10 letni quad?

Co kupić, na co wymienić, jaki najlepszy na początek...
ODPOWIEDZ
bartas225

10 letni quad?

Post autor: bartas225 » wt 24 kwie, 2012

Siemanko, przymierzam się do zakupu quada, ale jako że nie mam dużo kasy (6000zł) będę musiał kupić coś starego. I tutaj pytanie, czy warto kupić wiekowego quada, który ma ok. 10 lat? Mowa tutaj o Hondzie Fourtrax, Kawasaki KLF, albo Yamaha Big Bear, czy lepiej się za nimi nie oglądać? Chciałbym markową przeprawówkę.

Awatar użytkownika
Marines
Moderator
Quad:: Czerwony...
Imię: Marcin

Re: 10 letni quad?

Post autor: Marines » śr 25 kwie, 2012

W tej cenie nie dostaniesz nic innego markowego. Jeśli dobrze trafisz, to taka wiekowa maszyna będzie mniej awaryjna niż te wszystkie lihaie czy allroady. Minusem jest niestety brak homologacji na te stare, markowe maszyny, co jest rzeczą bardzo niefajną w przypadku przeprawówek. Sam myślałem nad czymś w tej i jest ciężko. Jeśli masz trochę mechanicznej wiedzy to można się puścić na chińskie wody, ale opinie użytkowników Allroadów są podzielone - jedni chwalą drudzy nie.
"Są rzeczy, które trzeba zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi. Nie próbuje się ich usprawiedliwiać. Są nie do usprawiedliwienia. Po prostu się je robi. A potem zapomina."
NAPRAWIAM QUADY I MOTOROWERY - BYDGOSZCZ I OKOLICE

bartas225

Post autor: bartas225 » śr 25 kwie, 2012

To byłby mój pierwszy quad, więc moja wiedza mechaniczna w tym temacie jest niewielka, o ile w ogóle można to nazwać wiedzą ;) Na homologacji mi nie zależy, ale z tego co widziałem niektóre Kawasaki KLF 300 są sprzedawane własnie z homologacją. Chińczyki odpadają z wiadomych względów ;) Czyli podsumowując w moim przypadku lepiej kupić markową, ale wiekową maszynę, niż nowego chińczyka? Czytałem, że Fourtrax jest bardzo mało awaryjnym sprzętem. Dzięki za pomoc :)

Awatar użytkownika
Marines
Moderator
Quad:: Czerwony...
Imię: Marcin

Post autor: Marines » śr 25 kwie, 2012

Fourtraxy to dobre maszyny, ale często sprowadzane z UK gdzie robiły jako woły robocze i są zajechane. Ciężko będzie dostać coś dobrego. Homologacja to podstwa, uwierz :P Jak złapiesz bakcyla to będziesz sobie pluć w brodę. :)
"Są rzeczy, które trzeba zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi. Nie próbuje się ich usprawiedliwiać. Są nie do usprawiedliwienia. Po prostu się je robi. A potem zapomina."
NAPRAWIAM QUADY I MOTOROWERY - BYDGOSZCZ I OKOLICE

bartas225

Post autor: bartas225 » czw 26 kwie, 2012

Pewnie tak, ale niestety na quada z homologacją mnie nie stać (chyba, że właśnie KLF 300) :P Dzięki za pomoc :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jakiego quada wybrać...”