![Obrazek](http://images31.fotosik.pl/25/9da1df3fca5f6143med.jpg)
Akcja
- Krzysztof Wronowski
- Krzysztof Wronowski
![Obrazek](http://www.um.warszawa.pl/v_syrenka/zielona/zdjecia/30_14.gif)
Rezerwaty Wyspy Zawadowskie i Ławice Kiełpińskie objęto ochroną jako rezerwaty przyrody zarządzeniem Ministra Leśnictwa i Przemysłu Drzewnego z dn. 31 grudnia 1998 r. (Dz. U. 98. 166. 1224)
Powierzchnia całkowita rezerwatu Wyspy Zawadowskie wynosi 530,28 ha, w granicach Warszawy pozostaje 184,72 ha.
Powierzchnia całkowita rezerwatu Ławice Kiełpińskie wynosi 803 ha, w granicach Warszawy pozostaje 88,26 ha.
Rezerwat przyrody Wyspy Zawadowskie - faunistyczny rezerwat przyrody utworzony w 1998 r., położony na południowym skraju Warszawy (w dzielnicach Wilanów oraz Wawer), w gminie Konstancin-Jeziorna oraz na terenie miasta Józefów w województwie mazowieckim. Zajmuje powierzchnię 530,28 ha. Obejmuje wyspy, mielizny i piaszczyste łachy oraz wody płynące Wisły.
Celem utworzenia rezerwatu była ochrona ekosystemów wodnych w korycie środkowej Wisły, o charakterze naturalnym lub zbliżonym do naturalnego. Jest to miejsce gniazdowania i żerowania rzadkich gatunków ptaków oraz ostoja zwierząt związanych ze środowiskiem wodnym. Ponadto obszar ten ma duże walory krajobrazowe.
Rezerwat należy do krajowej sieci ekologicznej ECONET-POLSKA.
Flora
Łachy, ławice i wyspy tworzą się naturalnie w korycie rzeki, corocznie zmieniając swoją rzeźbę i położenie. Roślinność na wyspach oraz wzdłuż brzegów Wisły to nadrzeczny las łęgowy. Szata roślinna jest zróżnicowana: od wysokopiennego łęgu z dominującą wierzbą i topolą oraz domieszką wiązów, olszy szarej i klonu jesionolistnego, przerośniętą pnączami i roślinnością zielną, po wikliniska z podrostami drzew i nawłocią oraz inną wysoką roślinnością zielną.
Fauna
Na łachach i wyspach znajdują bezpieczniejszą ostoję zwierzęta wypierane z brzegów rzeki. Podstawowe 6 gatunków ptaków lęgowych, dla których ochrony utworzono rezerwat, to:
mewa śmieszka
mewa pospolita
rybitwa rzeczna
rybitwa białoczelna
sieweczka rzeczna
sieweczka obrożna.
Ponadto na terenie rezerwatu gniazdują: brodziec piskliwy, zimorodek i tracz nurogęś, a prawdopodobnie również mewa srebrzysta i ostrygojad.
Mielizny i płycizny z żyznymi namułami są dobrymi miejscami do żerowania dla ptaków siewkowych, np. biegusa zmiennego, które zatrzymują się tu podczas migracji. Ponadto podczas przelotów i zimą pojawiają się tu (niekiedy bardzo licznie) czaple (siwe, białe i nadobne, kaczki, tracze, nury i kormorany, a także drapieżne bieliki.
Wśród lęgowych ssaków na terenie rezerwatu obserwowano: bobry, wydry, karczowniki ziemnowodne i inne. Ponadto występuje tu wiele gatunków płazów, gadów i ryb (m.in. osiągający duże rozmiary sum europejski), a z bezkręgowców m.in. motyle paź królowej i trociniarka czerwica.
Zakazy
Na podstawie rozporządzenia powołującego rezerwat można wyróżnić następujące zakazy:
polowania, chwytania, płoszenia i zabijania dziko żyjących zwierząt, niszczenia nor i legowisk zwierzęcych, gniazd ptasich i wybierania jaj
wyjątek: prowadzenie zrównoważonej gospodarki rybackiej oraz wędkowanie (tylko uprawnieni członkowie PZW)
pozyskiwania, niszczenia lub uszkadzania drzew i innych roślin
wyjątek: wycinka młodych drzew i krzewów wkraczających na otwarte przestrzenie, prowadzona zgodnie z planem ochrony
wyjątek: wycinanie wikliny w terminach uzgodnionych z wojewodą
zmiany stosunków wodnych
palenia ognisk
zakłócania ciszy
wysypywania, zakopywania i wylewania odpadów lub innych nieczystości, innego zanieczyszczania wód, gleby oraz powietrza
wstępu na tereny rezerwatów przyrody, w tym zakaz poruszania się pojazdami poza drogami dopuszczonymi do ruchu
wyjątek: żegluga i spław, ale tylko po oznakowanym szlaku i bez możliwości przybijania do wysp, kęp i łach
wyjątek: prowadzenie badań naukowych za zgodą wojewody
poboru piasku (z wyłączeniem „prac utrzymaniowych” prowadzonych przez administratora wód)
Zakazy te nie dotyczą prowadzenia akcji ratowniczych i wykonywania zadań z zakresu obronności państwa.
3fun - bo quady są naszą pasją
- Grzesiek G
-Oj Meselku - bardzo trafnie to ująłeśmesel:
"... rezerwat małp , rezerwat dzikich stworzeń..."
"...gdzie spojrzysz dokoła dżunglaaaaaaa..."
