Honda Rancher 400at. problem ze skrzynia biegów.
-
- Quad:: Honda Rancher 400at
- Imię: Krystian
Honda Rancher 400at. problem ze skrzynia biegów.
Witam,jestem posiadaczem Hondy Rancher z 2003 400at.Chyba mam problem z skrzynia biegów.Chodzi o to ze gdy skrzynia jest w pozycji D,jest problem z powolnym ruszeniem,gdy daje powoli gazu quad praktycznie nie jedzie.wtdy musze sie zatrzymac ,gdy wcisne gaz tak do polowy i rusze dynamicznie quad jedzie super,biegi zmienia i redukuje bez problwmów.lecz gdy jestem zmuszony bardzo mocno zwolic,praktycznie sie zatrzymac i znowu gdy dodaje gazu,quad nie chce ciagnac,tak jakby mial wiekszy bieg,wtedy musze sie zatrzymac i wtedy slysze taki glos jakby jakis silniczek cos przestawial i wtedy musze znowu dynamicznie ruszyc aby jechac.przy recznej zmianie biegow wszystko chodzi super,zero problemow.jednym slowem w pozycji D nie da sie jezdzic w terenie toczac sie.czy ten typ tak ma czy to usterka.poziom oleju jest prawidlowy,i byl niedawno wymieniany.prosze o jakas pomoc.Quad ma przejechane 500km i 110 motogodzin dzieje sie tak bez wzgledu na temperature silnika .z gory dzieki i podrawiam
-
- Quad:: Nic
- Imię: Andrzej
Re: Honda Rancher 400at. problem ze skrzynia biegów.
Pojedź Do Mechanika
Witam!
mam ten sam problem, zaczeł sie 2 lata temu, wymieniłem sporo czesci, problem wrócił
proszę o kontakt na Pw
ossscar@poczta.onet.pl
mam ten sam problem, zaczeł sie 2 lata temu, wymieniłem sporo czesci, problem wrócił
proszę o kontakt na Pw
ossscar@poczta.onet.pl
Witam panowie podpinam sie pod temat,
mam dokładnie taki sam problem ze skrzynia, czyli na tym forum bede trzeci, otóż posiadam Honde TRX 400fa Rancher z 2007r i problem polega na powolnym ruszaniu z miejsca, to znaczy objawia sie to w sposób taki mam biegi w pozycji D ruszam delikatnie sprzet rusza i jezeli "delikatnie" zaczne manipulowac manetka gazu podczas powolnej jazdy, to wrazenie jest takie jakby nagle wskoczył 3 bieg i tak pozostaje dopuki sie nie zatrzymam całkowicie, wtedy słuchac charakterystyczny dzwiek jakby skrzynia zrzucała biegi do 1 i normalnie ruszam i przy dodaniu wiecej gazu jezdzi normalnie zmienia biegi nic innego niepokojacego sie nie dzieje, pomimo prób uchwycenia jakiegokolwiek błedu, wykonywania procedury adaptacji angle sensora kilkukrotnie, czysciłem wszystkie czujniki predkosci itp a rezultat marny i podkreśle ze niezawsze to wystepuje ale czesto jednak, bardzo prosiłbym o jakiekolwiek wskazówki gdzie szukac wogole przyczyn takiego zachowania i czy moze to byc spowodowane wyeksploatowaniem sprzegła odśrodkowego, choć zadnego odczuwalnego poślizgu nie ma, sprzet ma najechane 230mtH wiec jest w kwiecie wieku:) czekam niecierpliwie na zaangażowanie do posta
mam dokładnie taki sam problem ze skrzynia, czyli na tym forum bede trzeci, otóż posiadam Honde TRX 400fa Rancher z 2007r i problem polega na powolnym ruszaniu z miejsca, to znaczy objawia sie to w sposób taki mam biegi w pozycji D ruszam delikatnie sprzet rusza i jezeli "delikatnie" zaczne manipulowac manetka gazu podczas powolnej jazdy, to wrazenie jest takie jakby nagle wskoczył 3 bieg i tak pozostaje dopuki sie nie zatrzymam całkowicie, wtedy słuchac charakterystyczny dzwiek jakby skrzynia zrzucała biegi do 1 i normalnie ruszam i przy dodaniu wiecej gazu jezdzi normalnie zmienia biegi nic innego niepokojacego sie nie dzieje, pomimo prób uchwycenia jakiegokolwiek błedu, wykonywania procedury adaptacji angle sensora kilkukrotnie, czysciłem wszystkie czujniki predkosci itp a rezultat marny i podkreśle ze niezawsze to wystepuje ale czesto jednak, bardzo prosiłbym o jakiekolwiek wskazówki gdzie szukac wogole przyczyn takiego zachowania i czy moze to byc spowodowane wyeksploatowaniem sprzegła odśrodkowego, choć zadnego odczuwalnego poślizgu nie ma, sprzet ma najechane 230mtH wiec jest w kwiecie wieku:) czekam niecierpliwie na zaangażowanie do posta
Witam ponownie panowie uporałem sie z problemem opisanym powyzej na forum, cała usterką okazał nie wadliwy olej wymieniłem olej na castrol 10w-40 formuła trizone, power release, połsyntetyk i filtr hiflo 111, efekt piorunujacy zero poslizgu sprzegła odsrodkowego i brak objawow tak jakby wieszania sie skrzyni gdzie powinna byc na 1 biegu a wrzuca 3 i tak az sie nie stanie, usterka w pełni wyeliminowana, temat wyczerpany Pozdrawiam