Spada łańcuch QUAD 250CC
Spada łańcuch QUAD 250CC
Witam mam chińskiego quada 250cc i od pewnego czasu zaczyna mi spadać łańcuch(z tylnej zębatki) . Łancuch spada :
1. Przy szybkiej jeździe
2. Przy jeździe po piachu
3. Tam gdzie trzeba użyć większej siły , aby wyjechać.
Majstruję już przy tym łańcuchu bardzo długo , ale na nic mi się to zdaje. Napinanie łańcucha nic nie daje , bo nie ważne czy jest luźny , napięty , optymalny to i tak spadnie. Smarowanie łańcucha tym bardziej nic nie daje.
Byłem u mechanika i powiedział mi , że JEST WSZYSTKO OK i mówił żebym nauczył się jeździć bo szarpię łańcuch i dlatego spada.
Co jest totalną bzdurą bo ewidentnie widzę jak mi ścina łańcuch. Łańcuch nie nachodzi prosto na tylną zębatkę tylko zaczyna schodzić na lewą stronę. Trudno mi powiedzieć ile , ale z tego co patrzyłem to około 2-4mm odbiega.
Czy to jest wina tylnego wahacza? Że po prostu jest krzywo ?
Jeśli tak to da się to jakoś wyregulować ?
1. Przy szybkiej jeździe
2. Przy jeździe po piachu
3. Tam gdzie trzeba użyć większej siły , aby wyjechać.
Majstruję już przy tym łańcuchu bardzo długo , ale na nic mi się to zdaje. Napinanie łańcucha nic nie daje , bo nie ważne czy jest luźny , napięty , optymalny to i tak spadnie. Smarowanie łańcucha tym bardziej nic nie daje.
Byłem u mechanika i powiedział mi , że JEST WSZYSTKO OK i mówił żebym nauczył się jeździć bo szarpię łańcuch i dlatego spada.
Co jest totalną bzdurą bo ewidentnie widzę jak mi ścina łańcuch. Łańcuch nie nachodzi prosto na tylną zębatkę tylko zaczyna schodzić na lewą stronę. Trudno mi powiedzieć ile , ale z tego co patrzyłem to około 2-4mm odbiega.
Czy to jest wina tylnego wahacza? Że po prostu jest krzywo ?
Jeśli tak to da się to jakoś wyregulować ?
Re: Spada łańcuch QUAD 250CC
a silnik masz dobrze dokrecony
Myślę że tak bo ostatnio skręcałem wszystko jak należy.
najlepiej to niech ktos stanie nim przed ściana czy czymś i wrzuci pierwszy bieg i powoli puszcza sprzęgło tak by łancuch sie dobrze napią ale nie krecił i tak na przemin puszczać sprzędło i wciskać a ty stan styłu i patsz czy silnika nie ciągnie w prawo czy nie rusza się na tulekach wachacz
Już wiem co jest nie tak. Zauważyłem że tylna oś jest przesunięta , po jednej stronie spokojnie nogę można było włożyć między błotnik a koło ,a w drugiej nie było o tym mowy. Zmierzyłem i było 3 cm różnicy . Myślę że jest to wina śrub ponieważ rozkręciłem ustawiłem oś skręciłem było dobrze , przejechałem kawałek łańcuch spadł śruby się poluzowały i wróciło z powrotem na swoją wadliwą pozycje. Znaczy pewno było tak , że najpierw śruby się zluzowały oś cofnęło a przez to łańcuch spadł. Dodatkowo przez te spadanie łańcucha , pokrzywiły mi się zęby w zębatce. Kupie zębatka , śruby samo-kontrujące skręcę wszystko dobrze i powinno być dobrze.
naciąg sobie łańcuch
Ja miałem to samo ale była to wina napinacza