Ostatnio zmieniony śr 31 paź, 2007 przez Grzesiek G, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krzysztof Wronowski
Praujemy nad powołaniem Quadowego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego, które będzie patrolowało tereny zielone i czuwało nad bezpieczeństwem spacerowiczów oraz wędkarzy.
Do zadań Pogotowia w trosce o ekologię należało bedzie również czuwanie nad tym by nie dopuszczać do wyrzucania śmieci i odpadów , oraz namierzanie i zlecanie odpowiednim służbom miejskim likwidację dzikich wysypisk śmieci.
Społeczni pracownicy QOPR za swoją pracę nie będą pobierać wynagrodzeń , zakup sprzętu do patrolowania zostanie sfinansowany z funduszy własnych Ratowników.
Ratownicy zostaną przeszkoleni kompleksowo z ratownictwa medycznego , pierwszej pomocy oraz z samoobrony.
Będziemy się ubiegać o dofinansowanie pojazdów QOPR z funduszy NFZ oraz poprosimy o wsparcie WOŚP.
To bardzo cenna inicjatywa społeczna , umożliwi błyskawiczne dotarcie do poszkodowanych w trudno dostępnych miejscach oraz wpłynie na poprawę ekosystemów Parków i Rezerwatów w coraz większym stopniu bezmyślnie zaśmiecanych.
Do zadań Pogotowia w trosce o ekologię należało bedzie również czuwanie nad tym by nie dopuszczać do wyrzucania śmieci i odpadów , oraz namierzanie i zlecanie odpowiednim służbom miejskim likwidację dzikich wysypisk śmieci.
Społeczni pracownicy QOPR za swoją pracę nie będą pobierać wynagrodzeń , zakup sprzętu do patrolowania zostanie sfinansowany z funduszy własnych Ratowników.
Ratownicy zostaną przeszkoleni kompleksowo z ratownictwa medycznego , pierwszej pomocy oraz z samoobrony.
Będziemy się ubiegać o dofinansowanie pojazdów QOPR z funduszy NFZ oraz poprosimy o wsparcie WOŚP.
To bardzo cenna inicjatywa społeczna , umożliwi błyskawiczne dotarcie do poszkodowanych w trudno dostępnych miejscach oraz wpłynie na poprawę ekosystemów Parków i Rezerwatów w coraz większym stopniu bezmyślnie zaśmiecanych.
3fun - bo quady są naszą pasją
- prezziguzzi
- Kontakt:
prezziguzzi,
Myślę że nie ma co czekać tylko powinniśmy zorganizować spotkanie tych wszystkich którym zależy na tym aby jeszcze spokojnie troche polatać w naszych ukochanych okolicach.
Może zaprosimy kilka osób z naszej lokalnej władzy i spokojnie pogadamy.
Poznałem już kilka osób z naszych służb mundurowych (Otwock, Józefów) i myślę że można z nimi coś załatwić a przynajmniej ustalić jakieś zasady.
Niech nasze wypady staną się dla nich oficjalne i zaplanowane a wtedy w pewnym sensie nie będą mieli wyjścia jak próbować coś z tym zrobić.
Nie wiem co wy na to ale szkoda czasu bo te pedały od liści nie odpuszczą a jak im udowodnimy że są ciekawsze tematy i to właśnie w tym rejonie (wywalane śmieci, pedalstwo czy narkotyki) jakimi powinni się zająć to może wyluzuja ciśnienie i problem zniknie.
![Cool 8)](https://quadzik.pl/forum/images/smilies/icon_cool.gif)
Myślę że nie ma co czekać tylko powinniśmy zorganizować spotkanie tych wszystkich którym zależy na tym aby jeszcze spokojnie troche polatać w naszych ukochanych okolicach.
Może zaprosimy kilka osób z naszej lokalnej władzy i spokojnie pogadamy.
Poznałem już kilka osób z naszych służb mundurowych (Otwock, Józefów) i myślę że można z nimi coś załatwić a przynajmniej ustalić jakieś zasady.
Niech nasze wypady staną się dla nich oficjalne i zaplanowane a wtedy w pewnym sensie nie będą mieli wyjścia jak próbować coś z tym zrobić.
Nie wiem co wy na to ale szkoda czasu bo te pedały od liści nie odpuszczą a jak im udowodnimy że są ciekawsze tematy i to właśnie w tym rejonie (wywalane śmieci, pedalstwo czy narkotyki) jakimi powinni się zająć to może wyluzuja ciśnienie i problem zniknie.
![Cool 8)](https://quadzik.pl/forum/images/smilies/icon_cool.gif)
______
"NO TEAM"
pozdr. Śliweczka
"NO TEAM"
pozdr. Śliweczka
- prezziguzzi
- Kontakt:
Czas najwyższy pogadać - ja jak już pisałem mogę się skontaktować z naszym nadleśniczym.
[size=75]Pozdrawiam
Jacek, PoPo 700 było.. teraz jest V8.. a co będzie.., w sumie jeszcze nie miałem helikoptera, tylko jak tym jeździć po błocie?
"Podróżuje się nie po to, aby dotrzeć do celu, ale po to, żeby być w podróży." ...Goethe[/size]
Jacek, PoPo 700 było.. teraz jest V8.. a co będzie.., w sumie jeszcze nie miałem helikoptera, tylko jak tym jeździć po błocie?
"Podróżuje się nie po to, aby dotrzeć do celu, ale po to, żeby być w podróży." ...Goethe[/size]