigdzie luzów to zrzuć opony z felg i załóż ponownie dla upewnienia się przed reklamacją.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”